Bezár

Hírarchívum

Új eszközt szerezhet be a műveseállomás

Új eszközt szerezhet be a műveseállomás

2008. augusztus 28.
3 perc
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
 
1 millió forintot adományozott az SZTE Gyermekgyógyászati Klinikája mellett működő SZOTE Gyermekművese Állomásért Alapítvány részére a Közösség Szíve. Az összeg a vérplazmacsere kezeléshez szükséges új berendezés beszerzéséhez járul hozzá.
A rászoruló gyermekek megsegítését szolgáló A Közösség Szíve jótékonysági kezdeményezés (melynek ötletgazdája a CBA és a Procter & Gamble) idei első programja keretében abból a 10 millió forintból jótékonykodnak, amelyet a fogyasztók jóvoltából gyűjtöttek össze. A pénzt tíz kórházi gyermekosztály és gyermekklinika között osztják szét.
Augusztus 27-én ünnepélyes keretek között Szegeden is átadták az 1 millió forintos támogatást a SZOTE Gyermekművese Állomásért Alapítvány számára, mely gyógyító betegellátással kapcsolatos műszerbeszerzésre fordítja az összeget.
A szegedi állomás 1980-ban jött létre, s Kelet-Közép-Európában itt kezeltek először vesebeteg gyermekeket, előtte az ő életkilátásaik gyakorlatilag reménytelenek voltak. Később több városban is alakult gyermek-műveseállomás, ám anyagi okokból a legtöbb megszűnt, s Budapest mellett mára csak Szeged maradt. Ugyanakkor immár a Tisza-parti állomás is alapítványi formában működik a gyermekklinika mellett, s folyamatosan az életben maradásért kénytelen küzdeni.
Túri Sándor professzor, a SZOTE Gyermekművese Állomásért Alapítvány elnöke, a SZTE Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ igazgatója arról tájékoztatott, hogy az alapítvány a dél-alföldi régió dialízises kezelésre szoruló betegeit látja el. „Az alapítvány által fenntartott műveseállomás az OEP támogatásával a betegek részére térítés nélkül végzi a dialízises kezeléseket. A gyermekeknél történő kezelések megkövetelik a folyamatos betegellátás rendszerének fenntartását, melyhez sajnálatosan nem elegendő a finanszírozásból beérkező bevétel. Az alapítvány támogatások és pályázatok bevételeivel kiegészítve tudja biztosítani a kezelés folytonosságát, valamint a gyermek betegek mellett – kapacitásuk mértékéig – felnőttek ellátását is végzi. Csak ezzel együtt érhető el a gyermekdialízis folytonossága” – mondta el.
A Közösség Szíve nagylelkű támogatását az úgynevezett plazmacsere kezeléshez szükséges új, mintegy 10 millió forintba kerülő eszköz beszerezésére fordítják majd. A régi 16 éves, elavult, elhasználódott. Magát a gépi vérplazmacserét is Szegeden végezték először Kelet-Közép-Európában, még 1980-ban. Magyarországon ma is csak itt áll rendelkezésre a kisgyermekek ilyen típusú kezeléshez elengedhetetlen szakmai tudás és infrastrukturális háttér. Jelenleg is két kis beteget ápolnak a klinikához kapcsolódó központban, akiknél csak a teljes vérplazmacsere hozhat gyógyulást.
„Örömmel tölt el minket, hogy A Közösség Szíve a fogyasztók jóvoltából 2008-ban is tovább dobog, és hogy ilyen jelentős összeget sikerült összegyűjtenünk. Őszintén reméljük, hogy ezzel a támogatással – melyet az egyes intézmények saját belátásuk szerint használhatnak fel – hozzájárulhatunk több értékes kórházi berendezés beszerzéséhez és a kórházi körülmények javításához, amellyel megkönnyíthetjük a gyerekek kórházi tartózkodását” – mondta el a sajtóeseményen Karancsi Zsolt, a Procter & Gamble vállalati kapcsolatok menedzsere, aki hozzátette: a három éve működő program első két esztendőjében általános iskolák számítógép-beszerzését, illetve magyar fiatalok erdélyi iskolákba történő kiutazását támogatták.

Pintér M. Lajos
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek