SZTE Info

Afrika „üres” demográfiai szempontból?

Robbanásszerűen gyarapodik Afrika népessége az egyik oldalon, míg a másik oldalon – például Európában – demográfiai problémák okoznak politikai konfliktusokat. Demográfiai összefüggésekről villantja föl információit, összegzi tapasztalatait az SZTE nyugalmazott egyetemi tanára, Dr. Bálint Gábor orvos.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A népességnövekedés és –fogyás összefüggéseinek kiindulópontja, hogy a demográfusok szerint a Föld 7,5 milliárd ember eltartására képes. A WHO 2019. január 1-jén 7 milliárd 674 millió 575 ezer fő volt – hivatkozott a WHO-adatra Dr. Bálint Gábor. Az SZTE nyugalmazott professzora szerint 2019 első napján 395 ezer újszülött jött a világra. A világ népességszámának alakulását mutató egyik honlap látogatottságának oka is az a közvélekedés, mely szerint a lakosság lélekszámának előrejelzése jövőnk meghatározásának alapja.

Ám tudjuk-e pontosan, mi a helyzet jelenleg, tudjuk-e, hányan élünk most a Földön, vagy éppen Afrikában? A válaszadás összetett feladat.

Például a hatalmas afrikai kontinensen a gyermeklétszám elképesztően magas – az európai országokból nézve. Mi ennek az oka? Mi lesz ennek a következménye? Válasz ma még nincs, csak találgatnak. Jóllehet a Föld egészére döntő hatással van máris az Afrikában tapasztalható népességgyarapodás, miközben a demográfusok szempontjai szerint e kontinens „üres”.

Bálint Gábor professzor, a trópusi betegségek szakértője, az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia tagja több mint 40 éve jár gyógyítani a fekete kontinensre. Az SZTE nyugalmazott professzorát Tráser László kérdezte.


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • augusztus 26. 08:00 - 31. 20:00
 • augusztus 28. 08:00 - 30. 18:00
  Az SZTE BTK Klasszika-filológia és Neolatin Tanszék nemzetközi konferenciája
 • augusztus 30.
  09:30 - 12:00
  9:30 Arrival and Presentation of SZTE Service Units: Frankofon Centre, American Corner, Confucius Institute, SZTE Counseling, Demola Programme; Meet the representatives at their stands;
  10:00 Opening Ceremony
  Welcome Speech: Dr. habil Péter Zakar, Vice Rector for International and Public Relations,
  and by Dr. Tamás Bene, Director for International and Public Relations
  10:30 Introduction of Mentoring System, Student Unions
  Presenter: ESN Szeged, EHÖK
  10:45 Introduction of the Stipendium Hungaricum Scholarship Programme;
  Presenter: Office for Full-time Study Programmes
  11:00 Presentation held by the Hungarian Police Department
  11: 30 Immigration Issues
  Presenter: Directorate General for Alien Policies
 • augusztus 31.
  10:00 - 16:00
 • szeptember 1.
  14:00 - 22:00