Bezár

Hírarchívum

konytar
Az Egyetemi Könyvtár a könyvtárügyért

Az Egyetemi Könyvtár a könyvtárügyért

2010. május 19.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtára nyerte 2010-ben „A Könyvtárügyért” kitüntetést. Az elismerést az Informatikai és Könyvtári Szövetség nevű közhasznú szervezet alapította.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Mader Béla, a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtárának főigazgatója úgy nyilatkozott: fejlesztéseikkel, eredményeikkel az országos szakma előrehaladását is szeretnék elősegíteni.

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség fő célja a könyvtárak és információs központok társadalmi megítélésének és fontosságának erősítése és a könyvtárak közötti együttműködés támogatása.

A kitüntetés a könyvtár kiemelkedő munkáját ismeri el. Az Egyetemi Könyvtár a hazai kezdeményezések aktív résztvevőjévé vált, a CEU, MTA és a Debreceni Egyetem mellett hozzálátott digitális archívumának kialakításához, mely a Contenta projektnevet kapta. Az elismerés adományozásának indoklásában azt is kiemeli, hogy az intézmény a magyar könyvtári élet számos szakmai kezdeményezés elindítója volt, így kezdeményezte a közös katalogizálást, melyet a KÖZELKAT és a MOKKA fémjelez, élen járt a szakmai portál fejlesztésében vagy a tudományos információellátás kérdéseinek megválaszolásában is.

A szövetség közgyűlésen Mader Béla vette át az elismerést. A főigazgató elmondta, nagy elismerésnek és megtiszteltetésnek tartja a díjat, ugyanakkor amiket véghez vittek, azokat alapvető kötelességüknek tartják. „2004. december 9-én, a könyvtár TIK-beli megnyitásával kiváló lehetőségeket kaptunk, ezekkel kellett élnünk” – fogalmazott az igazgató. Hangsúlyozta: mindig igyekeztek, hogy a saját helyi munkálkodásuk illeszkedjen egy országos elképzeléssorba. Számos kezdeményezés indult Szegedről, melyekkel kapcsolatban a főigazgató így nyilatkozott: „Mi soha nem csak a magunk, hanem a felsőoktatás könyvtárainak a fejlesztésére törekszünk. A szegedi egyetem valóban egy nagyon jó egyetem, azonban megfelelő háttérkiszolgálásunk nélkül nem működne. Ennek egyik nagyon jelentős területe az információ- és szakirodalom-szolgáltatás, amelyet a nemzetközi színvonalú információs infrastruktúra használatával tudunk végezni, amelynek kiépítésében nagyon aktívan részt veszünk. Ezt ismeri el ez a szakmai közösség, amelyben Magyarország legjelentősebb könyvtárai benne vannak” – összegzett Mader Béla.

Arany Mihály

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek