Bezár

Hírarchívum

DSC_1309
Könyvtári Éjszaka: A szfinx, a gladiátor és a fáraók átka

Könyvtári Éjszaka: A szfinx, a gladiátor és a fáraók átka

2010. március 25.
2 perc
Ókori játszóház, „Antiquity” activity, dobozokból épített piramis delphoi jósdával és gladiátorok. Ötödik alkalommal rendezték meg március 17-én a több ezer látogatót vonzó Könyvtári Éjszakát, melynek idei mottója: „Időutazás: Antikvitás – Carpe noctem!” volt.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Félórás ókori persziflázsban Páris almája elevenedett meg a résztvevők szeme előtt az Egyetemi Könyvtár munkatársainak előadásában – a színre „begurult” a viszály istennőjének ezúttal kék színű aranyalmája, és keresték a legszebbet… Nyolc órakor gladiátorok előtt nyílt meg az érdeklődők tömege, és a kitartó nézők egy viadalt is láthattak.

A személyzet és a könyvtárosok is ókoros külsőt öltöttek, a tájékoztató pultnál személyesen Nofretiti fogadta az érdeklődőket. Az érdeklődők maguknak is választhattak névjegykártyát: egyiptomi, görög és római nevek sorakoztak a dobozokban, és óriási lelkesedéssel válogattak a fiatalok és idősebbek egyaránt. Az ókori divatot letesztelendő antik ruhában is lehetett fényképezkedni, egy arcfestő pedig kérésre Kleopátrákat varázsolt a hölgyekből. Az antik külső megkoronázásaként Müron Diszkoszvetőjét is utánozhatták a vállalkozó szelleműek.

A harmadik emeleti szakolvasóban dobozokból épített piramis állt, lábánál a delphoi jósda kínálta a jövendőt annak, aki kíváncsi volt rá. Ugyanezen az emeleten a kicsiket és nagyokat egyaránt várta az ókori játszóház, a keleti kultúra iránt érdeklődőket pedig egy szinttel feljebb egy ókori gyógyító pagoda. Filmmontázs ókori témájú filmekből, túra a régi könyvektől a Fáraók Átkáig, valamint könyvbörze – nem soroljuk tovább az éjszaka megannyi programját, aki ellátogatott az Egyetemi Könyvtárba, látta, hogy az ókor közel van, csak meg kell kérdezni a Szfinxet…

Arany Mihály

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek