SZTE Info

A sómentes chipstől a pálinka-marketingig

A szegedi Mérnöki Karon rendezték az országos élelmiszer-tudományi diákköri konferenciát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Közel száz dolgozattal neveztek be öt egyetem diákjai az idén a SZTE Mérnöki Karán tartott országos MÉTE OTDK-ra. A Magyar Élelmiszer-tudományi és Technológiai Egyesület Országos Tudományos Diákköri Konferenciáját kétévente rendezik meg – ezúttal Szeged volt a házigazda, 2010. május 6-án, csütörtökön.

A tudományos versenyen a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Nyugat-magyarországi Egyetem és a Szent István Egyetem hallgatói vettek részt, a SZTE részéről a Mérnöki Kar mellett a Mezőgazdasági és a Természettudományi és Informatikai Kar diákjai is megmérettették magukat.

A rendezvényen részt vett Prof. Dr. Németh Tamás, az MTA főtitkára, Prof. Dr. Dékány Imre, a Szegedi Akadémiai Bizottság elnöke, Prof. Dr. Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke, Prof. Dr. Szabó Gábor, az SZTE rektora, a MÉTE elnöke, Prof. Dr. Véha Antal, az SZTE MK dékánja, a MÉTE ügyvezető elnöke.

A dolgozatok a következő tudományterületeket ölelték fel: élelmiszerkémia, mikrobiológia, biokémia, biotechnológia, élelmiszerbiztonság, élelmiszertechnológia (növényi és állati eredetű termékek feldolgozása), élelmiszeripari műveletek, környezettechnika, élelmiszeripari gazdaságtan, méréstechnika, informatika.

 

A díjazott dolgozatok a következők lettek: 

A Magyar Rektori Konferencia különdíját

Frank Péter (III. évfolyam, SZTE-MK, Szeged)

Technológiai kísérletek a búza fuzárium toxin szennyezettségének csökkentésére c. előadása nyerte.

 

1. Élelmiszerkémiai és mikrobiológiai szekció I.

I. helyezett: Virágh Máté (V. évfolyam, SZTE-TTIK, Szeged)

Élelmiszertartósításban alkalmazható Rhizopus microsporus var. oligosporus antimikrobiális peptidek létrehozása

Témavezetők: Prof. Dr. Vágvölgyi Csaba, Dr. Galgóczi László

II. helyezett: Nagy Ádám (V. évfolyam, BCE-ÉTK, Budapest)

Különböző kajszifajták antioxidáns hatásáért felelős molekulák feltérképezése

Témavezetők: Dr. Abrankó László, Dr. Hegedűs Attila  

III. helyezett: Juhász Daniella (IV. évfolyam, BME-ABÉT, Budapest)

Ismert allélösszetételű búzaminták minősítése mikromódszerek alkalmazásával

Témavezetők: Dr. Tömösközi Sándor, Kormosné Bugyi Zsuzsanna, Balázs Gábor

MÉTE különdíj: Kovács Géza (I. évfolyam, MSc. DE-AGTC, Debrecen)

Olajos magvak zsírsavösszetételében pörkölés hatására bekövetkező változások vizsgálata

Témavezető: Borbélyné dr. Varga Mária

 

2. Élelmiszerkémiai és mikrobiológiai szekció II.

I. helyezett: Hanyi Nóra (III. évfolyam, DE-AGTC MÉK, Debrecen)

A magyar borok nehézfémtartalma

Témavezetők: Prof. Dr. Győri Zoltán, Dr. Sipos Péter

II. helyezett: Lénárt József (V. évfolyam, BCE-ÉTK, Budapest)

Sajtok zsír- és fehérje-tartalmának meghatározása FT-NIR spektroszkópiával

Témavezetők: Dr. Dernovics Mihály, Dr. Fodor Marietta, Gillay Zoltán

III. helyezett: László Gábor (III. évfolyam, SZTE-MK, Szeged)

Illóolajok és illóolaj kombinációk hatása a Bacillus subtilis vegetatív sejtjeire

