SZTE Info

nyiltnap_2019

Nyílt nap és szülői értekezlet február 2-án az SZTE-n

Friss felvételi tudnivalókkal és tippekkel, szakkínálatának és szolgáltatásainak bemutatójával várja a középiskolásokat a Szegedi Tudományegyetem szombaton 9 órától a Dugonics téri központi épületében. A program hagyományos értékeiről és újdonságairól a szülői értekezletet tartó dr. habil. Gellén Klárát, az SZTE oktatási rektorhelyettesét kérdeztük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Nyitott kapukkal várja a Szegedi Tudományegyetem február 2-án, szombaton 9 és 14 óra között az SZTE központi épületébe (Szeged, Dugonics tér 13.) érkezőket.

 

- Hagyomány intézményünkben, hogy a felvételi készülődés időszakában, idén február 2-án, elsősorban a végzős középiskolásokat, a határon túlról érkezőket és a szülőket várjuk tájékoztatónkra - pontosította az SZTE második összegyetemi nyílt napra szóló meghívót dr. habil. Gellén Klára. A Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese szerint - többek között azért - érdemes ellátogatni szombaton az SZTE patinás központi épületébe, mert a program nem csupán az általános felvételi tájékozódásra nyújt lehetőséget.


- Teljes szakkínálatunkat bemutatja az SZTE 12 kara és Tanárképző Központja. A résztvevők informálódhatnak - többek között - az SZTE hallgatóinak a költségtérítését segítő támogatási formákról, valamint a hazai és nemzetközi ösztöndíjakról. Hagyományainknak megfelelően a középiskolások a jelentkezési lap kitöltésében is segítséget kapnak szombaton 9 óra 30 perctől. Különleges szolgáltatásunk a 11 órától kezdődő szülői értekezlet is - részletezte a programkínálatot az oktatási rektorhelyettes. Dr. habil. Gellén Klára elmondta: a gyerekeik továbbtanulását lehetővé tevő családok szempontjai alapján csoportosítják majd a szülői értekezleten - az Oktatási Hivatal vezetőivel együtt - tanácsaikat, osztják meg tapasztalataikat, adnak tippeket, és válaszolnak a felvételivel kapcsolatos kérdésekre.


- Miért az SZTE? Ez olyan kulcskérdés, amelyre számos érvet felsorakoztatva válaszolunk az SZTE www.u-szeged.hu honlapja felvételizőknek szóló oldalán. Az indokok sorából kiemelem, hogy a szegedi egyetem jellemzője a tudomány, az oktatás és a munkaerőpiac hármasának szerves egysége. A szegedi egyetemisták kiváló kutatóktól, oktatóktól szerezhetik meg tudásukat, és emellett gyakorlatorientált, naprakész ismereteket biztosító oktatásmódszertan, valamint duális és a kooperatív képzések keretében folytathatják tanulmányaikat. Ez utóbbi célkitűzésünkhöz számos ipari partnerünk nyújt támogatást. A szegedi egyetemi közösség külföldi és magyar hallgatók közössége, ahol a tudományos és oktatási programok mellett számos közéleti rendezvény, illetve népszerű szolgáltatások várják az új egyetemi polgárokat a minőségi egyetemi lét jegyében. Tudományos és szellemi központként a tehetséges hallgatókat kiemelt program keretében támogatjuk. Egyetemünkön további erősségként jelenik meg a hallgatóbarát munkarend és módszertan, a tanulási eredmények alapján kialakított, az újtechnológiákra épülő képzéstervezés és fejlesztés, valamint a gyakorlat mielőbbi megismerését lehetővé tevő mentorprogram. Összességében elmondható, hogy az SZTE minőségi képzéssel, korszerű oktatási módszereket alkalmazva, számos egyetemi szolgáltatással támogatja a sikeres diplomaszerzésben hallgatóit - fogalmazott dr. habil. Gellén Klára. Az SZTE oktatási rektorhelyettese szerint az SZTE értékes jellemzője, hogy hallgatóit már a felsőoktatásba való belépéskor egy komplex támogató rendszer fogadja és kíséri végig tanulmányaik során, így a fiatalok még az alma mater falain belül felkészülhetnek a munkaerőpiaci kihívásokra.

 

SZTE Nyílt Nap és Szülői Értekezlet 2019


Az SZTE-szakoktól a felsőoktatási fejlesztésekig

A továbbtanulást meghatározó végső döntés meghozatalát segíti az SZTE második összegyetemi nyílt napja. A programsorban szó lesz a Szegedi Tudományegyetemen elérhető képzési formákról, a felvételi ponthatárokról, a többletpontokról, a kötelező nyelvvizsgával és emelt szintű érettségivel kapcsolatos tudnivalókról és a diákhitel lehetőségéről. Február 2-án Szegedre érkezik az Innovációs és Technológiai Minisztérium országos roadshow-ja is. Az európai uniós és hazai forrásokból megvalósuló, felsőoktatást és a Szegedi Tudományegyetemet érintő" fejlesztésekről az ITM és az SZTE képviselői tájékoztatják az érdeklődőket. További információ itt.

 

Startolj 100.000 forint ösztöndíjjal!

Akik első helyen jelentkeznek a Szegedi Tudományegyetemre, és oda felvételt nyernek a 2019/2020-as tanévre, július 11-éig pályázhatnak az SZTE Start ösztöndíjra. A személyenként 50-100 ezer forint SZTE Start ösztöndíj a felvételiző diákok tehetségének kibontakoztatását alapozza meg, amelyre a tanulmányok időszakában számos egyéb szolgáltatás épül. Részletek itt.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • augusztus 26. 08:00 - 31. 20:00
 • augusztus 28. 08:00 - 30. 18:00
  Az SZTE BTK Klasszika-filológia és Neolatin Tanszék nemzetközi konferenciája
 • augusztus 30.
  09:30 - 12:00
  9:30 Arrival and Presentation of SZTE Service Units: Frankofon Centre, American Corner, Confucius Institute, SZTE Counseling, Demola Programme; Meet the representatives at their stands;
  10:00 Opening Ceremony
  Welcome Speech: Dr. habil Péter Zakar, Vice Rector for International and Public Relations,
  and by Dr. Tamás Bene, Director for International and Public Relations
  10:30 Introduction of Mentoring System, Student Unions
  Presenter: ESN Szeged, EHÖK
  10:45 Introduction of the Stipendium Hungaricum Scholarship Programme;
  Presenter: Office for Full-time Study Programmes
  11:00 Presentation held by the Hungarian Police Department
  11: 30 Immigration Issues
  Presenter: Directorate General for Alien Policies
 • augusztus 31.
  10:00 - 16:00
 • szeptember 1.
  14:00 - 22:00