SZTE Info

Szolgáltatók Börzéje

Az SZTE Karrier Iroda zöld rendezvénye. 2010. szeptember 15. (9:00-17:00) Szeged, József Attila Tanulmányi és Információs Központ (Ady tér 10.)

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem és az Universitas-Szeged Nonprofit Kft. konzorciuma sikeresen vett részt az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében meghirdetett Társadalmi Megújulás Operatív program pályázatán.A konzorcium a TÁMOP-4.1.1.-08/1-2009-0015-ös azonosítószámú „Hallgatói és intézményi szolgáltatásfejlesztés a Szegedi Tudományegyetemen” című projekt keretében a hallgatói szolgáltatások komplex fejlesztését tűzte ki célul. A program keretében az SZTE Karrier Iroda ingyenesen biztosítja a rendezvényen való részvételt a cégek számára. Kiállítóink információs pultoknál fogadhatják az érdeklődőket 9 és 17 óra közötti időtartamban. (Összesen 18 cég jelentkezését tudjuk fogadni!)

A rendezvény célja: Mivel a hallgatók a munkaerőpiacon nagyra értékelt kiegészítő tudást/szakmai tapasztalatot jelentős részben iskolán kívüli keretek között tudják csak elsajátítani, ezért célunk azon cégekkel való kapcsolatfelvétel, akik a hallgatók karrierjét kisebb vagy nagyobb mértékben segítő szolgáltatásokat/termékeket kínálnak (nyelviskolák, autósiskolák, tanfolyamok szervezésével foglalkozó cégek, diákmunka közvetítők, szakképzéseket kínáló szervezetek stb.).

Az ingyenes részvételi lehetőségre való tekintettel a cégek felé irányuló kritérium:

5-10% kedvezmény biztosítása azon hallgatóknak, akik:

 • a helyszínen jelentkeznek adott tanfolyamra, képzésre a kiállítók pultjánál, vagy
 • akik átveszik a „Szolgáltatók Börzéje kedvezménykártyát” az SZTE Karrier Iroda pultjánál.

A rendezvény szükségessége: Az elmúlt években egyre több olyan elemzés látott napvilágot a munkaerő-piaci elvárások és az intézményeken kívül megszerezhető tudás valamely kapcsolatáról, melyek az alábbi eredményt hozták:

 • az álláshirdetést feladó cégek 60%-a vár valamilyen szintű és típusú nyelvtudást. Legfőképpen az angol nyelv magas szintű ismeretét, illetve a tárgyalóképes nyelvi képességeket preferálják. Magas azon cégek száma is, akik az angol nyelv mellett valamely más nyelv ismeretét is kérik a jelentkezőktől.
 • A munkaerőpiacon a végzettség mellett egyre inkább előtérbe kerültek a különböző személyes jellegű kompetenciák is, mint például jó kommunikációs képesség, jó együttműködési és szervező készség, nagy munkabírás, terhelhetőség stb. Elsősorban a számítógép használatának pontos ismerete, a gépjármű vezetői jogosítvány, egyéb szakmai ismeretek valamint egyéb oklevél (pl. mérlegképes könyvelői, adószakértői oklevél stb.) megléte jelentek meg feltételként.

Ezek az elemzések olyan eredményeket mutatnak, amelyek megalapozzák a Szolgáltatók Börzéje rendezvény megvalósításának szükségességét.

„Zöld” rendezvény

A KÖVET Egyesület által a fenntartható gazdálkodás jegyében meghirdetett 2009-es Zöld Iroda Versenyben a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ Igazgatósága – elsőként a magyar egyetemek között – elnyerte a 2009 Legtöbbet Zöldült Irodája díjat nonprofit kategóriában. A verseny szellemével összhangban az SZTE Karrier Iroda célja a Szolgáltatók Börzéje zöld rendezvényként történő megvalósítása. A kiállító cégek egyedi, kézi munkával elkészített karton információs pultoknál fogadhatják az érdeklődőket.

A rendezvény plakátja az alábbi címről tölthető le.

http://www.sztekarrier.hu/shared/dokumentumok/szolgaltatok_borzeje_plakat_2010_osz.pdf

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • augusztus 26. 08:00 - 31. 20:00
 • augusztus 28. 08:00 - 30. 18:00
  Az SZTE BTK Klasszika-filológia és Neolatin Tanszék nemzetközi konferenciája
 • augusztus 28. 13:00 - 31. 20:00
  A Hajnal István Kör Társadalomtörténeti Egyesület, a Móra Ferenc Múzeum és a SZAB Filozófiai és Történettudományi Szb. szervezésében
 • augusztus 30.
  09:30 - 12:00
  9:30 Arrival and Presentation of SZTE Service Units: Frankofon Centre, American Corner, Confucius Institute, SZTE Counseling, Demola Programme; Meet the representatives at their stands;
  10:00 Opening Ceremony
  Welcome Speech: Dr. habil Péter Zakar, Vice Rector for International and Public Relations,
  and by Dr. Tamás Bene, Director for International and Public Relations
  10:30 Introduction of Mentoring System, Student Unions
  Presenter: ESN Szeged, EHÖK
  10:45 Introduction of the Stipendium Hungaricum Scholarship Programme;
  Presenter: Office for Full-time Study Programmes
  11:00 Presentation held by the Hungarian Police Department
  11: 30 Immigration Issues
  Presenter: Directorate General for Alien Policies
 • augusztus 31.
  10:00 - 16:00