Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_UNKP_kivalosag

Megduplázódott az ÚNKP-ra pályázók száma és az elnyert ösztöndíj összege

Megduplázódott az ÚNKP-ra pályázók száma és az elnyert ösztöndíj összege

2019. február 06.
3 perc

Tovább növelte kiválóságai számát a Szegedi Tudományegyetem: az előző évinél több, összesen 228 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program (ÚNKP) ösztöndíját. Ez a közel 385 millió forint támogatás javította az intézmény kutatási feltételeit.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Mentorokban bővelkedő közösségként, szellemi központként támogatja a Szegedi Tudományegyetem a tehetséges, kreatív és rátermett pályázókat, hogy a tudományos kutatás és a művészet területének fejlődését előremozdíthassák, valamint, hogy eredményeikkel képessé váljanak környezetüket is formálni – fogalmazott dr. habil. Gellén Klára. Az SZTE oktatási rektorhelyettese szerint az ÚNKP-ösztöndíj kiváló lehetőséget teremt a tudományos életpálya iránt érdeklődő végzős középiskolások, kiváló, alkotó vagy kutatási tevékenységet végző felsőoktatási hallgatók, doktorjelöltek, fiatal oktatók és kutatók számára.


UNKP-kivalo_1

 

Három éve lehet pályázni az Új Nemzeti Kiválóság Programra (ÚNKP), amely céljának tekinti a legtehetségesebb fiatalok támogatását abban, hogy egyetemi tanulmányaikat a kiváló hazai felsőoktatási intézmények egyikében folytathassák. Hasonlóan az ÚNKP célkitűzéséhez, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) célja is az itt tanuló és dolgozó tehetségek kibontakozásának segítése.


UNKP_kivalosag

Az országból 2016-ban és 2017-ben benyújtott érvényes ÚNKP-pályázatok több mint 12 százaléka, 2018-ban közel 13 százaléka a Szegedi Tudományegyetemről érkezett. Az indulás évében az SZTE pályázói közül a 122 sikeres tehetség több mint 180 millió forint összértékű ösztöndíjat nyert el, míg 2018-ban a 228 ÚNKP-s összesen 384 millió 825 ezer forint támogatást kapott.

 

Az eddigi három évben az SZTE sikeres ÚNKP-sai között az alapképzéses hallgatók száma nem változott, míg a doktoranduszoké megháromszorozódott, a fiatal oktatóké duplájára nőtt. Az Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK) elért eredményei, tudományos kiválósága és intézményi méretei alapján 2018-ban az előző évinél 60-nal több, összesen 532 pályázatot nyújtottak be az SZTE polgárai.

 

A szegedi jelentkezők között 2018-ban minden harmadik mesterszakos vagy osztatlan képzésbe bekapcsolódó hallgató volt. Az ÚNKP-ra pályázó SZTE-polgárok 31 százaléka doktorjelölt vagy ifjú oktató és kutató; közel 27 százaléka doktorandusz, míg 9 százaléka alapképzéses hallgató.

 

Az SZTE pályázói 43%-ának ítéltek támogatást a döntnökök. Figyelemre méltó, hogy az SZTE 228 ÚNKP-ösztöndíjasa közül 101 (44 százalék) az előző fordulók valamelyikében is támogatást kapott. Sőt: a szegedi egyetem 2018-beli ÚNKP-sainak közel 6 százaléka mindhárom eddigi pályázati ciklusban eredményesnek bizonyult.


IMG_93761

 

„Az SZTE nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi rangsorok egyik legkiválóbbikává kíván válni, amely cél eléréséhez a kutatói tehetség, a kiválóság kibontakozásának támogatásán keresztül vezet az út. Ehhez az SZTE hazai és nemzetközi kutatóprogramokban megvalósuló kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenysége, doktori iskolái és nemzetközi hírű kutatócsoportjai járulnak hozzá” – összegzett dr. habil. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese.


SZTEinfo - Újszászi Ilona

Fotók: Ú. I.


Korábban írtuk az Új Nemzeti Kiválóság Programról:

Az SZTE 228 polgára nyerte el az Új Nemzeti Kiválóság Program támogatását


Az ÚNKP-ösztöndíjas Gorcsa Oszkár kérdése: Milyen volt a hadifoglyok helyzete a hátországban az I. világháborúban?

A batáta termesztésének titkait kutatja az SZTE MGK ÚNKP-ösztöndíjas hallgatója, Herczeg Evelyn

A szépirodalom vidékiség problémakörét vizsgálja az SZTE ÚNKP-ösztöndíjas hallgatója, Szántai Márk

Újvidékről jött az SZTE doktori iskolájába Kartali Tünde

Ifjú kiválóságait ünnepelte a Szegedi Tudományegyetem


Az SZTE ÚNKP híreit – köztük a szegedi egyetem 6 ösztöndíjas hallgatójával készült interjút – itt olvashatja.


A 2016/2017. I. félévére beérkezett ÚNKP pályázatok bírálati eredményéről itt olvashat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek