Bezár

Hírarchívum

IMG_0545-001

Az SZTE ÁJTK hallgatóinak tartott előadást az EB Magyarországi Képviseletének vezetője

Az SZTE ÁJTK hallgatóinak tartott előadást az EB Magyarországi Képviseletének vezetője

2019. február 20.
3 perc

„Az EU mi vagyunk” – hangsúlyozta Zupkó Gábor, az Európia Bizottság (EB) Magyarországi Képviseletének vezetője az SZTE ÁJTK jogász, politikatudomány és nemzetközi tanulmányok szakos hallgatóinak tartott előadásában. Az adat- és információgazdag program kapcsolódott az Európai Unió kezdeményezésére elindult „Párbeszéd a polgárokkal” rendezvény-sorozathoz.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Az Európai Unióval kapcsolatos előadásaim tartalma mindig változik, attól függően, hogy hova megyek. Szegeden egyetemistákkal és középiskolásokkal találkoztam, de beszélgettem már vállalkozókkal és nyugdíjas klubokban, vagy éppen nyílt fórumon is – sorolta Zupkó Gábor. Az Európia Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője többféle módon részese az EU úgynevezett „Párbeszéd a polgárokkal” rendezvény-sorozatának. – Az előadásomat követő sok-sok kérdésből is kiderült: a szegedi egyetemisták ismerik az EU intézményhálózatát, saját véleménnyel rendelkeznek az Unióról. A nagyrészt egyetemi hallgatók alkotta közönség előtt – az európai parlamenti választások jelentőségének fényében – az Európai Unió jövőjéről szóló vita volt a legfontosabb eleme mondandómnak.


IMG_0551

 

Az Európai Bizottság kommunikációs hálózatához tartozó Europe Direct irodák szervezik az Unióról szóló tájékoztatókat, így például Zupkó Gábor programját is. Az Europe Direct irodák közül a Csongrád megyei a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködésben dolgozik. A 2019. február 19-i programon az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar hallgatói tudtak meg részleteket, friss adatokat az Európai Unió működéséről, a jövőjét illető elképzelésekről. Az Európia Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője – az Europe Direct Szeged iroda vendégeként – később beszélgetett a szegedi Hansági Ferenc Szakképző Iskola tanulóival és pedagógusaival is.


IMG_0552

 

– Európa szerte számos, úgynevezett „Párbeszéd a polgárokkal” rendezvény valósult már meg 2018-tól kezdődően. Ennek kertében az uniós biztosok, képviseletvezetők, szakértők találkoznak az Európai Unió polgárainak különböző csoportjaival, hogy az EU aktuális kérdéseiről, az előttünk álló kihívásokról, általánosságban az EU jövőjéről beszélgessenek – magyarázta Szekeres Ildikó. Az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet, az Europe Direct Szeged iroda vezetője elárulta: tavaly májusban ennek a rendezvénysorozatnak a keretében Vytenis Andriukaitis, élelmiszerbiztonságért és egészségügyért felelős uniós biztos látogatott Szegedre, az SZTE ÁOK valamint az ország más orvoskarai képviselőivel találkozott és beszélgetett szakmai kérdésekről.


IMG_0569

– A magyar egyetemek hallgatói kiváló felkészültségről tesznek tanúbizonyságot, az Európai Unió intézményrendszeréhez tartozóan több százan vállalnak munkát az adminisztrációban – hangsúlyozta Zupkó Gábor. – Fontosnak tartjuk, hogy minél több fiatal jelentkezzen, ezért a magyar kormánnyal, a Miniszterelnökséggel közösen ismeretterjesztő előadásokat tartunk, a közeljövőben – többek között – a Szegedi Tudományegyetemen is, az uniós tisztviselői karrier feltételeiről.

 

Az SZTE ÁJTK doktorandusz hallgatói közül kitűnt az előadást követő kérdéseivel és aktivitásával Szilágyi László, Gombos Jarmo és Gizem Gültekin Várkonyi. Például Szilágyi Lászlót az EU „demokratikus deficitet kiküszöbölő kiegészítő elve”, a szubszidiaritás és az arányosság elve érdekli; kutatóként a többszintű kormányzással és a regionalitással foglalkozik.


Gombos Jarmó az északi együttműködés témakörét kutatja, s ez a téma is kapcsolódik az Unióhoz, hiszen az öt érintett államból kettő tagja az EU-nak. Az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíját két alkalommal elnyert szegedi egyetemista mesterszakját az Európai külszolgálatról szóló szakdolgozattal zárta, de a brexittel is foglalkozott.


Törökországi egyetemistaként az EU által támogatott Erasmus-ösztöndíjjal érkezett 2010-ben a Szegedi Tudományegyetemre Gizem Gültekin, aki itt találta meg élete párját, s miután férjhez ment, immár 2014 óta, Gizem Gültekin Várkonyiként és az SZTE hallgatójaként végezte el a nemzetközi tanulmányok mesterszakot, angol nyelven. Az ifjú kutatónő témája a mesterséges intelligencia és a személyes adatvédelem. A törökországi tapasztalatokkal is rendelkező PhD-hallgató úgy gondolja: kiváló lehetőség volt az SZTE ÁJTK több mint száz hallgatója számára, hogy egy Brüsszelben dolgozó szakembertől első kézből hallhatott arról, milyen is az az Európai Unió.


IMG_0545


A három PhD-hallgató kutatási témája kötődik az EU intézményrendszeréhez, így éltek a lehetőséggel, hogy a legfrissebb adatokat és információkat megszerezzék, illetve visszajelzést adjanak az Európai Bizottság felé az uniós ügyek alakulásával kapcsolatos véleményükről.

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek