SZTE Info

IMG_5743

Pintér Lajosra emlékeztek születésének napján

Pintér Lajos az SZTE TTIK Bolyai Intézetének címzetes egyetemi tanára 2019. január 6-án, életének kilencvenedik évében hunyt el. Május 29-én, születésnapjának alkalmából családja, barátai és egykori kollégái idéztek fel közös történeteket. Pintér Lajos nevét a Bolyai Intézet könyvtári folyóirat-olvasó terme viseli.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Pintér Lajos közel fél évszázadon keresztül oktatott és kutatott a Bolyai Intézetben. Az SZTE Bolyai Intézet Analízis Tanszék tanárának fő területe a differenciálegyenletek és a matematika módszertana volt. Pintér Lajos szerepe mind a matematikai tehetséggondozásban, mind a tanárképzésben évtizedeken keresztül meghatározó volt. 90. születésnapjának alkalmából Hatvani László matematikus, Papp György elméleti fizikus, Totik Vilmos matematikus, és Csákány Béla matematikus idézett fel néhány történetet közös emlékeikből.


Pinter_Lajos_emlekules_galeria
Képgaléria az emlékülésről


A visszaemlékezésekből kirajzolódott: Pintér Lajos olyan tudóstanár volt, akinek mindig a tanítás állt az első helyen. Igazi könyvbarát és könyvgyűjtő is volt. – A ’60-’70-es években tudománnyal foglalkozni csak a könyvtárban lehetett. Lajos pedig mindenki másnál több időt töltött ott, így külön öröm, hogy róla nevezik el az intézet olvasóját. Azonban nemcsak szakirodalmat olvasott, hanem szépirodalmat is. Az intézetből hazafelé mindig útba ejtette a könyvesboltot, ahol a „dugesz” pénzéből vett magának idegennyelvű könyveket – mesélte Hatvani László.


IMG_5882


Pintér Lajos életében a sportnak is fontos szerepe volt. Élete utolsó napjáig kitartott a futball iránti szeretete. Ugyan játszani már nem játszott, de minden meccset megnézett a TV-ben. Korábban az egyetemi futballcsapat kapusa volt, több egyetemi bajnokságon is részt vett, csapattársak voltak Papp Györggyel és Csákány Bélával. Emellett pedig a pingpong is kedvelt szabadidős elfoglaltsága volt. Hatvani László emlékezett vissza arra, hogy az 1970-es szegedi árvíz idején együtt pakolták a homokzsákokat a töltésre. Ekkor, a pihenőidők alatt kezdtek el pingpongozni, majd ez a szokásuk fennmaradt, később már az intézet egyik termében játszottak, versenyeztek.


IMG_5869


Papp György Pintér Lajossal kapcsolatban élete leghosszabb vizsgájára emlékezett vissza, Csákány Béla pedig Pintér Lajos családjával kapcsolatos emlékeit mesélte el. Totik Vilmos elmondta, hogy sokat beszélgettek az irodalomról, így felidézte Pintér Lajos kedvenc Weöres Sándor versét.


Énhasadás


Utcasarkon
várok rám,
félórája
is van tán.

Ám értelmem
fölragyog
Nem jövök, mert
itt vagyok.


Az emlékülés végén a könyvtári-folyóirat olvasó előtt avattak táblát az SZTE címzetes egyetemi tanára emlékére.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 07.

Kiemelt_Bojte_Cs_JGYPK

25 éves létezése óta több mint 6 ezer nehéz sorsú magyar származású gyereknek nyújtott menedéket a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. Az erdélyi szervezet alapítójával, Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel a Hátrányos helyzetű társadalmi és csoportok és gyermekek címmel az SZTE JGYPK-n tartott szemeszternyitó előadása előtt, illetve az alapítvány és az SZTE JGYPK közötti együttműködéséről szóló megállapodás aláírását követően beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 24.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss
 • szeptember 24.
  18:00 - 19:30
  Tari Annamária az X, Y és Z generációk legnagyobb hazai szakértői közé tartozik. Gyakran ír és ad elő az információs kor ránk gyakorolt hatásairól, és arról, hogy miként változtatja meg a technikai fejlődés a külső világunk után a belső világunkat is.
  „A szorongás korunk legjellemzőbb érzelme" - írja Tari Annamária.
  Tari Annamária nagyszerű, "fejbevágó" előadása szorongásról, online térről - szerintünk nagy kár lenne lemaradni róla...
 • szeptember 25.
  09:00 - 20:00
  Az online jogi szaklap, az Arsboni csapata meglátogatja Szeged jogász közösségét is, hogy választ keressenek olyan kérdésekre, mint például: Milyenek lesznek a “jövő jogászai”? Milyen jövő vár a jogászokra? A robot ügyvédeké, vagy a robotoló ügyvédeké a jövő? Érdemes szoftvert fejleszteni a jogászoknak? Milyen innovatív megoldások alakítják a jogászok munkáját? Milyen lesz a 21. század a munkajoga? Hogyan tudod megtalálni álmaid munkáját? Mit várnak el a jelen munkáltatói egy kezdő jogásztól? Milyen trendek vannak jelenleg a magyar jogi piacon? Regisztráció: https://karrier.arsboni.hu/szegeden-az-arsboni/#kavezz
 • szeptember 25.
  18:00 - 19:00
  Napóleontól a szabadságharcig
  Előadó: Prof. Dr. Csikány Tamás ezredes, egyetemi tanár, a Hadtudományi Doktori Iskola vezetője (Nemzeti Közszolgálati Egyetem)
 • szeptember 26.
  17:00 - 18:00
  Tájékoztató előadás a FLEX Hungary programról, mely az USA Kormánya által biztosított teljeskörű ösztöndíj középiskolások számára. A program keretében a diákok egy évet tölthetnek az USA-ban egy középiskola tanulójaként, miközben önkéntes vendéglátó családoknál élnek.
  Pályázati feltételek:
  • Magyar állampolgárság
  • 2002. július 15. és 2005. július 15. között született
  • A pályázat beadásakor középfokú oktatásban vesz részt a 9. vagy 10. évfolyamon
  • Iskolai eredménye legalább jó (4)
  Jelentkezési határidő a FLEX-ösztöndíjra: 2019. október 17. Jelentkezni 2019. szeptember 1-től lehetséges az alábbi linken: https://ais.americancouncils.org/flex