SZTE Info

IMG_4284

Új kutatási irányok az agrár- és környezetvédelmi jog területén

Az elővigyázatosság elvének értelmezésétől kezdve, a precíziós gazdálkodás jogi kérdésein át, a műanyag hulladék csökkentésének az új szabályrendszeréig, számos időszerű témát tárgyaltak a kutatók az SZTE ÁJTK Üzleti Jogi Intézet által szervezett szimpóziumon. Az „Új kutatási irányok az agár- és környezetvédelmi jog területén” című országos konferencia megalapozta a jogtudósok és a gyakorlati szakemberek párbeszédét.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A magyar agrár- és környezetvédelmi jogi kutatást végző egyetemi oktatók számára lehetőséget biztosított a 2019. május 16-án a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatal épületében tartott szimpózium arra, hogy megismertethessék egymással és az érdeklődőkkel az érintett tudományos terület új kutatási projektjeit. Az „Új kutatási irányok az agár- és környezetvédelmi jog területén” című országos konferencia célja volt az is, hogy a meglévő szakmai kapcsolatok elmélyítésére ösztönözzön, illetve széleskörű és interdiszciplináris együttműködéseket hozzon létre – hangsúlyozta a program főszervezője, az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Üzleti Jogi Intézetét vezető Dr. habil. Gellén Klára.

 

IMG_4240


A környezetvédelmi jog területén a szakemberek leginkább a globális szinten fenyegető környezeti kihívások – például a műanyag hulladékok felhalmozódása, a globális felmelegedés, az élőhely-védelem – kezelésére vonatkozó szabályozásokat helyezik a kutatási programjaik középpontjába. Az agrárjogászok a hagyományos területek – például a földadásvétel, földhasználat – mellett fokozódó figyelmet fordítanak a technológiai újításokkal jelentkező jogalkotói, jogalkalmazói kérdésekre is, így – többek között – a drónok használata, a precíziós gazdálkodás jogi háttere, az élelmiszer-nyomonkövetés lehetőségei, a növénynemesítés új kihívásai is fókuszba kerültek.


jogi_konferencia
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetőek.


Hat hazai egyetem társtanszékeinek képviselői tanácskoztak a szegedi konferencián. A professzorok és doktoranduszok egyaránt szót kaptak az SZTE ÁJTK Üzleti Jogi Intézete által koordinált programon. Az agár- és környezetvédelmi jogban oly jelentős elővigyázatosság elvének értelmezési kérdéseitől kezdve a földre vonatkozó vételi jog és az Alaptörvény ekvivalenciájának a taglalásán át a precíziós gazdálkodásnak az agráriumban betöltött szerepéig, számos vitakérdés felmerült. A történeti áttekintés elvezetett az aktualitásokig. Szó esett – többek között – a klasszikus természetjog és spiritualitás, továbbá a klímaadaptáció jogi kereteiről, az Európai Unió élőhelyvédelmi irányelveiről is.

 

A Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem 19 kutatója tartott előadást a szimpóziumon. A konferenciát a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Üzleti Jogi Intézete szervezte, a Magyar Jogász Egylet Agrár Jogi Szakosztálya, valamint a CEDR Magyar Agrárjogi Egyesület közreműködésével.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 07.

Kiemelt_Bojte_Cs_JGYPK

25 éves létezése óta több mint 6 ezer nehéz sorsú magyar származású gyereknek nyújtott menedéket a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. Az erdélyi szervezet alapítójával, Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel a Hátrányos helyzetű társadalmi és csoportok és gyermekek címmel az SZTE JGYPK-n tartott szemeszternyitó előadása előtt, illetve az alapítvány és az SZTE JGYPK közötti együttműködéséről szóló megállapodás aláírását követően beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 24.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss
 • szeptember 24.
  18:00 - 19:30
  Tari Annamária az X, Y és Z generációk legnagyobb hazai szakértői közé tartozik. Gyakran ír és ad elő az információs kor ránk gyakorolt hatásairól, és arról, hogy miként változtatja meg a technikai fejlődés a külső világunk után a belső világunkat is.
  „A szorongás korunk legjellemzőbb érzelme" - írja Tari Annamária.
  Tari Annamária nagyszerű, "fejbevágó" előadása szorongásról, online térről - szerintünk nagy kár lenne lemaradni róla...
 • szeptember 25.
  09:00 - 20:00
  Az online jogi szaklap, az Arsboni csapata meglátogatja Szeged jogász közösségét is, hogy választ keressenek olyan kérdésekre, mint például: Milyenek lesznek a “jövő jogászai”? Milyen jövő vár a jogászokra? A robot ügyvédeké, vagy a robotoló ügyvédeké a jövő? Érdemes szoftvert fejleszteni a jogászoknak? Milyen innovatív megoldások alakítják a jogászok munkáját? Milyen lesz a 21. század a munkajoga? Hogyan tudod megtalálni álmaid munkáját? Mit várnak el a jelen munkáltatói egy kezdő jogásztól? Milyen trendek vannak jelenleg a magyar jogi piacon? Regisztráció: https://karrier.arsboni.hu/szegeden-az-arsboni/#kavezz
 • szeptember 25.
  18:00 - 19:00
  Napóleontól a szabadságharcig
  Előadó: Prof. Dr. Csikány Tamás ezredes, egyetemi tanár, a Hadtudományi Doktori Iskola vezetője (Nemzeti Közszolgálati Egyetem)
 • szeptember 26.
  17:00 - 18:00
  Tájékoztató előadás a FLEX Hungary programról, mely az USA Kormánya által biztosított teljeskörű ösztöndíj középiskolások számára. A program keretében a diákok egy évet tölthetnek az USA-ban egy középiskola tanulójaként, miközben önkéntes vendéglátó családoknál élnek.
  Pályázati feltételek:
  • Magyar állampolgárság
  • 2002. július 15. és 2005. július 15. között született
  • A pályázat beadásakor középfokú oktatásban vesz részt a 9. vagy 10. évfolyamon
  • Iskolai eredménye legalább jó (4)
  Jelentkezési határidő a FLEX-ösztöndíjra: 2019. október 17. Jelentkezni 2019. szeptember 1-től lehetséges az alábbi linken: https://ais.americancouncils.org/flex