SZTE Info
Kiemelt_Varga_N

ÚNKP-ösztöndíjas és pályázókat segítő mentor is dr. Varga Norbert, az SZTE ÁJTK dékánhelyettese

A gazdasági verseny korlátozására kötött megállapodásokat, vagyis a kartelljog történetét vizsgálja dr. Varga Norbert. Az SZTE ÁJTK docensét és tudományos ügyekkel foglalkozó dékánhelyettesét, mint a Bolyai János Ösztöndíj és az ÚNKP Bolyai+ egyik nyertesét, a kutatásról és az azt támogató ösztöndíjról is kérdeztük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– A tudományos diákköri munka az első lépés a kutatóvá váláshoz vezető úton. A kari és az országos tudományos diákköri konferenciák jelentik ennek igazi kezdetét – osztotta meg tapasztalatát dr. Varga Norbert. Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Magyar Jogtörténeti Tanszék docensének tudományos pályája 1998-ban a Debreceni Egyetem demonstrátoraként indult. A Szegedi Tudományegyetem ÁJTK oktatóihoz 2006-ban csatlakozott, amelyet követően számos tudományos és közéleti tevékenységet végez.


VN_1

 

Dr. Varga Norbert tudományos szerepvállalása a tehetséggondozó programbeli tutorálástól és mentorálastól kezdve, a konferenciák és a workshopok szervezésén át, több nemzetközi szakmai szervezethez való csatlakozásig és projektbeli kutatómunkáig egyaránt kiterjed. A szakmai életrajzi adatok mögötti személyes példája is demonstrálja, miként válhat egy kisvárosi – esetében a csongrádi Batsányi János – gimnáziumban érettségizett fiatal az Európa rangos egyetemei közé tartozó SZTE ÁJTK nemzetközi és hazai viszonylatban is számon tartott oktatói gárdájának tagjává.

 

Az Új Nemzeti Kiválóság Program bevezetésével jelentősen bővültek a pályázati keretek, amelyek alapvetően a hallgatók számára nyújtanak lehetőséget kezdeti tudományos pályafutásuk elindításához. A társadalomtudományokkal foglalkozók számára különösen fontos ez az ösztöndíj program, hiszen sokkal kevesebb pályázati lehetőség áll rendelkezésre e tudományterület kapcsán, mint például a természettudományok körében – mondta. Az SZTE oktató is fontosnak tartja, hogy az ÚNKP keretében a graduális és a doktori képzésben részvevő hallgatók mellett már a végzős középiskolások is pályázhatnak az ösztöndíjra.


VN_3a

A szegedi jogi kar polgárai közül ÚNKP-ösztöndíjat 2016-ban 8, 2017-ben 20, 2018-ban 18 fiatal kapott. A legutóbbi, a 2018-as statisztikát böngésző számára is érdekes adat, hogy Dr. Varga Norbert neve kétféle minőségben is feltűnik. Egyrészt elnyerte A kartelljog szabályozása és gyakorlata a 20. században nemzetközi kitekintéssel című témakör kidolgozásához az ÚNKP támogatását a „Bolyai+ Felsőoktatási Fiatal Oktatói, Kutatói Ösztöndíj” kategóriában; másrészt A jóerkölcs magánjogi megítélése a tisztességtelen verseny tükrében című kutatási tervet megvalósító hallgatónak, Krusóczki Bencének társ-témavezetője Prof. Dr. Homoki-Nagy Mária mellett.

 

– Történelem és jogász szakon diplomát és doktori fokozatot szerzett kutatóként az állampolgársági jog és a közigazgatási jog történetének vizsgálata mellett jelenleg a kartelljog 20. századi elemzésével foglalkozom – rögzítette. A kutató a külföldi tapasztalatok begyűjtését is fontosnak tartja, amelyre hallgatóit is buzdítja. Ösztöndíjjal támogatott tanulmányokat folytatott az University of Amsterdam és az Indiana University jogi karán; kutatott a Harvard University, az Universität Heidelberg, az Oxford University és az University of Cambridge vendégeként. A krakkói Jagellonian University jogtörténészeivel szoros szakmai együttműködést alakított ki.

 

„A kutatási témámnak megfelelően a 19. századi állampolgársági anyagok elemzésével foglalkoztam, elsősorban a parlamenti anyagok és a korabeli jogesetek vizsgálatával. Nem maradhatott el a primer források elemzése” – számolt be az elvégzett munkáról és kutatói módszeréről a kari honlapon azt követően, hogy az SZTE ÁJTK Magyar Jogtörténeti Tanszék adjunktusaként, 2010-ben, három hónapot töltött Oxfordban. Kutatásában mindig is elsődleges helyen áll a levéltári források elemzése, ami a „Szegedi Jogtörténeti Iskola” egyik, ha nem a legfontosabb szakmai ismérve.


VN_2


– A megalapozott kutatási célokat tartalmazó és reális pályázat benyújtására kell törekedni – hangsúlyozta. Véleménye szerint az oktató és a hallgató együttműködése garantálja, hogy a pályázó olyan kutatási tervet készítsen, ami teljesíthető. A pályázat megvalósítása és disszeminációja során kapott pozitív visszajelzések, esetleges építő jellegű észrevételek pedig nagyban hozzájárulnak, hogy a tehetséges hallgatók megszeressék és műveljék saját tudományterületük egy szűkebb szegmensét.

 

Gyakorlott pályázó dr. Varga Norbert. A Köztársasági ösztöndíj 2001-2002-ben egyetemi tanulmányait; a Marie Curie ösztöndíj 2003-ban, a Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj 2006-ban, 2010-ben és 2013-ban, a DAAD ösztöndíj 2012-ben támogatta külföldi kutatásait. A Bolyai János Kutatási Ösztöndíj és az Új Nemzeti Kiválósági Program „Bolyai+ Felsőoktatási Fiatal Oktatói, Kutatói Ösztöndíj” kategóriában 2018-ban elnyert támogatás segítségével folytatja jelenleg a kutató munkáját a Magyar Jogtörténeti Tanszéken.

 

Szöveg és kép: Újszászi Ilona

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 19.
  17:00 - 18:00
  A Trianonról közérthetően és a Trianon Nagy Háború alatti előzményeiről, az Osztrák-Magyar Monarchia bukása c. kötetekről beszélgetés Bencsik Péterrel (BTK Jelenkortörténeti Tanszék), Gulyás Lászlóval (JGYPK Alkalmazott Társadalomismereti és Kisebbségpolitikai Intézet) és Döbör Andrással (JGYPK dékán).
  Az esemény ingyenes, és nem kötött könyvtári tagsághoz.
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  „Szubjektív prezentációs elődás a Giotto-kápolnáról (Padova), a S. Vitalis, a St. Apollinaris templom, a Galla Pracidia mauzóleum (Ravenna) mozaik műalkotásairól, valamint az Aquileia padló mozaikjairól.”
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  Az SZTE JGYPK Művészeti Intézete és a SZÖG-ART Művészeti Egyesület szervezésében
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  FONTOS! A beszélgetésre ezúttal az American Corner helyiségében kerül sor, ezért kérjük, részvételi szándékod jelezd az alábbi linken: https://forms.gle/eoeGHb3zt2YcLG949
  ÚJ! A Fotósok Amerikában című előadások olyan vendégek meghívásával kerülnek “műsorra”, akik fényképeztek az Államokban vagy szakmai, elméleti munkát végeztek az Amerika - Magyarország tengelyen. Akik testközelből élték meg a természeti csodákat és a nyüzsgő (vagy épp szellemjárta) városokat, saját képeik segítségével kalauzolnak minket a távolba. Ezt kiegészítve olyan elméleti hátteret igyekszünk felépíteni a további előadásokkal (beleértve az Amerikai fotósok sorozatot is), amelybe a hallgatóság könnyedén beleillesztheti az ott járt alkotók élményeit, érzelmeit. Első vendégünk Kurucz Árpád, aki 2006-tól 2015-ig a Népszabadság, jelenleg a Getty Images, az Anadolu Images török hírügynökség és a Magyar Nemzet fotósa. Fontosabb díjai: 2010 Picure of the Year International első díj, Ringier International Photo Award, Magyar Sajtófotó pályázatokon különböző kategóriadíjak, Munkácsi Márton kollekció díjak. Képeit jelentette már meg a New York Times, a Time, a Getty Images és a Politico is.
 • szeptember 20.
  08:30 - 12:15
  A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük jelezze legkésőbb 2019. szeptember 16. 12.00 óráig a szocmunka@etszk.u-szeged.hu email címen.
  Program:
  8.30-9.00 Regisztráció
  9.00-9.10 Köszöntő
  Héderné Dr. Berta Edina dékán; SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar
  9.10-9.40 Hová is tettem? Demenciával járó kórállapotok felismerésének és ellátásának irányelvei
  Dr. Pákáski Magdolna tudományos főmunkatárs, osztályvezető; SZTE ÁOK Pszichiátria Klinika
  9.40-10.10 Ráncok – egy barátság története az Alzheimer-kór árnyékában
  Dr. Baginé Dr. Tóth Erika Hajnalka osztályvezető főorvos; SZTE ÁOK Pszichiátriai Klinika
  10.10-10.25 Kávészünet
  10.25-10.55 Demencia a beteg szemszögéből
  Kőműves Zsuzsanna Judit felnőtt klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus
  10.55-11.10 Én és a demencia
  Szabó Sándorné érintett családtag
  11.10-11.40 Tánccal a demencia ellen – mozgás, öröm, agytorna 50 év felett
  Tyukász Brigitta gyógytornász, szenior táncoktató; Odú Központ, Pedagógiai Szakszolgálati Intézmény, Szeged
  11.45-12.15 Séta az Erzsébet ligetben a Belvárosi híd újszegedi hídfőjéig