Bezár

Hírarchívum

Walter Fruzsina és Szebeni Gábor a Sófi-verseny győztesei

Walter Fruzsina és Szebeni Gábor a Sófi-verseny győztesei

2010. március 24.
2 perc
Az SZTE Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítványa immár hetedik alkalommal rendezte meg ösztöndíj-konferenciáját. A március 24-i rendezvényen hét mesterképzésben részt vevő és kilenc doktorandusz biológushallgató mutatta be tudományos kutatási területét a Szegedi Biológiai Központban, a két kategória legjobbját 100-100 ezer forintos ösztöndíjjal jutalmazzák.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A talán minden eddiginél színvonalasabb és szorosabb versenyben a zsűri hosszas tanácskozást követően tudott csak döntést hozni. Biológus mesterképzés kategóriában az első díjat az ötödéves Walter Fruzsina (témavezetője: Deli Mária, az MTA SZBK Biofizikai Intézet Molekuláris Neurobiológiai Csoport tudományos főmunkatársa) nyerte el. A doktoranduszok közül Szebeni Gábor János harmadéves PhD-hallgató (a 2009. évi harmadik helyezett) bizonyult a legjobbnak (témavezetője: Monostori Éva, az MTA SZBK Genetikai Intézet Limfocita Jelátviteli Csoport tudományos tanácsadója). A két győztesnek a konferencia díszvendége, Orosz László akadémikus, a szegedi Genetikai Tanszék alapítója, a JATE és az ELTE Genetikai Tanszékének egykori tanszékvezető professzora adta át az oklevelet és a díszes vándorserleget.

DSC_1879R
Fotó: Segesvári Csaba

A két nyertes közül Walter Fruzsina a tesmilifene, egy tamixifen-származék kemopotencírozó szer az agyi endotélsejtekre gyakorolt hatását kutatja, Szebeni Gábor János témája pedig a csontvelői eredetű mesenchymális őssejtek és az általuk termelt galektin-1 szerepe a tumorfejlődésben.

A mesterképzésben tanulók közül az ötödéves biológus Balla Gyula (a 2009. évi győztes) a második, míg az ugyancsak végzős Török Nóra a harmadik díjat nyerte; a PhD-hallgatók között Biczó György és Poór Péter végzett még a képzeletbeli dobogón. A legjobban szerepelt hallgatók témavezetőinek munkáját is elismerték: Deli Máriát a Ferenczy Lajos-díjjal, Monostori Évát pedig a Farkas Tibor-díjjal tüntették ki. Az elismeréseket Vígh László akadémikus (MTA SZBK Biokémiai Intézet) adta át a szakembereknek.

A Sófi József-ösztöndíjat egyébként a TTIK nyári diplomaosztó ünnepségén vehetik majd át a győztesek ünnepélyes körülmények között.

P. M. L.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek