Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_kinai

Megújítja együttműködését az SZTE ÁJTK, valamint a Sanghaji Politikatudományi és Jogi Egyetem

Megújítja együttműködését az SZTE ÁJTK, valamint a Sanghaji Politikatudományi és Jogi Egyetem

2019. július 29.
2 perc

A 2012-ben létrejött megállapodást frissíti új elemekkel a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar, valamint a Sanghaji Politikatudományi és Jogi Egyetem. A kínai intézmény hallgatói részt vesznek az SZTE ÁJTK Bűnügyi nyári egyetemén, most pedig a közös képzések tervezése is elindult.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Bűnügyi nyári egyetemet szervez az SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézete, melyen a Sanghaji Politikatudományi és Jogi Egyetem hallgatói vehetnek részt. Idén, a háromhetes nyári egyetem utolsó napján, 2019. július 26-án adták át a hallgatóknak a teljesítést igazoló okleveleket, és megköszönték aktív részvételüket is.


magyar_kinai_dekan

– A nyári egyetemünk oklevélátadó ünnepségére érkezett a kínai egyetem dékánja intézményünkbe – kezdte Prof. Dr. Görög Márta, az SZTE ÁJTK dékánja. A rendezvényen a Sanghaji Politikatudományi és Jogi Egyetem (SHUPL) dékán asszonya, Hu Guanshi és kolléganője, Qu Moxi mellett Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója, valamint Prof. Dr. Szomora Zsolt oktatási dékánhelyettes is részt vett.


A megbeszélésen Prof. Dr. Karsai Krisztina, az SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézetének vezetője, a Bűnügyi nyári egyetem szervezője elmondta, hogy az idei kínai csoport messze átlagon felüli teljesítményt nyújtott, ami a vizsgaeredményeken is látszott. A hallgatók nagyon nyitottak és aktívak voltak. Az órákon is érezni lehetett, hogy mindannyian nagyon motiváltak, így öröm volt velük együtt dolgozni.

 

– A sanghaji egyetemmel nemzetközi kapcsolatainkat bővítjük. Ez az elsődleges célunk. Közös képzésekben gondolkodunk, kutatók és hallgatók cseréjében, illetve közös kutatásokban és kutatási témákban – magyarázta az SZTE ÁJTK dékánja.

 

2012-ben írt alá együttműködési megállapodást a két intézmény. Ennek eredményeképpen hozták létre a Gateway programot a Szegedi Tudományegyetemen. A program lényege, hogy a sanghaji hallgatók háromhetes Bűnügyi nyári egyetemen vesznek részt az SZTE ÁJTK-n, itt megismerkednek az európai büntetőjoggal, és a tanultakból vizsgákat is tesznek. Az eredményes vizsgákat hazai egyetemükön elfogadják, és kreditet kapnak érte a hallgatók.


magyar_kinai_targyalas_utan

 

– Részünkről eddig csak oktatói, kutatói cserére került sor, illetve Kínából jönnek minden évben a nyári egyetemre a diákok – mondta Dr. Varga Norbert, az SZTE ÁJTK általános dékánhelyettese. – A két egyetem közös célja megvizsgálni, hogyan lehet ezt a már meglévő kapcsolatot bővíteni, hogyan lehetne a kínai hallgatókat az egyetemi képzésünkbe integrálni. Különböző közös képzések feltételrendszeréről is történtek egyeztetések, ezen kívül pedig közös kutatásokat és konferenciákat is szeretnénk szervezni.

 

SZTEinfo – Kocsis Bernadett

Fotó: Kósa Boglárka

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek