SZTE Info

IMG_2984_2

Közbeszerzési szakmai napot tartottak az SZTE részvételével

A közbeszerzés aktuális kérdéseiről, a jövőbeni fejlesztési irányokról kaptak naprakész tájékoztatást a régió vállalatai, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Szegedi Tudományegyetem közös szakmai napján, május 7-én.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hogyan lehet a közbeszerzési eljárásokat gyorsan és hatékony lebonyolítani? Miként segít ebben a digitális technológia? Hogyan fejleszthetőek a jövőben a közbeszerzési eljárások? – többek között ezekre a kérdésekre is választ kaptak az érdeklődők május 7-én a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakmai napján. A résztvevőket Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, dr. Juhász Tünde kormánymegbízott és Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja köszöntötte.


IMG_2955


Szigorú szabályrendszerben végzi beszerzéseit a Szegedi Tudományegyetem. A dél-alföldi régió legnagyobb munkáltatója évente mintegy 120-150 közbeszerzési tendert bonyolít. – Az intézményünkben folyó kiemelkedő kutatás-fejlesztési és gyógyító tevékenységet, valamint az oktató munkát nagymértékben érintik a közbeszerzési eljárások. A tenderek során nemcsak a közbeszerzési törvény előírásaink, hanem sok esetben az Európai Uniós szabályoknak is meg kell felelnünk. Célunk, hogy ezen szigorú szabályok betartása mellett rugalmasabbá tegyük a beszerzési folyamatainkat. A tenderek lebonyolítását, nem külső szakemberek, hanem saját munkatársaink végzik, így a megszerzett szakmai tapasztalat beépül az egyetemi tudásbázisba – fogalmazott Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja. Hozzátette: folyamatos beszerzési igényt jelent az egészségügy számára szükséges fogyóanyagok megvásárlása. Példaértékű kezdeményezésként az ország első, dinamikus beszerzési rendszerét alakította ki a szegedi egyetem vegyszerben és fogyóanyagban, ami a kutató és gyógyító munka dinamikusan változó igényeit tudja hatékonyan, közbeszerzés-technikailag szolgálni.


kozbeszerzesi_nap_galeria
Képgaléria a rendezvényről


A szakmai napon a közbeszerzés jövőbeni fejlesztési irányairól Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke tartott előadást, a jogalkalmazók munkáját segítő útmutatókat dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság főtitkára ismertette. Dr. Puskás Sándor, a Közbeszerzési Döntőbizottság elnöke a bizottság tevékenységéből mutatott be gyakorlati példákat.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 18.
  10:00 - 11:00
  Az MTA SZAB Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottság Néprajzi Munkabizottság szervezésében
 • szeptember 18.
  16:00 - 17:00
  A beszélgetőtársak a gazdasági jövőképről: az adatbányászatról, a digitális könyvtártudományról és a bioinformatika szaktudás összeillesztéséről cserélnek eszmét, hogy Szeged mellett Makón és Hódmezővásárhelyen is új TUDÁSKÖZPONT hálózatok formálódjanak ki a semmiből.
  http://csmkik.hu/esemenyek/kommunikacios-es-reklamklub-gondolatok-a-konyvtarszakmaban/
  Felkért előadóink:
  Z. Karvalics László az SZTE TTIK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszékének egyetemi docense
  Oláh Zoltán bioinformatikus a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar Kémiai Intézetének egyetemi docense
 • szeptember 18.
  17:00 - 18:30
  Érdekel, hogy mi a szerepe az öltözködésnek a jogászi hivatásban? Szerinted is mindig jól öltözöttek az ügyvédek, bírók, ügyészek? Ennek vajon mi lehet az oka? Számít ez egyáltalán? És mi köze van az egésznek a szellemi tulajdonvédelemhez?
  Megtudhatod 2019. szeptember 18-án, szerdán a "Stílusos jogászok – minden, amit a divatjog világáról tudni akartál" című programunkon, ahol a divatjog rejtelmeibe is beavatunk Prof. Dr. Karsai Krisztina (SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézete), Prof. Dr. Takács Albert (SZTE ÁJTK Közigazgatási Jogi Tanszék), valamint Dr. Kiss Dóra (ügyvédjelölt, SBGK Ügyvédi Iroda, Budapest) közreműködésével.
 • szeptember 18.
  18:00 - 19:00
  Spengler filozófiája
  Előadó: Prof. Dr. Csejtei Dezső egyetemi tanár (SZTE BTK Társadalomelméleti Intézet, Filozófia Tanszék)
 • szeptember 18.
  18:00 - 19:30
  Napirendi pontok: 1. Tagságmegújítás és új tagok belépése 2. Alapszabály módosítása 3. TDK titkár és titkárhelyettes megválasztása 4. Félévi feladatok és programterv megbeszélése 5. Egyéb