Bezár

Hírarchívum

Megkezdődött az új tanév

Megkezdődött az új tanév

2008. szeptember 08.
3 perc
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Megtartotta tanévnyitó ünnepségét a Szegedi Tudományegyetem szeptember 7-én a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Ezzel több mint 30 000 hallgatónak mintegy 240 szakon kezdődik el a tanítás a vidék legnépszerűbb felsőoktatási intézményében. Janics Natasa és Vajda Attila olimpiai bajnokok, az SZTE hallgatói a legnagyobb egyetemi kitüntetést, a Pro Universitate díjat vehették át.
 
Az igen sikeres felvételi időszaknak köszönhetően az SZTE-nek idén 7584 elsőéves hallgatója van, tehát ezerrel többen kezdik meg tanulmányaikat, mint a tavalyi esztendőben.
A vasárnap megtartott tanévnyitó ünnepség díszvendége Bajnai Gordon, a Magyar Köztársaság nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztere volt. Köszöntőjében a munkához való viszony változásának szükségességéről beszélt. Magyarország ugyanis a foglalkoztatottság terén van a leginkább elmaradva a többi európai uniós országtól. Mint mondta, az ország – nemzetközi és hazai megítélés alapján is – kiemelkedő egyeteme, az SZTE jelentősen hozzájárulhat ehhez a változáshoz a munkaerőpiacon jól hasznosítható képzettség átadásával. Ezt segíti elő az a 7,7 milliárd forintos program is, amely uniós források bevonásával valósul meg a szegedi egyetemen, és infrastrukturális fejlesztések, eszközbeszerzések segítségével járul hozzá a mérnöki, természettudományi és informatikai oktatás bővüléséhez.
Ezt követően a miniszter a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztjét adta át Badó Attila professzornak, az egyetem hallgatói és közkapcsolati rektorhelyettesének, aki a kitüntetést augusztus 20-a alkalmából a nemzetközi, intézményi és kari együttműködés kialakításában végzett elévülhetetlen érdemeinek, valamint kiemelkedő oktatói és tudományos munkájának elismeréséül kapta, de külföldön tartózkodása miatt nem tudta a kitüntetést Budapesten átvenni.
Tanévnyitó ünnepi beszédét Szabó Gábor rektor az egyetem egykori rektora, a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert szavaival kezdte: „Az egyetem a legmagasztosabb intézmény, amelyet a társadalom eddig magából kitermelt.” Szabó Gábor kiemelte, hogy az SZTE dinamikusan fejlődő, hagyományaira büszke modern iskolaként szerepel az európai felsőoktatási intézmények nagy családjában. Említést tett az elmúlt évek nagy egyetemi fejlesztéseiről: a József Attila Tanulmányi és Információs Központ az ősszel várja 3 milliomodik látogatóját; a Gazdaságtudományi Kar új, Kálvária sugárúti épülete impozánsan szolgálja használóit, és a Természettudományi és Informatikai Kar biológiai épületének elkészülte is nagy előrelépést jelentett az egyetem életében. A rektor hangsúlyozta, hogy a fejlődés folytatódik: 6,4 milliárd forintos pályázati támogatásból újjászületik a Dugonics téri épület, modernizálják az egyetemi laborokat és oktatási terek jelentős részét, új épületet kap a Mérnöki Kar. A megváltozott körülmények között a különböző szakmák és képzések együttműködését segítik elő, hogy a dél-alföldi felsőoktatást új diszciplínákkal és a műszaki-természettudományos képzés minél szélesebb palettájával gazdagíthassák.
Az SZTE már beadott egy mintegy 13 milliárd forintos pályázatot az új 265 aktív és 34 intenzív ágyas klinikai tömb létrehozására, valamint a sürgősségi ellátás infrastruktúrájának javítására. Erről a pályázatról szeptemberben születhet döntés – mondta a rektor.
Az ünnepi beszédet követően Szabó Gábor átadta a legmagasabb egyetemi elismerést, a Pro Universitate-díjat Janics Natasának és Vajda Attilának, az SZTE hallgatóinak a 2008-as nyári olimpiai játékokon szerzett aranyérmük elismeréséül.
Mecénás-díjat kapott Gerbrandt Redmer de Boer, a Sole Mizo Zrt. vezérigazgatója, Sajtódíjban részesült Méhes Gábor, a Délmagyarország sportújságírója, a Sport TV kommentátora, a Magyar Televízió olimpiai tudósítója, az SZTE-Szedeák Kosárlabdázó Egyesület elnökségi tagja. Egyetemi Sportért díjat kapott Laluska Pál, az SZTE-Szedeák Kosárlabda Egyesület Ellenőrző Bizottságának tagja, az egyetem Állam- és Jogtudományi Karának egyetemi adjunktusa és Bélteki Pál, az SZTE Sportközpont testnevelő tanára.
A tanévnyitó ünnepség utolsó aktusaként az elsőéves hallgatók esküt tettek, majd Szabó Gábor rektor a kézfogásával egyetemi polgárrá fogadta őket. Az egyetem vezetője külön köszöntött két, születésnapját éppen szeptember 7-én ünneplő „gólyát”, Meszes Mónikát és Ádám Gergőt.
SZEGY
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek