Bezár

Hírarchívum

15th International Conference on Turkish Linguistics (ICTL)

15th International Conference on Turkish Linguistics (ICTL)

2010. augusztus 24.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Kutatóegyetemi Kiválósági Központja (TÁMOP-4.2.1/B) keretében 2010. augusztus 20-22 között megrendezett 15th International Conference on Turkish Linguistics c. nemzetközi konferencia egyik szekciója keretében az egyetem kutatói az információs társadalom alapkérdéseinek kutatása terén közelmúltban elért eredményekről és jövőbeli terveikről számoltak be.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

ICTLA hivatalos megnyitó ünnepségen egyetemünk rektora, Szabó Gábor professzor, akadémikus és a Bölcsészettudományi Kar dékánja Csernus Sándor professzor úr köszöntötte a résztvevőket. Ivanics Máriának a budapesti és a Szegedi Tudományegyetemen folyó turkológiai kutatások történetét ismertető előadása után vette kezdetét a konferencia tudományos programja. A plenáris előadás meghívott előadói Prof. Lars Johanson, a mainzi egyetem nyugalmazott intézetvezető egyetemi tanára, a Szegedi Tudományegyetem honoris causa doktora, Prof. Şükrü Haluk Akalın a Török Nyelvtudományi Társaság elnöke és Prof. Róna-Tas András akadémikus voltak. A konferencia szervezői tematikusan csoportosítva négy párhuzamos szekcióba osztották be az előadásokat. A 22 országból érkezett 152 résztvevő összesen 93 előadást hallgatott és vitatott meg, a poszter szekcióban pedig 17 téma bemutatására került sor. A magyar résztvevők közül Agyagási Klára, Danka Balázs, Károly László, Kempf-Khabtagaeva Bajarma, Olach Zsuzsanna, Schmidt Szonja és a már említett Róna-Tas András tartottak előadást.

Az információs társadalmi kutatások szempontjából a konferencia fiatal kutatók számára talán legfontosabb eseménye volt egy nemzetközi együttműködésben megvalósuló, interneten mindenki számára elérhető számítógépes forrásadatbázis megteremtésének egyeztetése.

Kincsesné Nagy Éva, mint a rendezvény egyik szervezője, záró beszédében kiemelte: “Ennek a magas színvonalú rendezvénynek különösen fontos szerepe van a nemzetközi kutatási együttműködés fejlesztésében.”

nfu2 nfuumft

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek