Bezár

Hírarchívum

FIEALC_SZTE

Több száz latinamerikanista tanácskozik Szegeden

Több száz latinamerikanista tanácskozik Szegeden

2019. június 25.
5 perc

A Latin-Amerika és Karibi Tanulmányok Nemzetközi Szervezete (FIEALC) és a Szegedi Tudományegyetem Hispanisztika Tanszéke „Latin-Amerika és a világ: együttműködési és találkozási terek” címmel rendezi meg a FIEALC XIX. Kongresszusát június 24. és 28. között Szegeden. A tudományos tanácskozásra 33 országból közel 400 résztvevő érkezett.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Latin-Amerika és Karibi Tanulmányok Nemzetközi Szervezete (FIEALC), amelyet a világhírű mexikói filozófus és író, Leopoldo Zea alapított 1982-ben, a világ egyetemeinek e régióval foglalkozó tanszékeit és egyéb releváns kutatóintézeteket fogja össze. A szervezet, amelynek fő célkitűzése, hogy elősegítse a világ latinamerikanistái közötti tudományos és interdiszciplináris párbeszédet, 1983 óta kétévente szervez konferenciát. Idén a rendezési jogot a Szegedi Tudományegyetem nyerte el, így a Tisza-parti város ad otthont az ötnapos kongresszusnak.

– A szervezet, amelyet több mint 40 éve latin-amerikai kutatók alapították Mexikóban, egy hálózat hálózata. Célja összefogni a latin-amerikai és karibi térséggel foglalkozó szakembereket, és elősegíteni a kutatók eszmecseréjét. A közös munka arra is lehetőséget ad, hogy a világ országai megismerjék Latin-Amerika kultúráját, gazdaságát, történelmét, és megértsék a térségben zajló társadalmi folyamatokat – fogalmazott Rubén Ruiz Guerra, a FIEALC főtitkára. Hozzátette: a szervezet sikerességét mutatja az a tény, hogy az öt földrész közül már négy kontinensen tartottak nemzetközi konferenciát több százas résztvevői létszámmal.

konzulok

Hagyomány, hogy a konferenciára a kutatók és oktatók mellett latin-amerikai politikusok és egyetemi vezetők is érkeznek, mivel ez egy kiváló alkalom arra, hogy új kapcsolatok létesüljenek az országok, az egyetemek és a különböző kutatóintézetek között. Az ötnapos rendezvényen Szeged város és a Szegedi Tudományegyetem vezetése mellett képviseltetik magukat a Magyarországon működő spanyol, portugál, brazil, ecuadori, mexikói, kolumbiai, perui, chilei, argentin, kubai nagykövetségek, a Magyar Rektori Konferencia, a Tempus Közalapítvány, a Külügyi- és Külgazdasági Minisztérium Latin-Amerika Főosztálya és az Európa és Latin-Amerika együttműködését elősegítő EU-LAC Alapítvány.

Prof. Dr. Slobodan Pajovic, a FIEALC elnöke azt hangsúlyozta, hogy a FIEALC sikeressége a rugalmasságban és a toleranciában rejlik. Hozzátette, a Szegedi Tudományegyetem Hispanisztika Tanszékével több éve gyümölcsöző a kapcsolatuk, már a 2017-es belgrádi konferencia szervezésében és együttműködtek. A kétévente megrendezendő konferenciák a tudományos tanácskozás mellett, arra is lehetőséget adnak, hogy a különböző országok elmélyítsék kapcsolataikat a latin-amerikai országokkal – fogalmazott.

FIEALC_sajto

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Hispanisztika Tanszéke – akkor még Latin-Amerika Története Kutatócsoport néven – az elsők között csatlakozott a szervezethez Anderle Ádám professzor révén. A Latin-Amerika és a Karibi térség történetére vonatkozó tudományos kutatásoknak közel fél évszázados, páratlanul élő hagyománya van a Szegedi Tudományegyetemen, továbbá a Hispanisztika Tanszék több évtizedes tapasztalattal rendelkezik magas szakmai színvonalú hazai és nemzetközi konferenciák szervezése terén.

A Szegedi Tudományegyetem Hispanisztika Tanszéke a FIEALC 2017 júliusában, Belgrádban tartott XVIII. kongresszusán nyerte el a következő kongresszus megrendezésének a jogát Indiával szemben. A szervezet szabályzata szerint a kongresszust megrendező intézet egyik tagja tölti be a FIEALC elnöki tisztségét a megrendezést követő két évben.

– Ekkora mértékű és létszámú latinamerikanista kongresszust még nem rendeztek Magyarországon – hangsúlyozta Lénárt András, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Hispanisztika Tanszék oktatója. A FIEALC új elnöke arról is beszélt, hogy a világ minden tájáról érkező résztvevők közül többen most találkoznak először a magyar tudományos élettel, Szegeddel és a Szegedi Tudományegyetemmel. – Az elkövetkező két évben tovább bővítenénk a FIEALC nemzetközi kapcsoltrendszerét, új intézményeket és kutatókat szeretnénk bevonni a szervezet munkájába. Természetesen az elnökségből a szegedi egyetem is profitál, hiszen bővíteni tudja nemzetközi kapcsolati hálóját, de nemcsak a bölcsészettudományok területén, hiszen jogi, gazdasági és környezetvédelemmel kapcsolatos témák is előtérbe kerülnek a konferencián – összegezte.


FIEALC_sajto2

A XIX. kongresszust Latin-Amerika és a Világ: együttműködési és találkozási terek címmel hirdette meg a Hispanisztika Tanszék, a főbb témakörei pedig, többek között, Latin-Amerika politikai, történelmi, gazdasági és külkapcsolatai Európával, Ázsiával és Afrikával; Latin-Amerika szerepe a világgazdaságban; migrációs, globális társadalmi és környezeti kihívások Latin-Amerikában; a latin-amerikai gondolkodás, identitás és másság problémái; irodalmi, nyelvi és kulturális kapcsolatok Latin-Amerika és más kontinensek között; az emberi jogok helyzete Latin-Amerikában; a latin-amerikai felsőoktatás helyzete és külföldi kapcsolatrendszere.

– Az ötnapos kongresszusra 33 országból közel 400 résztvevő érkezik. Négy plenáris és párhuzamos szekciókban mintegy 270 előadás hangzik el a legkülönbözőbb tudományterületekről. Az előadások mellett eszmecserére és kapcsolatépítésre is lehetőség lesz, a regisztráció folyamán már többen is megkerestek bennünket azzal, hogy szeretnének kétoldalú tudományos és oktatási kapcsolatokat kiépíteni – tudtuk meg Csikós Zsuzsannától a szervezőbizottság elnökétől.

A kongresszust június 24-én, szerdán a Szegedi Városháza Dísztermében nyitották meg. A szakmai programok június 25-én kezdődtek szekcióülésekkel és plenáris előadásokkal, az érdeklődők például meghallgathatják David Nájera Rivas, Mexikó magyarországi nagykövete előadását 16 órától a SZAB székházban. Június 26-án kerekasztal-beszélgetést rendeznek A mai Latin-Amerika címmel a Latin-Amerikába akkreditált volt magyar nagykövetek (Dr. Varga-Koritár Pál, Gulyás András, Horvát János, Bardócz Béla) részvételével a SZAB székházban. Este fél 7-kor a József Attila Tanulmányi és Információs Központban nyitják meg a Kolumbiai Nagykövetség együttműködésével rendezett fotókiállítást. Másnap, június 27-én tartják a FIEALC közgyűlését, a kongresszus zárónapján, június 28-án az egész napos szekció- és plenáris üléseket követően 18 órakor rendezik meg a kongresszus záró ceremóniáját, amelyen átadják a Leopoldo Zea-díjat. Az elismeréssel a szakmai zsűri a legjobb fiatal kutatók és doktoranduszok munkáját jutalmazza filológiai tanulmányok és társadalomtudományi tanulmányok kategóriájában.

A rendezvény részletes programja itt elérhető.

 

SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek