SZTE Info

Új modern ultrahang készüléket kapott az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egykori munkatársa, Dr. Viski Sándor nagylelkű adománya jóvoltából egy közel 20 millió forint értékű, a betegellátásban és a kutatásban is hiánypótló ultrahang készülékkel gazdagodott az intézmény.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az ultrahang szakambulancia fejlesztése évek óta az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika vezetőségének terve. Az intézet jelenleg Csongrád és Békés megye legmagasabb szintű nőgyógyászati központja, itt történik a Szegeden, illetve a régióban kiszűrt fejlődési rendellenességek diagnosztikus ultrahang vizsgálata, valamint bizonyos esetekben a pontos diagnózishoz szükséges ultrahang vezérelt invazív beavatkozások, például nőgyógyászati, magzati kromoszóma meghatározáshoz lepényi-, magzatvíz mintavétel, magzati mintavétel, bizonyos esetekben méhen belüli véradás elvégzése is. Eddig ezeket a vizsgálatokat és beavatkozásokat az intézmény nem tudta megfelelő, modern ultrahang készülék hiányában térben és időben elkülöníteni a rutin vizsgálatoktól, emiatt jelentős volt az ultrahang szakambulancia leterheltsége.


IMG_4945

 

Dr. Sikovanyecz János szülész-nőgyógyász, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi adjunktusa, az ultrahang laborvezetője elmondta, hogy a jelenleg elvárható technikai feltételeknek sajnos nem tesz maradéktalanul mindenben eleget a géppark. Hangsúlyozta, ezért is hatalmas öröm, hogy ezzel a hiánypótló, modern, Voluson S8 típusú készülékkel lehetőség nyílik a leterheltség csökkentésére és a diagnózisok pontosabb felállítására, valamint a műszer használatával jelentősen növekedhet a betegbiztonság is.


IMG_4964


Az ultrahang készüléket adományozó Dr. Viski Sándor Szegeden született, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen szerezte diplomáját, és 1989-2001-ig dolgozott a szegedi klinikán. Azóta Svájcban praktizál, – mint elmondta – nagyon hálás egykori intézményének, és a régi barátságon alapuló kapcsolatnak köszönhető a közel húsz millió forint értékű adomány. Dr. Németh Gábor, az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója hozzátette, hogy ez a készülék nemcsak a mindennapi munkát segíti, hanem használatával jelentősen növelhető a betegellátás színvonala, valamint a finomabb képkidolgozás jóvoltából a kutatásban is jól tudják majd hasznosítani az új műszert.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 18.
  10:00 - 11:00
  Az MTA SZAB Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottság Néprajzi Munkabizottság szervezésében
 • szeptember 18.
  16:00 - 17:00
  A beszélgetőtársak a gazdasági jövőképről: az adatbányászatról, a digitális könyvtártudományról és a bioinformatika szaktudás összeillesztéséről cserélnek eszmét, hogy Szeged mellett Makón és Hódmezővásárhelyen is új TUDÁSKÖZPONT hálózatok formálódjanak ki a semmiből.
  http://csmkik.hu/esemenyek/kommunikacios-es-reklamklub-gondolatok-a-konyvtarszakmaban/
  Felkért előadóink:
  Z. Karvalics László az SZTE TTIK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszékének egyetemi docense
  Oláh Zoltán bioinformatikus a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar Kémiai Intézetének egyetemi docense
 • szeptember 18.
  17:00 - 18:30
  Érdekel, hogy mi a szerepe az öltözködésnek a jogászi hivatásban? Szerinted is mindig jól öltözöttek az ügyvédek, bírók, ügyészek? Ennek vajon mi lehet az oka? Számít ez egyáltalán? És mi köze van az egésznek a szellemi tulajdonvédelemhez?
  Megtudhatod 2019. szeptember 18-án, szerdán a "Stílusos jogászok – minden, amit a divatjog világáról tudni akartál" című programunkon, ahol a divatjog rejtelmeibe is beavatunk Prof. Dr. Karsai Krisztina (SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézete), Prof. Dr. Takács Albert (SZTE ÁJTK Közigazgatási Jogi Tanszék), valamint Dr. Kiss Dóra (ügyvédjelölt, SBGK Ügyvédi Iroda, Budapest) közreműködésével.
 • szeptember 18.
  18:00 - 19:00
  Spengler filozófiája
  Előadó: Prof. Dr. Csejtei Dezső egyetemi tanár (SZTE BTK Társadalomelméleti Intézet, Filozófia Tanszék)
 • szeptember 18.
  18:00 - 19:30
  Napirendi pontok: 1. Tagságmegújítás és új tagok belépése 2. Alapszabály módosítása 3. TDK titkár és titkárhelyettes megválasztása 4. Félévi feladatok és programterv megbeszélése 5. Egyéb