Bezár

Hírarchívum

IMG_8429

Stratégiai partnerség az SZTE és a NAIK között

Stratégiai partnerség az SZTE és a NAIK között

2019. június 12.
2 perc

Oktatási és kutatási együttműködési megállapodást kötött a precíziós mezőgazdaság, az agrár-, víz- és környezetgazdálkodás, az állattenyésztés, a zöldség-, gyümölcstermesztés és az élelmiszertudományi kutatások területén a Szegedi Tudományegyetem és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK). Az erről szóló megállapodást június 12-én írták alá az SZTE-n.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az együttműködés lehetőséget ad arra, hogy a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ szakemberei részt vegyenek az SZTE-s hallgatók elméleti és gyakorlati képzésében, tudományos diákköri munkák, diploma- és szakdolgozatokat, valamint doktori munkák elkészítésében. A Központ bevonja a Szegedi Tudományegyetem munkatársait egyes kutatási, szakmai tevékenységébe, így például a fajtaértékelés, a fajtafenntartás és a technológiafejlesztés területén végzett munkába.


IMG_8396



A szegedi egyetem egyik fejlesztési iránya a mezőgazdasági képzések megújítása, az, hogy a végzett hallgatók a munkaerő-piaci igényeknek megfelelő diplomával lépjenek ki az egyetemről – szögezte le Prof. Dr. Rovó László. A Szegedi Tudományegyetem rektora arról is beszélt, hogy ezen célkitűzést támogatja a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ is, ahol az agrárium szinte összes területét érintő közvetlen kutatások zajlanak, amelyek szorosan illeszkednek a Szegedi Tudományegyetem képzési és kutatási portfóliójába.


SZTE-NAIK_egyuttmukodes
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetőek.


– A dél-alföldi régió Magyarország egyik legerősebb agrárgazdasággal bíró térsége, ahol a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ több olyan egysége is működik, amelyek eddig is részt vettek az egyetemi oktatásban, kutatásban. Ezeket a meglévő kapcsolatokat kívánjuk a jövőben tudatosabbá, célirányosabbá tenni, ezáltal kihasználva azokat a szinergiákat, amelyek a NAIK és a Szegedi Tudományegyetem között fennállnak – fogalmazott az együttműködés kapcsán Prof. Dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója.


IMG_8420


A stratégiai megállapodásban több olyan kulcsterületet is meghatároztak, amelyek a két intézmény szakmai profiljába tartoznak, és kutatási, valamint oktatási oldalról a meglévő szinergiákat erősíthetik – tudtuk meg Dr. Horváth Józseftől, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának dékánjától. Például a klímaváltozás hatásainak elemzésében, a precíziós mezőgazdasági technológiák, az agrár-, víz- és környezetgazdálkodás, az állattenyésztés, a zöldség-, gyümölcs-, és szőlőtermesztés, valamint az élelmiszertudományi kutatások területén is együtt dolgozhat a két intézmény a jövőben.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek