Bezár

Hírarchívum

umultirank

Újabb nemzetközi rangsorban szerepelt eredményesen az SZTE

Újabb nemzetközi rangsorban szerepelt eredményesen az SZTE

2019. június 06.
2 perc

Az Európai Unió által támogatott U-Multirank rangsorban ismét jó helyezést ért el a Szegedi Tudományegyetem. A nemzetközi rangsor 96 ország felsőoktatási intézményét, köztük 15 magyarországi egyetemet értékelt, több mint 30 indikátor szerint. Az SZTE a tudástranszfer területén teljesített a legjobban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A nemzetközi U-Multirank rangsor 2014-ben kezdte mérni a világ felsőoktatási intézményeit. Az Európai Unió célja egy olyan többdimenziós egyetemi rangsor létrehozása volt, mely segítséget nyújthat a külföldön tanuló diákoknak a felsőoktatási intézmény kiválasztásában. Éppen ezért a rangsort nemcsak néhány szempont alapján állítják össze, hanem öt fókuszterületen 36 indikátort vizsgálnak. Figyelembe veszik a felsőoktatási intézmények kutatási és oktatási tevékenységét, regionális szerepvállalását, nemzetközi láthatóságát, valamint a tudástranszfer területén elért eredményeket.


Multirank_diagram_explanation


A 2019-es rangsorban 96 ország 1711 felsőoktatási intézményét értékelték többek között Svédországból, Japánból, Oroszországból, Portugáliából, de Namíbia, Malajzia és Irán is helyet kapott a listán. A magyarországi egyetemek közül 15 intézmény szerepel a rangsorban, köztük a Szegedi Tudományegyetem is.


Az SZTE a tudástranszfer területén végzett a legeredményesebben. Ezen a területen a partnerekkel közös publikációk és az idézett publikációk indikátorában érte el az egyetem a legmagasabb értéket. Előkelő helyet foglal el az SZTE a kutatás területén is. Mind a szakmai, mind az interdiszciplináris publikációk számában és minőségében eredményesen szerepelt a szegedi egyetem.


u-multirank-SZTE


A regionális szerepvállalás területén jól kimutatható, hogy magas azon hallgatók aránya, akik a régióban helyezkedtek el, vagyis az SZTE hallgatói közül kiemelkedően magas azok aránya, akik a megszerzett tudásukat regionális szinten hasznosítják. A felmérésből az is kiderül, hogy kiemelkedően jól teljesített az SZTE a régióban működő ipai partnerekkel közös publikációk tekintetében is.


A nemzetközi U-Multirank rangsor több szakterületen is értékelte a Szegedi Tudományegyetemet – többek között – biológia, kémia, informatika és matematika diszciplínában. Az intézmény számos területen kiemelkedően teljesített. A részletes eredmények itt elérhetőek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek