Bezár

Hírarchívum

szte_sarkanyhajo

Hat Európa-bajnoki bronzéremmel tértek haza a szegedi, pécsi és kaposvári egyetemisták

Hat Európa-bajnoki bronzéremmel tértek haza a szegedi, pécsi és kaposvári egyetemisták

2019. július 22.
3 perc

Hat bronzérmet szerzett a magyar egyetemi válogatott a sárkányhajósok Európa-bajnokságán Moszkvában. A hajóban a Szegedi Tudományegyetem 8 hallgatója mellett pécsi és kaposvári egyetemisták küzdöttek az érmekért. A csapat ma érkezett haza a 2019 European Dragon Boat and Club Championship elnevezésű versenyről.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A sárkányhajósok Európa-bajnokságát 2019. július 17-21. között rendezték meg Moszkvában. A versenyre a Magyar Kajak-Kenu Szövetség támogatásával 23 fős egyetemi válogatott utazott, a csapat 8 tagja a Szegedi Tudományegyetem hallgatója, tízen a Pécsi Tudományegyetemen, öten pedig a Kaposvári Egyetemen tanulnak.


A Szegedi Tudományegyetem versenyzőjét és csapatvezetőjét, Szász Róbertet repülőgépük landolása után kérdeztük a tapasztalatairól.

  • Az SZTE csapata a MEFOB Sárkányhajó bajnokságon, ami az Európa-bajnokság válogatója volt, a legtöbb versenyszámot megnyerte, ez alapján kvalifikáltuk magunkat az EB-re és az egyetemi válogatottba. Az egyetemi válogatott létrehozását és kiutazását a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szorgalmazta és támogatta, így jött létre a 23 fős küldöttség, amellyel most részt vettünk a moszkvai EB-n – mondta Szász Róbert.

A Moszkvába utazó keret összeállítása után a Pécsi Tudományegyetem szervezte az edzőtábort a versenyzőknek Orfűn, a pécsiek minőségi munkát végeztek, tette hozzá a szegedi egyetem csapatának kapitánya. Mint mondta: nem igazán tudták felmérni, hogy milyen esélyekkel indulnak, mert a moszkvai EB-n nem volt külön egyetemi kategória.

  • A Szegeden tavaly megrendezett sárkányhajó világbajnokság után volt némi elképzelésünk arról, hogy mi vár ránk, milyen egy világverseny. Az viszont kérdéses volt, hogy milyen helyezéseket tudunk majd szerezni Moszkvában. Az sem könnyítette a feladatunkat, hogy voltak olyan csapatok, amelyek sárkányhajósokból álltak össze, de olyanok is, amelyekben olimpiai válogatott kenusok eveztek.

A válogatott SZTE-s tagjai: Böröcz Renáta a BTK végzős hallgatója, Kéri Adrianna negyedéves az ETSZK ápoló szakán, Barna Eszter az ÁJTK negyedéves jogász hallgatója, Neumann Kinga végzős testnevelőtanár szakos hallgató a JGYPK-n, Karnok Máté a TTIK harmadéves fizika szakos hallgatója, Vincze György Erik biológia mesterszakos hallgató a TTIK-n, Szegvári Olivér pedig másodéves, rekreáció szakon tanul a JGYPK-n.

szte_sarkanyh

A moszkvai Európa-bajnokságon 10 és 20 fős hajókban versenyeztek a résztvevők, a tornán hat nemzet vett részt.

  • Szoros volt a verseny időbeosztása, négy nap alatt 9 versenyszámban, 15 futamon vettünk részt. Ez nagyon megterhelő volt, nagyon elfáradtunk. Magából a városból sajnos semmit sem láttunk, de mindezek ellenére nagyon boldogok vagyunk, hogy 6 bronzérmet sikerült szereznünk.

Szász Róbert hozzátette: a legküzdelmesebb a 10 fős férfi 200 méteres sprint volt, itt nagy csatát vívtak az örményekkel.

  • Elégedettek és büszkék vagyunk erre az eredményre, és szeretnénk megköszönni a támogatást a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek, valamint a Szegedi Tudományegyetem Sportközpontjának. Hálásak vagyunk a nagyfokú rektori, illetve kancellári támogatásért. A továbbiakban a célunk az, hogy a szövetséggel együttműködve népszerűsítsük az egyetemisták körében a sárkányhajózást. Nem kell élsportolónak lenni, bárkit szívesen fogadunk, aki szeretne velünk sárkányhajózni.

SZTEinfo - Antal Éva

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek