Bezár

Hírarchívum

Tiop-gytk-fo

Korszerű műszerekkel gazdagodott az SZTE GYTK

Korszerű műszerekkel gazdagodott az SZTE GYTK

2010. november 26.
2 perc

Öt az oktatást és a kutatás során egyaránt használt nagyműszert vásárolt az SZTE Gyógyszerésztudományi Kara, a 189 millió forintos vételár 90 százalékát uniós támogatás fedezte, a 20 millió forintnyi önrészt pedig az Egis Nyrt. biztosította.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE GYTK az universitas méretében ugyan kicsi, de kiemelkedően eredményesen működő kara – mondta Fülöp Ferenc dékán, a berendezések átadásakor. Szegeden a hazai gyógyszerkutatás fontos centruma jött létre: a természettudományi karon folyó alapkutatásokat kiválóan egészíti ki az orvosi és a gyógyszerész kar intézeteiben folyó tudományos munka – tette hozzá az akadémikus.

A kar évtizedek óta kiváló kapcsolatot ápol a hazai gyógyszeripar fontos szereplőivel, az Egis-szel, a Richterrel és a Chinoin Sanofi-Aventis-szel. A mindkét fél számára gyümölcsöző kapcsolatnak köszönhetően a hallgatók azonnal hasznosítható ismeretekkel és szemlélettel kerülnek ki a karról.

Az új berendezések a GYTK Gyógyszertechnológiai Intézetébe kerültek, ahol 13 millió forintból új műszeres labort alakítottak ki. Révész Piroska intézetvezető professzor elmondta, a berendezésekkel szilárd gyógyszer-hatóanyagok, hatóanyagjelöltek és különböző gyógyszerformák vizsgálatait tudják elvégezni. Ellenőrzik például milyen kapcsolat alakul ki a hatóanyag és a gyógyszerek készítése során használt segédanyagok között, a kémiai térképezés során pedig a gyógyszerek hatóanyag-eloszlását derítik föl. Az egyik eszközzel élő állati vagy emberi bőrszövetben tudják vizsgálni, hogy a különböző krémek hatóanyagai bejutnak-e a mélyebb rétegekbe. Az egyik eszköz a gyógyszerek roncsolás mentes vizsgálatára alkalmas, akár a csomagolás megbontása nélkül is ellenőrizni tudják a tabletták összetételét, hatóanyagtartalmát. Az egyik az országban egyedülálló porröntgennel pedig többek között azt tanulmányozzák, miként befolyásolja a termékek minőségét a hőmérséklet és a páratartam változása – magyarázata a professzor.

Az eszközbeszerzés a Dél-alföldi Tudáspólus felsőoktatási infrastruktúrájának fejlesztése című pályázat keretében valósult meg. Az egyetem műszaki és természettudományos képzésének színvonalát javító 6,5 milliárd forintos összköltségvetésű program részeként hamarosan elkészül az egyetem központi épületének felújítása, rövidesen átadják a Mérnöki Kar új oktatási tömbjét, s már folyik a Dóm tér laboratóriumainak felújítása.

uszt_logo_rgb Infoblokk3_ERFA

nfu_logo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek