SZTE Info

Megújult képzéskínálattal várja a Mezőgazdasági Kar a jövő agrárszakembereit

Korszerű újításokat vezet be az SZTE Mezőgazdasági Kara: a cél, hogy a végzett szakemberek a digitális tudást az agrárszektorban is kamatoztatni tudják. A nemzetközileg is elismert kar felsőoktatási szakképzésekkel, alap- és mesterszakokkal várja a jövő agrárszakembereit.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Rohamléptekben fejlődik a magyar mezőgazdaság, ezért az oktatásban is újításokat vezet be a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara – nyilatkozta a Rádió7 Közös Nevező műsorában Horváth József, az intézmény dékánja, aki azt is hozzátette, hogy az egyetemi hallgatók visszajelzései kedvezőek az innovációkkal kapcsolatban, de az oktatók számára is rendkívül fontos az újdonságok beiktatása a tanórákba, ezért az egyetemen januártól bevezették a precíziós mezőgazdaság oktatását.

A karon folyó kiváló oktató és kutató munkát a brit QS rangsor is elismeri: a QS World University Rankings by Subject listán a mezőgazdasághoz kapcsolódó képzések rangsorában a 201-250. az SZTE.


A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara kollégiumával, és könyvtárával együtt Hódmezővásárhely központjában várja a hallgatókat. A kar három alapszakkal – vidékfejlesztési agrármérnöki; mezőgazdasági mérnöki; vadgazda mérnöki; mezőgazdasági mérnöki (angol nyelven) – kettő felsőoktatási szakképzéssel – mezőgazdasági felsőoktatási szakképzés; ménesgazda felsőoktatási szakképzés – és a vidékfejlesztési agrármérnöki mesterszakkal várja a továbbtanulókat.


A vidékfejlesztési agrármérnökök megismerhetik a vidékfejlesztésben végbemenő folyamatok közgazdasági és pénzügyi összefüggéseit, kölcsönhatásait. A képzés során modern, fenntartható technológiákat tanulnak meg a hallgatók. Az alapképzés elvégzése után pedig lehetőségük nyílik mesterképzésen folytatni a tanulmányokat. A mezőgazdasági mérnöki szakon tanulók elsajátíthatják hogyan kell a növénytermesztési, állattenyésztési és kertészeti feladatokat megtervezni és irányítani, illetve megismerkedhetnek az ökológiai gazdálkodással is. Ha valakit a biológia és a természettudomány érdekel, és a természeti erőforrások megóvásában is szívesen részt venne, akkor tökéletes választás lehet a vadgazda mérnöki képzés. Manapság egyre nagyobb igény jelentkezik az olyan szakemberek iránt, akik korszerű szemlélettel és megfelelő biológiai, természettudományos és gazdálkodási ismeretekkel felvértezve képesek a környezeti kihívásokat kezelni, és így, aktívan részt vesznek majd a vadállomány és élőhelyük fenntartásában.


Azok a hallgatók, akik magasabb szinten szeretnének részt venni a képzésekben, azoknak kitűnő lehetőséget nyújtanak a duális képzések. Akik ezt a képzési formát választják, bepillantást nyerhetnek egy valós vállalat környezetébe és szakmai rejtelmeibe. Emellett pedig aktívan részt vehetnek a cég szakmai munkájában, így pedig képzettebb és tapasztaltabb szakemberekké válhatnak. A duális képzésben részt vevő hallgatók feladata kettős: egyrészt a hagyományos képzés keretein belül folytatnak tanulmányokat, másrészt gyakorlati időt töltenek el munkahelyi környezetben. Így megszerzik a munkahely által igényelt készségeket, megismerik az adott gyakorlati helyet.


Az alap-, és mesterképzések mellett felsőoktatási szakképzéseket és szakirányú továbbképzéseket is kínálnak a Mezőgazdasági Kar. Ezekről további információ itt.


A Mezőgazdasági Kar saját kollégiuma közel háromszáz férőhelyével a nappali és levelező tagozatos hallgatóknak biztosít egész évben szálláshelyet. A Mezőgazdasági Kar négyemeletes kollégiumában több ágyas szobák, közös fürdők és elektromos főzőlappal ellátott konyha áll a hallgatók rendelkezésére. A szabadidő hasznos eltöltésére a kollégium kiterjedt zöldövezettel rendelkezik, illetve több olyan hely, helyiség áll a hallgatók rendelkezésére, melyek a sport és a kulturális tevékenységek lebonyolítását segítik. Így a hallgatók rendelkezésére áll a kondicionáló terem, a játékszoba (asztalitenisz, csocsó, kártya, stb.), a szabadtéri pálya, az udvari főzőhely és a tornaterem.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. július 09.

Kiemelt_Medicina_Juhasz_A

Kóboroljuk be, fedezzük fel Európát Juhász Árpáddal! A nyári vakáció startjánál a magyar geológust, a hazai természettudományos ismeretterjesztés egyik legjelentősebb alakját a 90. Ünnepi Könyvhét szegedi programján bemutatott legújabb könyvéről, az Egzotikus Európáról kérdeztük. Kíváncsiak voltunk a kiadványt gondozó Medicina Könyvkiadó vezérigazgatója és a szerkesztő véleményére is.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

  • július 16.
    10:00 - 15:45
  • október 17. 00:00 - 19. 00:00
    Szeretettel invitálunk minden érdeklődő kutatót, tanárt, fordítót, művészt és színházzal foglalkozó szakembert, valamint egyetemi és PhD hallgatót a „Jágónak” Shakespeare-konferenciára, melyet 2019. október 17-19. között tartunk a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán. Hagyományainkat követve olyan fórumot szeretnénk teremteni, amely az egyént és a közösséget egyaránt segíti munkájában, terveinek alakításában és megvalósításában. Lehetőséget kívánunk biztosítani a szakma képviselői számára, hogy megosszuk egymással azokat a problémákat, amelyekkel a változó egyetemi-kutatói-alkotói környezetben szembesülünk. A konferencián a részvétel többféleképpen is lehetséges: 20 perces konferencia-dolgozattal, 20 perces projekt-bemutatóval, más résztvevők munkáihoz kapcsolódó korreferátummal, a kerekasztal-beszélgetést előkészítő vitaindítóval, illetve auditáló résztvevőként. Konferenciánk idei témájával egyszerre kívánunk reflektálni a shakespeare-i örökség folyamatos jelenvalóságára és kihívásaira. Minden Shakespeare-rel kapcsolatos munkát szívesen látunk, magyar vagy angol nyelven. Kérjük, az alábbi linken található regisztrációs űrlapon jelentkezzen a konferenciára 2019. július 1-ig. Regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdcEY-daAyEDfkgj3e8fw-EgkXYOPs67Rf5cbTFokePmBn_FA/viewform?usp=sf_link A dolgozatok és projektleírások szövegét szeptember 1-ig várjuk (a vitaindítókat és a korreferátumokat nem kell előre beküldeni).
  • november 28. 08:00 - 30. 16:00
    Interdiszciplináris jelenkor-történeti és politológiai konferencia.