Témavezető: Dr. Krisch Judit

MÉTE különdíj: Vas István (III. évfolyam, SZTE-MK, Szeged)

Gyümölcstörkölyök antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságainak változása hosszú távú tárolás során

Témavezető: Dr. Krisch Judit

 

3. Biokémiai, biotechnológiai és élelmiszerbiztonsági szekció I.

I. helyezett: Hajas Lívia (IV. évfolyam, MSc. BME-ABÉT, Budapest)

Török Kitti (VIII. évfolyam, BME-ABÉT, Budapest)

Élelmiszer-feldolgozási folyamat allergén fehérjékre gyakorolt hatásának vizsgálata módszervalidálási protokoll fejlesztéséhez

Témavezetők: Dr. Tömösközi Sándor, Kormosné Bugyi Zsuzsanna  

II. helyezet: Mareczky Zoltán (I. évfolyam, MSc. BME-VBK, Budapest)

Trichoderma reesei mutánsok celluláz termelésének vizsgálata

Témavezetők: Dr. Réczey Istvánné, Gyalai-Korpos Miklós  

III. helyezett: Bajcsi Nikolett (V. évfolyam, BCE-ÉTK, Budapest)

Élelmiszer romlási folyamatokból izolált Candida zeylanoides törzsek lipáz termelése

Témavezetők: Prof. Dr. Maráz Anna, Dr. Vladimir Mrša, Dr. Renata Teparić, Dr. Belák Ágnes

MÉTE különdíj: Szabó Edina (III. évfolyam, DE-AGTC MÉK, Debrecen)

Akácméz alaptulajdonságainak változása különböző cukortermékek hatására

Témavezetők: Borbélyné dr. Varga Mária, Czipa Nikolett

 

4. Biokémiai, biotechnológiai és élelmiszerbiztonsági szekció II.

I. helyezett: Németh Anikó (V. évfolyam, BCE-ÉTK, Budapest)

Bifidobacterium lactis eredetű α-galaktozidáz enzimpreparátum előállításaés rögzítése

Témavezető: Rezessyné dr. Szabó Judit

II. helyezett: Körmöczi Péter (I. évfolyam, MSc. SZTE-TTIK, Szeged)

Cseh Tímea (V. évfolyam, SZTE-TTIK, Szeged)

Termesztett laskagomba zöldpenészes fertőzését okozó Trichoderma törzsek ökofiziológiai, enzimológiai és epidemiológiai vizsgálata

Témavezető: Dr. Kredics László

III. helyezett: Takács Mónika (IV. évfolyam, BME-ABÉT, Budapest)

Enzimes emésztés és keményítő hőkezelés monitorozásának lehetőségei RVA módszer alkalmazásával

Témavezetők: Bachrathyné dr. Gelencsér Tímea, Prof. Dr. Salgó András

MÉTE különdíj: Kotogán Alexandra (III. évfolyam, SZTE-TTIK, Szeged)

Fonalas gombák extracelluláris lipáztermelésének vizsgálata

Témavezetők: Dr. Papp Tamás, Takó Miklós

 

5. Élelmiszertechnológia (növényi eredetű termékeket feldolgozó) szekció I.

I. helyezés: Frank Péter (III. évfolyam, SZTE-MK, Szeged)

Technológiai kísérletek a búza fuzárium toxin szennyezettségének csökkentésére

Témavezetők: Prof. Dr. Véha Antal, Dr. Gyimes Ernő

II. helyezés: Fekete Henrietta (V. évfolyam, BCE-ÉTK, Budapest)

Multirezisztens alma fajtajelöltek szárításra való alkalmasságának vizsgálata

Témavezetők: Nótin Beatrix, Stégerné dr. Máté Mónika

III. helyezés: Bagdi Attila (II. évfolyam, MSc. BME-ABÉT, Budapest)

Szatmári Márta (IV. évfolyam, BME-ABÉT, Budapest)

Magyar köles fajták fehérje-összetétele, táplálkozástani értékei, a hántolás hatása és a köles reológiai tulajdonságai

Témavezető: Dr. Tömösközi Sándor

MÉTE különdíj: Tompa Niké (III. évfolyam, SZTE-MK, Szeged)

Szombati Mátyás (III. évfolyam, SZTE-MK, Szeged)

Enzimek alkalmazása minőségi száraztészták előállítására

Témavezető: Prof. Dr. Kovács Erzsébet T.

 

6. Élelmiszertechnológia (növényi eredetű termékeket feldolgozó) szekció II.

I. helyezett: Kovács Anna (V. évfolyam, BCE-ÉTK, Budapest)

Egészségtudatos étrendbe illeszthető majonéz termék kifejlesztése

Témavezetők: Dr. Somogyi László, Soós Anita

II. helyezett: Szekrényes Anikó (III. évfolyam, BCE-ÉTK, Budapest)

Vajkrémek vizsgálata különböző állománymérési módszerekkel

Témavezetők: Zeke Ildikó, Juhász Réka

III. helyezett: Szöllősi Attila (I. évfolyam, MSc. BCE-ÉTK, Budapest)

Prebiotikus töltelékkrém kifejlesztése

Témavezető: Badakné Dr. Kerti Katalin

MÉTE különdíj: Albert Krisztina (I. évfolyam, MSc. BCE-ÉTK, Budapest)

Cirokból kiinduló malátázási és cefrézési technológiák kidolgozása gluténmentes sör előállításához

Témavezető: Kiss Zsuzsanna

 

7. Élelmiszertechnológia (állati eredetű termékeket feldolgozó) szekció I.

I. helyezett: Polgár Virág (V. évfolyam, NYME-MÉK, Mosonmagyaróvár)

Az alapanyag-tej transzglutamináz-enzimmel történő kezelésének vizsgálata a félkemény sajtok gyártásában

Témavezetők: Prof. Dr. Szigeti Jenő, Dr. Kovács Árpád

II. helyezett: Kozits Szabina (III. évfolyam, BCE-ÉTK, Budapest)

Növényi eredetű rostokkal és fehérjékkel előállított joghurtok vizsgálata

Témavezető: Koncz Kálmánné dr.

III. helyezett: Barakonyi Sándor (III. évfolyam, SZTE-MK, Szeged)

Ömlesztett tejszínes kockasajt állomány tulajdonságainak vizsgálata

Témavezetők: Baráné Dr. Herczegh Ottília, Dr. Gerőné Nagy Katalin

MÉTE különdíj: Horváth Anett (III. évfolyam, NYME-MÉK, Mosonmagyaróvár)

Szomatikus sejtszám vizsgálatok

Témavezetők: Dr. Gulyás László, Orbán Martina

 

8. Élelmiszertechnológia (állati eredetű termékeket feldolgozó) szekció II.

I. helyezett: Lobár Péter (II. évfolyam, MSc. SZTE-MK, Szeged)

Húsipari szárítás és érlelés tervezése Excel környezetben

Témavezető: Prof. Dr. Rajkó Róbert

II. helyezett: Nyárs Klaudia (V. évfolyam, NYME-MÉK, Mosonmagyaróvár)

A sütésnél használt olajforrás hatása a megnövelt N-3 zsírsav tartamú tojásból készült ételek zsírsavösszetételére és fontosabb érzékszervi tulajdonságaira

Témavezető: Dr. Tóth Tamás

III. helyezett: Nagy Marietta (V. évfolyam, BCE-ÉTK, Budapest)

Vagdalthús konzervek minőségi problémáinak vizsgálata

Témavezető: Juhász Réka

MÉTE különdíj: Radványi Dalma (III. évfolyam, BCE-ÉTK, Budapest)

Tojásfehérje habok stabilitásának növelése

Témavezető: Juhász Réka

 

9. Élelmiszeripari műveletek és környezettechnika szekció I.

I. helyezett: Dénes Kálmán (III. évfolyam, BCE-ÉTK, Budapest)

Csicsóka alapú bioetanol előállításának fokozása kevert kultúrás erjesztéssel

Témavezető: Dr. Nguyen Duc Quang

II. helyezett: Bertalan Zsolt (V. évfolyam, BCE-ÉTK, Budapest)

Kapillárcsöves kerámia membrán vizsgálata stabil olaj-víz emulzió szétválasztása során

Témavezetők: Dr. Márki Edit, Gáspár Igor, Dr. Koris András

III. helyezett: Szabó Ágnes (III. évfolyam, BCE-ÉTK, Budapest)

Ultrahangos kezelés hatásának vizsgálata állati eredetű termékek esetében

Témavezetők: Vén Csilla, Dr. Friedrich László Ferenc

MÉTE különdíj: Kovács Mihály (III. évfolyam, NYME-MÉK, Mosonmagyaróvár)

Tapasztalati összefüggések élelmiszerek viszkozitásának meghatározása

Témavezető: Dr. Dóka Ottó

 

10. Élelmiszeripari műveletek és környezettechnika szekció II.

I. helyezett: Polgár Anikó (III. évfolyam, SZTE-MK, Szeged)

A mikrohullámú kezelések hatásának vizsgálata pektin enzimes lebontása során

Témavezetők: Prof. Dr. Hodúr Cecília, Beszédes Sándor

II. helyezett: Kósa Adrienn (III. évfolyam, SZTE-MK, Szeged)

Élelmiszeripari szennyvíziszapok mikrohullámú kezelésének vizsgálata

Témavezetők: Prof. Dr. Hodúr Cecília, Beszédes Sándor

III. helyezett: Jaczina Milán (V. évfolyam, BME-VBK, Budapest)

Kiriakov Szilvia (V. évfolyam, BME-VBK, Budapest)

Lignocellulóz alapú desztillációs maradék biogázosítása

Témavezetők: Dr. Réczey Istvánné, Ola Wallberg, Dr. Dienes Dóra

MÉTE különdíj: Lengyel Anita (I. évfolyam, MSc. BCE-ÉTK, Budapest)

Tóth Kristóf (I. évfolyam MSc. BCE-ÉTK, Budapest)

Hűtött és fagyasztott élelmiszerek hőmérsékletváltozásának nyomonkövetése

Témavezetők: Dr. Friedrich László Ferenc, Dr. Balla Csaba

 

11. Élelmiszeripari gazdaságtani szekció

I. helyezett: Szűcs Ferenc István (IV. évfolyam, SZTE-MK, Szeged)

Vetró Attila (IV. évfolyam, SZTE-MK, Szeged)

Szeged innovációs teljesítményének vizsgálata

Témavezető:   Dr. Panyor Ágota

II. helyezett: Kenesei György (I. évfolyam, MSc. BCE-ÉTK, Budapest)

Vákuumfőzés – innovatív technológia alkalmazása a hazai vendéglátásban és közétkeztetésben

Témavezető: Polyákné dr. Fehér Katalin

III. helyezett: Solymár Dániel (II. évfolyam, SZIE-ÁOTK, Budapest)

A magyar fogyasztók élelmiszer-biztonsági kockázatészlelése 2009 legjelentősebb eseményeinek tükrében

Témavezetők: Dr. Visnyei László, Dr. Kasza Gyula

MÉTE különdíj: Görög Georgina (III. évfolyam, SZTE-MK, Szeged)

A vállalatok társadalmi felelőssége Magyarországon

Témavezető: Dr. Marosi Tibor

 

12. Méréstechnikai, műszaki, informatikai szekció

I. helyezett: Szöllősi Dániel (V. évfolyam, BCE-ÉTK, Budapest)

Hőmérséklet hatása modelloldatok és almalevek elektronikus nyelvvel mért eredményire

Témavezetők: Prof. Dr. Fekete András, Kovács Zoltán

II. helyezett: Fehér Zsuzsanna (IV. évfolyam, BME-VBK, Budapest)

Gabonák minőségi és mennyiségi elemzése diszperziós és Fuorier-transzformációs közeli infravörös spektroszkópiai módszerrel, különös tekintettel a bioaktív komponensekre

Témavezető: Dr. Gergely Szilveszter

III. helyezett: Csikós Sándor (V. évfolyam, SZTE-TTIK, Szeged)

Pneumatikus aktuátorok csúszómód szabályozása PLC-vel

Témavezetők: Dr. Gyeviki János, Sárosi József

MÉTE különdíj: Pataki Ádám Gábor (I. évfolyam, MSc. BCE-ÉTK, Budapest)

Tojásfehérje lében kíméletes hőtartás során bekövetkező változások vizsgálata NIR és DSC módszerrel

Témavezetők: Dr. Friedrich László Ferenc, Németh Csaba

 

A díjazottaknak gratulálunk és további sok sikert kívánunk a munkájukhoz.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

  • szeptember 20.
    08:30 - 12:15
    A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük jelezze legkésőbb 2019. szeptember 16. 12.00 óráig a szocmunka@etszk.u-szeged.hu email címen.
    Program:
    8.30-9.00 Regisztráció
    9.00-9.10 Köszöntő
    Héderné Dr. Berta Edina dékán; SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar
    9.10-9.40 Hová is tettem? Demenciával járó kórállapotok felismerésének és ellátásának irányelvei
    Dr. Pákáski Magdolna tudományos főmunkatárs, osztályvezető; SZTE ÁOK Pszichiátria Klinika
    9.40-10.10 Ráncok – egy barátság története az Alzheimer-kór árnyékában
    Dr. Baginé Dr. Tóth Erika Hajnalka osztályvezető főorvos; SZTE ÁOK Pszichiátriai Klinika
    10.10-10.25 Kávészünet
    10.25-10.55 Demencia a beteg szemszögéből
    Kőműves Zsuzsanna Judit felnőtt klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus
    10.55-11.10 Én és a demencia
    Szabó Sándorné érintett családtag
    11.10-11.40 Tánccal a demencia ellen – mozgás, öröm, agytorna 50 év felett
    Tyukász Brigitta gyógytornász, szenior táncoktató; Odú Központ, Pedagógiai Szakszolgálati Intézmény, Szeged
    11.45-12.15 Séta az Erzsébet ligetben a Belvárosi híd újszegedi hídfőjéig
  • szeptember 20.
    12:00 - 13:00
  • szeptember 20.
    14:00 - 15:00
    Az MTA SZAB Orvostudományi Szakbizottság Onkológiai Munkabizottság szervezésében
  • szeptember 20.
    16:00 - 17:00
    Program:
    16.00 Megnyitó
    16.15 Boros Gábor (KRE-ELTE): Megújuló alapvetés, affektív közösségalkotás a 17. századi filozófiában
    16.45 Kérdések és válaszok
    17.00 Rembeczki Eszter (SZTE): Egység és közösség a 17. század „új” filozófiájában
    17.20 Schmal Dániel (PPKE)
    17.40 Pavlovits Tamás (SZTE): A kora újkori filozófiai kánon problémái
    18.00 Szünet
    18.15 Vita
  • szeptember 20.
    16:00 - 18:00
    At the opening event of the 2019/20 season, IATEFL Creative Café hosts Beatrix Price (ELTE), an experienced teacher and teacher trainer, who invites us to explore aspects of teaching young learners and upper primary pupils.
    Movement And Games in the (Interactive) Class - MAGIC: We are not magicians but we can bring some MAGIC into the EFL classroom. With movement and games, songs and rhymes we can engage our learners, help serve their physical development and support flexible, mobile thinking. With different low- and high-energy level activities we can maintain good discipline, create an ideal framework for the lesson and optimise timing to achieve lesson objectives. We can develop our learners’ fine and gross motor skills through movement, their imagination through role-play and their social competence through group and pair work. Second language acquisition is a fairly long but delightful journey for the child, full of excitement and challenge, from movement to understanding, from a global, universal totality to individual mastery.