Bezár

Hírarchívum

Újra Kutatók Éjszakája az SZTE-n

Újra Kutatók Éjszakája az SZTE-n

2008. szeptember 21.
2 perc
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Szeptember 26-án ismét kinyílnak az egyetemek és laboratóriumok kapui, hogy a Kutatók Éjszakája elnevezésű európai rendezvénysorozat keretében a magyar nagyközönség is betekintést nyerhessen a tudomány misztikus világába. Szegeden 17 órától éjfélig számos helyszínen várják érdekes, színes programok kísérletek, bemutatók, előadások, vetélkedők   a látogatókat.
 
Idén harmadik alkalommal vesz részt Magyarország a Kutatók Éjszakája elnevezésű európai rendezvénysorozatban. A kontinens számos városában egy időben zajló, fesztivál jellegű esemény célja, hogy közelítse az átlagemberekhez a tudomány világát, illetve a fiatalok körében növelje a tudományos karrier vonzerejét.
A Kutatók Éjszakája keretében szeptember 26-án több mint húsz magyar városban délutántól kezdve egész éjjel nyitott laboratóriumok és egyetemek várják az érdeklődőket, hogy a mindennapi életet érintő tudományos kutatások és kísérletek eredményeit hétköznapi nyelvre lefordítva közelebb hozzák őket a tudomány világához. Idén is több nagy hírű felsőoktatási intézmény kapcsolódott be a programba, köztük a Szegedi Tudományegyetem is. A rendezvényekre főként a pályaválasztás előtt álló fiatalokat várják, de a sokszínű programokon mindenféle korosztályba tartozó és érdeklődési körű látogató jól érezheti magát.
Szegeden több mint negyven program közül lehet majd válogatni, melyek délután öt óra és éjfél között zajlanak. A hagyományosabb, tudományt népszerűsítő, ismeretterjesztő előadásokon és beszélgetéseken többek között biológiai fegyverekről, betegségeket okozó gombafajokról, sörkészítésről informálódhatnak a látogatók. De olyan rendhagyó programokkal is várják őket, ahol mikrobiológusok, mikrosebészek és csillagászok egyszerűbb kutatási eszközeit próbálhatják ki, egészséges ételeket kóstolhatnak, vagy éppen sakk- és sudokuversenyen próbálhatják ki magukat. Különösen izgalmasnak ígérkezik az interaktív tárlatvezetés is a Földtani és Őslénytani Tanszék Őslénytani Gyűjteményében. A vállalkozó szelleműek pedig éjszakai kalandtúrára indulhatnak az SZTE Füvészkertben, ahol játékos feladatok segítségével maguk is megtapasztalhatják, hogy az éjszakai füvészkert mennyire eltér a nappal megszokottól.
A Szegeden is ingyenes programokról részletesen tájékozódni az egyetem honlapján, illetve a www.kutatokejszakaja.hu oldalon lehet.
SZEGY
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek