SZTE Info

nyito

Ősszel is Mentor(h)áló Pedagógiai Esték

2019 őszén is folytatódik az SZTE és az IH Rendezvényközpont közös programja, a nagysikerű Mentor(h)áló Pedagógiai Esték. Szeptembertől decemberig 9 előadással várják az érdeklődőket az új és visszatérő neves előadók. Idén ősszel a pedagógiai témákon kívül az evolúcióról, a hálózatkutatásról és a művészetről is hallhatnak az érdeklődők.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Nyolcadik szemeszteréhez érkezett a nagysikerű Mentor(h)áló Pedagógiai Esték. A 2019-es őszi évadban 9 érdekes előadással várja a Dél-Alföldi régió egyik legnépszerűbb ismeretterjesztő programsorozata az érdeklődőket.


Jávorszky Iván, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Porkoláb Mihály, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar munkatársa, az SZTE Mentor(h)áló létrehozója sajtótájékoztatón ismertette a 2019-es őszi félév előadásait és értékelte a korábbi évadokat.

– Büszkén mondhatjuk, hogy 2019 tavaszán a 13 előadásból 4 teltházas volt. A Pedagógiai Esték nemcsak Szeged kiemelkedő eseménye, hanem az egész régióé, hiszen Szeged környékéről is sokan látogatnak el az előadásokra, sőt előfordult már, hogy Budapestről is érkeztek vendégek. A legnépszerűbb előadók az év első felében Görög Ibolya, Gyarmathy Éva, Mácsai Pál és Boldizsár Ildikó voltak – értékelte a Pedagógiai Esték előző évadát Jávorszky Iván.


– 2015 óta már 84 előadáson vagyunk túl, 2020-ban pedig cél, hogy elérjük a 100-adik előadást is. A korábbi évekhez hasonlóan a pedagógia mellett most is a tanulást helyeztük fókuszba, így 9 vendégünk egy igazán színes előadássorozatot hoz el nekünk. A 21. század témái és aktualitásai az utóbbi másfél évben jelentek meg az előadásokban, ezt a tendenciát pedig most is folytatjuk – mondta el Porkoláb Mihály, az SZTE Mentor(h)áló program vezetője.


Kivételes estével indul az őszi évad: szeptember 16-án az etológus Prof. Dr. Csányi Vilmos, a magyar tudományos közélet ikonja, teszi fel a kérdést: „Merre tart az evolúció”? Előadásában megvizsgálja, hogy milyen befolyással van a migráció, a klímaváltozás, vagy a mesterséges intelligencia az evolúcióra. Szeptember 24-én Tari Annamária, az előadássorozat egyik sztárelőadója érkezik a színpadra immár harmadik alkalommal. Előadásában napjaink egyik legaktuálisabb témájával foglalkozik majd: hogyan károsítják a személyiség fejlődését az online tér és a közösségi média által hozott érzelmi változások.


Dr. Szondy Máté klinikai szakpszichológus, a Magyar Pszichológiai Társaság pozitív pszichológia szekciójának alapító tagja és korábbi elnöke először tart előadást a Pedagógiai Estéken. Október 15-én az érdeklődők megtudhatják, hogy „Mi fán terem a boldogság”? Az őszi évad kiemelt előadójaként érkezik Prof. Dr. Csermely Péter biokémikus és hálózatkutató október 28-án. „Szeretethálózatok” című előadásából kiderül, hogy hogyan kapcsolódik össze a hálózatkutatás a szeretettel és gyűlölettel, hogyan terjednek az érzelmek a szociális hálózatokban, és hogyan alakítják át azt.


A 21. század másik fontos témájával foglalkozik majd Steigervald Krisztián generációkutató és marketingszakember, aki egyedülálló módon mind a 6 ma élő generációval foglalkozik. A mindenkit érintő „Manipulálnak, tehát vagyok!” című előadásában, november 12-én, megvizsgálja, hogyan hat a média és a reklám a különböző generációkra. 2018 tavasza után újra érkezik november 25-én Simó György, aki a 21. század túlélési stratégiáiról tart előadást. A téma nagyon aktuális, hiszen a következő huszonöt-ötven évben hatalmas változásokon megy majd át a világunk, a digitalizációnak köszönhetően pedig munkahelyek milliói szűnhetnek meg. De mi lesz a ’’felesleges emberekkel’’?

Leonardo Da Vinci halálának 500. évfordulója alkalmából, Szabó András művésztanár tiszteleg előadásában a művész és munkássága előtt november 26-án. Előadásában összegyűjti a Leonardóval kapcsolatos legújabb kutatások eredményeit.


