Bezár

Hírarchívum

Határokon átívelő együttműködés uniós forrásokért

Határokon átívelő együttműködés uniós forrásokért

2008. október 03.
2 perc
Háromoldalú találkozóra került sor szeptember utolsó napján a Temesvári Nyugati Tudományegyetem, az Újvidéki Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem vezetői között, melynek célja az volt, hogy megerősítse és bővítse az intézmények orvostudományi karai között évek óta meglévő kapcsolatrendszert. Az egyetemek megegyeztek abban, hogy a jövőben sokkal szorosabban kívánnak együttműködni az oktatás, a kutatás és a gyógyítás területén, valamint közösen nyújtanak be európai uniós és regionális pályázatokat.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
 
Szeptember 30-án Szegedre látogatott a temesvári és az újvidéki egyetem rektora, hogy korábbi szándéknyilatkozatukat a Szegedi Tudományegyetemmel történő szorosabb együttműködéssel kapcsolatban pontosítsák és részletezzék. Ennek oka, hogy Románia európai uniós csatlakozása és Szerbia jövőbeni belépése új lehetőségeket biztosíthat közös projektek elindítására.
Az EU-s tagság lehetőségek széles választékát biztosítja a nemzetközi kooperációk terén, hiszen számos olyan forrás elérhető, amely nemzetközi partnerséget követel meg egy vagy akár több résztvevő bevonásával. „Egy már működő együttműködés, amely eredményeire építve, illetve konkrét céljait bemutatva kezdhet újabb közös projektekbe, hatékonyabb lehet az EU-s forrásokhoz való hozzáférésben, ha közösen, egy erős régióként léphet fel” – magyarázta a háromoldalú szerződés megerősítése kapcsán Benedek György, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar dékánja.
A megállapodás keretében a három intézmény többek között közös doktori képzéseket indít, összehangolja graduális képzéseit, biztosítja a kredittranszfert, az átoktatás akadálymentességét. Továbbá az egyetemek olyan közös projektek megvalósítását tervezik, melyekre társadalmi igény van, és melyekben a regionális együttműködéssel komoly eredményeket lehet elérni, így például családon belüli erőszak, onkológiai megelőzés, kardiovaszkuláris megelőzés.
„Történelmi jelentőségűnek tartjuk a régió három egyeteme között született megállapodást, hiszen ezeket az intézményeket nyolcvan éven át országhatárok választották el egymástól, de az Európai Unió létrejöttével lehetőségünk nyílt a határok 'megszüntetésére' – hangsúlyozta Benedek György dékán.
SZEGY
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek