SZTE Info

nyito

A nyílt forráskódról és a mesterséges intelligenciáról tanácskoztak az SZTE-n

Digitális Jólét Fórumot szervezett az SZTE TTIK Szoftverfejlesztés Tanszéke május 24-én. A 30. Digitális Jólét Fórum a hazai digitális ipar fejlesztéséről című rendezvény napirendjén a „Nyílt megoldások és mesterséges intelligencia: a szoftveripar válaszai a holnap kihívásaira” tématerület szerepelt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Korunk forradalma a digitalizáció, amely mindent felforgat és átalakít, érinti világunk minden szegmensét. Az infokommunikációs hálózatok, eszközök, szolgáltatások és kompetenciák egyre jelentősebben befolyásolják a polgárok életminőségét, a vállalkozások versenyképességét és az állami működés hatékonyságát. Napjainkban pedig már fontos szerepet tölt be a mesterséges intelligenciára épülő technológiák elterjedése is, valamint az átlátható, biztonságos infokommunikációs megoldásokra való törekvés a nyílt forráskódú és szabadon elérhető szabványokra épülő szoftverek által.


A Digitális Jólét Program keretében megvalósuló fórumon Dr. Gál András Levente, a program szakmai vezetője köszöntötte a résztvevőket. – 5 évvel ezelőtt indult el a gondolkodás, arról, hogy mit is kellene kezdeni a digitalizációval. Távolságtartóan viszonyultunk a témához, az IKT-hoz. Már akkor közel 6 millió ember használta Magyarországon a Facebookot, ez pedig azt mutatta, hogy foglalkozni kell a kérdéssel. Ennek a gondolkodásnak eredményeként született meg a Digitális Jólét Program – mondta Dr. Gál András Levente.


IMG_5079


Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja kitért arra, hogy az SZTE Természettudományi és Informatikai Karán folyó informatikai képzések a magyar és a külföldi hallgatók körében hatalmas népszerűségnek örvendenek. – A 2019 őszi tanévre való jelentkezések között a programtervező informatikus szak a legnépszerűbb az egész egyetemen: a közel 15 000 összjelentkezőből több mint 1800-an a Természettudományi és Informatikai Karon szeretnének továbbtanulni, ebből több mint 1000 diák valamely informatikai szakot jelölte meg. Az alapszakos jelentkezések tekintetében például közel 15 százalékos növekedést tapasztaltunk, míg az informatikai mesterszakjaink iránt érdeklődők száma megduplázódott tavalyhoz képest – fogalmazott Dr. Fendler Judit. Beszédében az egyetem kínai partnerekkel kialakított kapcsolataira is kitért, ugyanis ennek részeként jöhet létre szeptembertől a kínai oktatási központ, illetve ezek a kínai kapcsolatok azok, amelyek az egyetem informatikai ágazatát is előre húzzák.


IMG_5099


Dr. Gyimóthy Tibor, az SZTE TTIK Szoftverfejlesztés Tanszékének oktatója a kar együttműködéseiről beszélt. – Az első legfontosabb kapcsolatunk 15-20 éve a Nokiával kezdődött. Hat évvel ezelőtt pedig a Samsunggal kötöttünk együttműködést, mely azóta is folyamatos, intenzív kapcsolatot jelent a tanszék számára. Idéntől pedig a Huawei-jel fogunk együtt dolgozni. Mindezt a sokrétű kapcsolatot a nyílt forrású szoftverfejlesztés tette lehetővé, hiszen ezáltal vált láthatóvá egyetemünk a multinacionális cégek számára – mondta el Dr. Gyimóthy Tibor.


digitalis_jolet_forum
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetőek.


A Digitális Jólét Fórumon számos piaci és akadémiai szereplő mutatta be innovatív termékeit és kutatás-fejlesztő kompetenciáit a mesterséges intelligencia és nyílt forráskódú technológiák vonatkozásában. A fórum emellett lehetőséget biztosított a kormányzat és az információtechnológiai ipar közötti együttműködések erősítésére is.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 18.
  10:00 - 11:00
  Az MTA SZAB Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottság Néprajzi Munkabizottság szervezésében
 • szeptember 18.
  16:00 - 17:00
  A beszélgetőtársak a gazdasági jövőképről: az adatbányászatról, a digitális könyvtártudományról és a bioinformatika szaktudás összeillesztéséről cserélnek eszmét, hogy Szeged mellett Makón és Hódmezővásárhelyen is új TUDÁSKÖZPONT hálózatok formálódjanak ki a semmiből.
  http://csmkik.hu/esemenyek/kommunikacios-es-reklamklub-gondolatok-a-konyvtarszakmaban/
  Felkért előadóink:
  Z. Karvalics László az SZTE TTIK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszékének egyetemi docense
  Oláh Zoltán bioinformatikus a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar Kémiai Intézetének egyetemi docense
 • szeptember 18.
  17:00 - 18:30
  Érdekel, hogy mi a szerepe az öltözködésnek a jogászi hivatásban? Szerinted is mindig jól öltözöttek az ügyvédek, bírók, ügyészek? Ennek vajon mi lehet az oka? Számít ez egyáltalán? És mi köze van az egésznek a szellemi tulajdonvédelemhez?
  Megtudhatod 2019. szeptember 18-án, szerdán a "Stílusos jogászok – minden, amit a divatjog világáról tudni akartál" című programunkon, ahol a divatjog rejtelmeibe is beavatunk Prof. Dr. Karsai Krisztina (SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézete), Prof. Dr. Takács Albert (SZTE ÁJTK Közigazgatási Jogi Tanszék), valamint Dr. Kiss Dóra (ügyvédjelölt, SBGK Ügyvédi Iroda, Budapest) közreműködésével.
 • szeptember 18.
  18:00 - 19:00
  Spengler filozófiája
  Előadó: Prof. Dr. Csejtei Dezső egyetemi tanár (SZTE BTK Társadalomelméleti Intézet, Filozófia Tanszék)
 • szeptember 18.
  18:00 - 19:30
  Napirendi pontok: 1. Tagságmegújítás és új tagok belépése 2. Alapszabály módosítása 3. TDK titkár és titkárhelyettes megválasztása 4. Félévi feladatok és programterv megbeszélése 5. Egyéb