A Pedagógiai Esték egyik legsikeresebb előadója, Dr. Bánki György is visszatér a színpadra december 2-án. „Így készül a magány” című előadásában a pszichiáter körüljárja, hogyan alakul ki a gyermekkori magány, hogyan válhat egy gyerek a családban is magányossá. A témában kicsik és nagyok egyaránt érintettek lehetnek, így nemcsak a felnőtteket várják az előadásra. December 3-án a Pedagógiai Esték utolsó előadását Tóth Árpád karnagy tartja, „Éneklőbb emberek” címmel. Az est során felteszi a kérdést, hogy miért félnek énekelni az emberek, és mit lehet tenni ez ellen? Garantáltan egy őszinte és lelkesítő előadás várja az érdeklődőket.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 19.
  17:00 - 18:00
  A Trianonról közérthetően és a Trianon Nagy Háború alatti előzményeiről, az Osztrák-Magyar Monarchia bukása c. kötetekről beszélgetés Bencsik Péterrel (BTK Jelenkortörténeti Tanszék), Gulyás Lászlóval (JGYPK Alkalmazott Társadalomismereti és Kisebbségpolitikai Intézet) és Döbör Andrással (JGYPK dékán).
  Az esemény ingyenes, és nem kötött könyvtári tagsághoz.
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  „Szubjektív prezentációs elődás a Giotto-kápolnáról (Padova), a S. Vitalis, a St. Apollinaris templom, a Galla Pracidia mauzóleum (Ravenna) mozaik műalkotásairól, valamint az Aquileia padló mozaikjairól.”
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  Az SZTE JGYPK Művészeti Intézete és a SZÖG-ART Művészeti Egyesület szervezésében
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  FONTOS! A beszélgetésre ezúttal az American Corner helyiségében kerül sor, ezért kérjük, részvételi szándékod jelezd az alábbi linken: https://forms.gle/eoeGHb3zt2YcLG949
  ÚJ! A Fotósok Amerikában című előadások olyan vendégek meghívásával kerülnek “műsorra”, akik fényképeztek az Államokban vagy szakmai, elméleti munkát végeztek az Amerika - Magyarország tengelyen. Akik testközelből élték meg a természeti csodákat és a nyüzsgő (vagy épp szellemjárta) városokat, saját képeik segítségével kalauzolnak minket a távolba. Ezt kiegészítve olyan elméleti hátteret igyekszünk felépíteni a további előadásokkal (beleértve az Amerikai fotósok sorozatot is), amelybe a hallgatóság könnyedén beleillesztheti az ott járt alkotók élményeit, érzelmeit. Első vendégünk Kurucz Árpád, aki 2006-tól 2015-ig a Népszabadság, jelenleg a Getty Images, az Anadolu Images török hírügynökség és a Magyar Nemzet fotósa. Fontosabb díjai: 2010 Picure of the Year International első díj, Ringier International Photo Award, Magyar Sajtófotó pályázatokon különböző kategóriadíjak, Munkácsi Márton kollekció díjak. Képeit jelentette már meg a New York Times, a Time, a Getty Images és a Politico is.
 • szeptember 20.
  08:30 - 12:15
  A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük jelezze legkésőbb 2019. szeptember 16. 12.00 óráig a szocmunka@etszk.u-szeged.hu email címen.
  Program:
  8.30-9.00 Regisztráció
  9.00-9.10 Köszöntő
  Héderné Dr. Berta Edina dékán; SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar
  9.10-9.40 Hová is tettem? Demenciával járó kórállapotok felismerésének és ellátásának irányelvei
  Dr. Pákáski Magdolna tudományos főmunkatárs, osztályvezető; SZTE ÁOK Pszichiátria Klinika
  9.40-10.10 Ráncok – egy barátság története az Alzheimer-kór árnyékában
  Dr. Baginé Dr. Tóth Erika Hajnalka osztályvezető főorvos; SZTE ÁOK Pszichiátriai Klinika
  10.10-10.25 Kávészünet
  10.25-10.55 Demencia a beteg szemszögéből
  Kőműves Zsuzsanna Judit felnőtt klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus
  10.55-11.10 Én és a demencia
  Szabó Sándorné érintett családtag
  11.10-11.40 Tánccal a demencia ellen – mozgás, öröm, agytorna 50 év felett
  Tyukász Brigitta gyógytornász, szenior táncoktató; Odú Központ, Pedagógiai Szakszolgálati Intézmény, Szeged
  11.45-12.15 Séta az Erzsébet ligetben a Belvárosi híd újszegedi hídfőjéig