SZTE Info

kiemelt_szabadteri

Molière: Don Juan és a „független szcéna” – a szegedi nyári színházak és az SZTE oktatók szerepei

Miként hasznosul a Szegedi Tudományegyetem képzéseiben az itt nyáron is oly gazdag színházi programkínálat? Erről is kérdeztük a Szegedi Szabadtéri Játékok Molière-produkcióihoz az utóbbi években és a független színházak szegedi fesztiváljához, a Thealterhez immár három évtizede kapcsolódó Balog Józsefet, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar oktatóját.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Szabadtéri Játékok műsora 2019-ben is sokszínű: a műfaji változatosság a néptánctól a balettig, az operától a musicalig terjed, fűszerezve a dráma nagy klasszikusai, a Shakespeare és Molière nevéhez kötődő komédiákkal.


Összefonódások: múlt és jelen, Jourdain és "Vasárnap úr"


ujszegedi_szabadteri

– Boldog-boldogtalannak pénzt ad, hogy a saját előmenetelét olajozza ezzel „Vasárnap úr”. Ám az uzsorás a Don Juanban felsül – árulta el az SZTE kommunikáció szakosait oktató Balog József, aki tavaly és idén is szerepet kapott a Szegedi Szabadtári Játékok Molière produkciójában.

 

Az O. Horváth Sára és Herczeg T. Tamás rendezőpáros 2018-ban az Úrhatnám polgárt és 2019-ben a Don Juant találta megfelelőnek arra, hogy szabadtéren és nagyobb közönség előtt is reprezentálja a komédia műfaját a szegedi nyári színház programkínálatában, miközben reflektál arra is, ami a ma emberével történik.

 

– Furcsa fickó Molière. A Don Juan-ban a címszereplő szolgájaként írta bele magát a darabba. Sőt: az ősbemutatón Sganarelle figuráját ő maga is játszotta, amiből következik a szolgának az urát kommentálló szerepköre – emlékeztetett Balog József. E reflektáló szerepben a tavalyi Molière-produkció filozófusa / Heccelője Jakab Tamás, a Jászai Mari-díjas szegedi színművész, aki az idén bemutatandó Molière-komédia címszereplője: Don Juan.

 

A szereposztás és egyéb mozzanatok is összekapcsolják a Szegedi Szabadtéri Játékok tavalyi és idei Molière bemutatóját. „Jourdain úr”, Molière: Úrhatnám polgárának a tavalyi szegedi produkciójában látott különleges öltözetében és Balog József alakításában lesz az idei Molière-bemutató, a Don Juan című komédiában a címszereplőtől a hitelt visszakövetelő kereskedő, azaz „Vasárnap úr”.


„A Szabadtéri” Molière bemutatóját az előző prózai előadáshoz és Shakespeare elképzelt személyéhez kapcsolja a két produkcióban egyaránt szerepet kapó Csákányi Eszter. A színművésznő a Dóm téren Erzsébet királynőként, a most debütáló, mert felújított újszegedi színpadon Donna Elviraként, Don Juan feleségeként sziporkázik.A néző szolgálatában


Thealter_1

– Amikor az ember színpadra lép, vagy amikor fesztivált szervez, akkor ugyanazt akarja és szeretné: a közönség valami erőset, fontosat, jót kapjon és vigyen el abból a produkcióból, amit látott. E vágy teljesül, ha a színházból a néző magával visz egy fél mondatot, egy alakítást, valamiféle ihletet – válaszolt kérdésünkre Balog József.

 

Az SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék oktatója 2019. nyarán a Szegedi Szabadtéri Játékok Molière komédiájának két próbája között mint a MASZK Egyesület elnöke és a Thealter fesztivál művészeti vezetője sajtótájékoztatón ajánlotta a „nagyérdemű” figyelmébe a független színházak szegedi fesztiválja 2019. augusztus 2. és 10. közötti bemutató-sorozatát.

 

– Most „a Szabadtéri” újszegedi színpadán megtanulom azt, amikor öltöztetők, világosítók és sokan mások egy masinéria részeként segítik a produkciót. Jó dolog nézni a Don Juan-próbákon, ahogy például Bodrogi Gyula beindul a színpadon Don Juan apjaként, vagy ahogy Kulka János megjelenik „a parancsnok szobra” alakjában „kővendégként”. Érdekes megfigyelni, miként dolgoznak a szegedi színészek egy ilyen érdekes nyári társulatban. Ez eltér attól a sokféle feladatkörtől, amikor barátokkal a 30 éve indult Thealter sikeréért dolgozunk. A végeredményben nem szeretném, ha különbség lenne, míg az oda vezető utakon sokféle tanulság beépül, sok kapcsolat adódhat – hangsúlyozta Balog József.


Don_Juan

Négyszer – a 2019. július 18-21. közötti estéken – mutatják be a Szegedi Szabadtéri Játékok 1200 nézőt befogadó, felújított újszegedi színházában Molière: Don Juan című vígjátékát, Petri György fordításában.


Az újszegedi „világot jelentő deszkákon” 2019. augusztus 2-4. között a Koldusopera, augusztus 16-19. között a Hófehérke és a hét törpe várja a nézőket.


A Dóm téri csillagfényes teátrumban – az SZTE hallgatói közül toborzott statiszták közreműködésével – 2019. július 26-án és 27-én az Aida, majd augusztus 9-11. és 16-18. között a Titanic vonzza a közönséget. Közben augusztus 14-én Ajándékkoncertet kap "a nagyérdemű".A Thealter dióhéjban

 

„9 nap alatt, 9 helyszínen 32 csapat 30 produkcióját nézhetjük meg a szegedi THEALTER fesztiválon, amelyre 2019. augusztus 2. és 10. közt várják a kortárs színházi szcéna rajongóit. Idén három bemutatót és több magyarországi premiert láthat a közönség. A kínálat kiemelten foglalkozik a női témákkal, illetve hangsúlyosan lesznek jelen a programban fiatal alkotócsapatok, valamint nemzetközi - cseh, szlovák, szlovén és román - és szegedi produkciók. Most is indít workshopot a fesztivál, méghozzá a világhírű Ivo Dimcsevvel, és szakmai beszélgetésekre is várják a közönséget. A jegyértékesítés július 27-én kezdődik” – olvasható a nemzetközi fesztivált 29. alkalommal megrendező MASZK Egyesület sajtóközleményében. Mert Szegeden nem csak a „független szcéna” szerelmesei vélik úgy, hogy ez is „a nyár kötelező programja”.


Jaszay

A színház iránt érdeklődő egyetemistákra külön is gondolnak a szervezők. "Idén is fogadja a résztvevőket a blog jr., a THEALTER kritikusműhelye. A jelentkezők próbanaplót és fesztiváltudósításokat írnak" Jászay Tamás, az SZTE BTK oktatója, a Revizor kritikai portál kritikusa és szerkesztője mentorálásával. "A 9 nap alatt minden reggel lesz Kritikus szekció is: a nyitott és ingyenes szakmai beszélgetéseket a Régi Zsinagóga udvarán rendezik, 10 órától…" – szól a Thealter ajánlata.

 

– Újból és újból sikerül áthidalnom a kommunikációs szakadékot – válaszolta Balog József arra a kérdésünkre, hogy a különböző színházi szerepkörök tapasztalatait miként hasznosítja egyetemi oktatóként? – Az SZTE médiához kötődő szakjain szerepkörömmé vált, hogy az elsőévesekkel is elhitessem: érdemes magukról beszélni, különböző kommunikációs formákat és játékokat kipróbálva a saját történetünket képviselni.

 

Újszászi Ilona

Fotókredit: Dusha Béla; Thealter fotó: Ú. I.


Korábban írtuk:

 

„A Szabadtérin” is az egyetem – az alkotásról és az alkotóról szól a Szerelmes Shakespeare
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 20.
  08:30 - 12:15
  A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük jelezze legkésőbb 2019. szeptember 16. 12.00 óráig a szocmunka@etszk.u-szeged.hu email címen.
  Program:
  8.30-9.00 Regisztráció
  9.00-9.10 Köszöntő
  Héderné Dr. Berta Edina dékán; SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar
  9.10-9.40 Hová is tettem? Demenciával járó kórállapotok felismerésének és ellátásának irányelvei
  Dr. Pákáski Magdolna tudományos főmunkatárs, osztályvezető; SZTE ÁOK Pszichiátria Klinika
  9.40-10.10 Ráncok – egy barátság története az Alzheimer-kór árnyékában
  Dr. Baginé Dr. Tóth Erika Hajnalka osztályvezető főorvos; SZTE ÁOK Pszichiátriai Klinika
  10.10-10.25 Kávészünet
  10.25-10.55 Demencia a beteg szemszögéből
  Kőműves Zsuzsanna Judit felnőtt klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus
  10.55-11.10 Én és a demencia
  Szabó Sándorné érintett családtag
  11.10-11.40 Tánccal a demencia ellen – mozgás, öröm, agytorna 50 év felett
  Tyukász Brigitta gyógytornász, szenior táncoktató; Odú Központ, Pedagógiai Szakszolgálati Intézmény, Szeged
  11.45-12.15 Séta az Erzsébet ligetben a Belvárosi híd újszegedi hídfőjéig
 • szeptember 20.
  12:00 - 13:00
 • szeptember 20.
  14:00 - 15:00
  Az MTA SZAB Orvostudományi Szakbizottság Onkológiai Munkabizottság szervezésében
 • szeptember 20.
  16:00 - 17:00
  Program:
  16.00 Megnyitó
  16.15 Boros Gábor (KRE-ELTE): Megújuló alapvetés, affektív közösségalkotás a 17. századi filozófiában
  16.45 Kérdések és válaszok
  17.00 Rembeczki Eszter (SZTE): Egység és közösség a 17. század „új” filozófiájában
  17.20 Schmal Dániel (PPKE)
  17.40 Pavlovits Tamás (SZTE): A kora újkori filozófiai kánon problémái
  18.00 Szünet
  18.15 Vita
 • szeptember 20.
  16:00 - 18:00
  At the opening event of the 2019/20 season, IATEFL Creative Café hosts Beatrix Price (ELTE), an experienced teacher and teacher trainer, who invites us to explore aspects of teaching young learners and upper primary pupils.
  Movement And Games in the (Interactive) Class - MAGIC: We are not magicians but we can bring some MAGIC into the EFL classroom. With movement and games, songs and rhymes we can engage our learners, help serve their physical development and support flexible, mobile thinking. With different low- and high-energy level activities we can maintain good discipline, create an ideal framework for the lesson and optimise timing to achieve lesson objectives. We can develop our learners’ fine and gross motor skills through movement, their imagination through role-play and their social competence through group and pair work. Second language acquisition is a fairly long but delightful journey for the child, full of excitement and challenge, from movement to understanding, from a global, universal totality to individual mastery.