Bezár

Hírarchívum

egyetem_napja_meretAz SZTE díszdoktora lett Danilo Türk szlovén köztársasági elnök

Az Egyetem Napját ünnepeltük

Az Egyetem Napját ünnepeltük

2010. november 11.
4 perc

A sikeres egyetemek hozhatják meg a sikert az ország számára is – hangsúlyozta Szabó Gábor rektor a Szegedi Tudományegyetem Napja alkalmából rendezett ünnepi szenátusülésen, melyen számos kitüntető címet és elismerést adtak át. Danilo Türk szlovén köztársasági elnököt az egyetem díszdoktorává fogadták.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Még a tragikus történelmi pillanatokban is vannak reményt keltő momentumok. Ilyen reményteli pillanat volt egykor az egyetemalapítás is Szegeden, ami bizonyos szempontból szerencsés pillanatban történt, hiszen találkozott a város anyagi áldozatvállalása és egy államférfi, Klebelsberg Kunó akarata” – fogalmazott ünnepi beszédében Szabó Gábor rektor. Hozzátéve: e két szándék egybeesése hozta létre a viharos sorú egyetemet.

egyetem napja 2010
Galéria
A szegedi universitas nagyon gyors fejlődésnek indult, ennek eredményeként született meg rövidesen – számos más tudományos eredmény mellett – a mindmáig egyetlen, Magyarországon végzett munkáért elnyert Nobel-díj, Szent-Györgyi Albert elismerése. Ezt az időszakot követően az egyetem bár erős maradt, nemzetközi kapcsolataiban törés következett be. A nyolcvanas évektől kezdve a szegedi felsőoktatás azonban visszatért ahhoz az örökséghez, melyre mindannyian büszkék vagyunk, s nemzetközileg is elismert egyetemmé vált az SZTE – mondta a rektor.

A felsőoktatási intézmény elnyerte a kutatóegyetemi címet, s ezért is egyre fontosabbá válnak nemzetközi kapcsolatai. Ahogy Klebersberg idejében, újra egyetlen lehetőség áll az ország előtt: a kultúra és a tudomány. Komoly kihívás ez a Szegedi Tudományegyetem számára: sikeresnek kell lennünk, ahogy a többi hazai felsőoktatási intézménynek is, s ez elhozhatja az ország sikerét is – közölte a professzor.

Az Egyetem Napján a József Attila Tanulmányi és Információs Központ dísztermében rendezett ünnepi szenátusülésen részt vett Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője, Dux László, a tárca felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára, Kriszt Sándor Éva, a Budapesti Gazdasági Főiskola rektora, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, Szabó Gábor, az SZTE prorektora, a testület tiszteletbeli elnöke, Darja Bavdaz Kuret, Szlovénia budapesti nagykövete, Szent-Iványi István, a Magyar Köztársaság ljubljanai nagykövete, Radován Pejovnik, a ljubljanai, Miroljub Grozdanovics, a nisi, Csiba Péter, a Selye János Egyetem, valamint Kozma Gábor, a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola rektora.

Az ünnepségen Doctor Honoris Causa kitüntető címet kapott Danilo Türk jogászprofesszor, Szlovénia köztársasági elnöke, Ursula Ravens német orvosprofesszor, Frédéric Barbier francia könyvtörténész, Forró László, a Lausanne-i Műszaki Egyetem fizikusprofesszora és Erich Kleinpeter német gyógyszerészprofesszor. Senator Honoris Causa kitüntető címben részesült Liisi Sevón, a turkui egyetemről és John Beumer, az Amerikai Egyesült Államokból érkezett fogorvosprofesszor.

Az egyetemen végzett oktatási és kutatás eredményeiért Pro Universitate díjjal ismerték el Dékány Imre, Hatvani László, Paczolay Péter és Rácz Béla munkáját, s Posthumus Pro Universitate díjban részesült Veres József, a szegedi jogtudományi kar korábbi dékánja.

A Klebelsberg Kunó-díjjal járó emlékérmet és díszoklevelet vehette át Keveiné Bárány Ilona, Bodosi Mihály, Mészáros Rezső, a Klebelsberg Kunó-díj emeritus fokozatában részesült Solymosi Frigyes és Varró Vince.

A Professor Emeritus kitüntető címmel ismerték el Bernáth Árpád és Makk Ferenc munkáját.

Az ünnepségen vehette át főiskolai tanári kinevezését Krész Miklós, Viskolcz Noémi és Monostori Tamás.


Doctor Honoris Causa kitüntető címben részesült

Prof. Dr. Danilo Türk - laudatio

Prof. Dr. Ursula Ravens - laudatio

Prof. Dr. Frédéric Barbier - laudatio

Prof. Dr. Forró László - laudatio

Prof. Dr. Erich Kleinpeter - laudatio

 

Senator Honoris Causa kitüntető címben részesült

Prof. Dr. Liisi Sevón - laudatio

Prof. Dr. John Beumer - laudatio

 

Pro Universitate-díjban részesült

Prof. Dr. Dékány Imre - laudatio

Prof. Dr. Hatvani László - laudatio

Prof. Dr. Paczolay Péter - laudatio

Prof. Dr. Rácz Béla - laudatio

 

Posthumus Pro Universitate-díjban részesült

Prof. Dr. Veres József - laudatio

 

Klebelsberg Kunó-díjban részesült

Dr. Keveiné Prof. Dr. Bárány Ilona - laudatio

Prof. Dr. Bodosi Mihály - laudatio

Prof. Dr. Mészáros Rezső - laudatio

 

Klebelsberg Kunó-díj emeritus fokozatában részesült

Prof. Dr. Solymosi Frigyes - laudatio

Prof. Dr. Varró Vince - laudatio

 

Professor Emeritus kitüntető címben részesült

Prof. Dr. Bernáth Árpád

Prof. Dr. Makk Ferenc

 

Főiskolai tanári kinevezést vett át

Dr. Krész Miklós

Dr. Viskolcz Noémi

Dr. Monostori Tamás

Magántanári kinevezést vett át

Dr. Utasi Ágnes

 

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek