SZTE Info

Nyitórendezvény a Szegedi Tudományegyetemen

Elindult a Szegedi Tudományegyetem Kutatóegyetemi Kiválósági Központja

Prof. dr. Szabó Gábor rektor 2010. augusztus 30-án az egyetem Bölcsészettudományi Karának tárgyalójában tartott rendezvény keretében megnyitotta a Szegedi Tudományegyetem Kutatóegyetemi Kiválósági Központját, amelyben 2010. július 1. és 2012. június 30. között végeznek alapkutatási feladatokat az egyetem vezető és ifjú kutatói.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

tamop_nyitoProf. dr. Szabó Gábor rektor vezetésével elindult a Szegedi Tudományegyetem Kutatóegyetemi Kiválósági Központja, amelyre az egyetem az Európai Uniótól és a magyar államtól 2.856.331.580 Ft-ot nyert a TÁMOP-4.2.1/B pályázat keretében. A 2010. márciusában benyújtott pályázat Támogatási Szerződésének aláírására július elején került sor, amelyet követően 5 alprogramban indulhattak meg a munkák. A Szuperlézer alprogram keretében a kutatók új diagnosztikai módszereken, lézerimpulzusok alkalmazásán, illetve lézer erősítők fejlesztésén dolgoznak majd többek között Szabó Gábor professzor úr irányítása alatt.

A kémia, anyagtudomány és gyógyszerkutatás alprogramban farmakológiai kutatások, modern gyógyszerbeviteli formák és gyógyhatású fémkomplexek munkáit kezdte meg az egyetem Fülöp Ferenc akadémikus vezetése mellett. A neuropszichiátriai zavarok kutatása és neurodegenerációs betegségek terápiás lehetőségeinek kutatását Benked Botond akadémikus irányítja majd, míg a klímaváltozással, megújuló energiákkal kapcsolatos kutatásokat Kovács Kornél professzor fogja össze a Környezettudomány, energetika nevű alprogramban. Az Információs Társadalom címet viselő ötödik alprogram, Z. Karvalics László vezetésével általános és tudományos kompetenciafejlesztési feladatokat végez majd.

Ahogy Prof. dr. Szabó Gábor rektor elmondta, „Arra kell törekednünk, hogy két év múlva olyan eredményei legyenek a projektnek, amelyek révén tovább fejlődik az intézményen belüli együttműködés, és olyan fiatalok kerüljenek kinevelésre, akik tovább tudják folytatni az elkezdett munkát, megalapozva a Kutatóegyetemi Cím megőrzését.

Kovács Tibor programigazgató, aki a pályázati végrehajtó egységért felel elmondta, kiemelt feladat előtt áll az egyetem hiszen központ kutatási tevékenységét a nemzetközi trendekhez kell igazítani és közre kell működni új nemzetközi kapcsolatok és kutatási projektek építésében.

nfu2nfuumft

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • augusztus 26. 08:00 - 31. 20:00
 • augusztus 28. 08:00 - 30. 18:00
  Az SZTE BTK Klasszika-filológia és Neolatin Tanszék nemzetközi konferenciája
 • augusztus 30.
  09:30 - 12:00
  9:30 Arrival and Presentation of SZTE Service Units: Frankofon Centre, American Corner, Confucius Institute, SZTE Counseling, Demola Programme; Meet the representatives at their stands;
  10:00 Opening Ceremony
  Welcome Speech: Dr. habil Péter Zakar, Vice Rector for International and Public Relations,
  and by Dr. Tamás Bene, Director for International and Public Relations
  10:30 Introduction of Mentoring System, Student Unions
  Presenter: ESN Szeged, EHÖK
  10:45 Introduction of the Stipendium Hungaricum Scholarship Programme;
  Presenter: Office for Full-time Study Programmes
  11:00 Presentation held by the Hungarian Police Department
  11: 30 Immigration Issues
  Presenter: Directorate General for Alien Policies
 • augusztus 31.
  10:00 - 16:00
 • szeptember 1.
  14:00 - 22:00