Bezár

Hírarchívum

zoldtik

Az SZTE Tanulmányi és Információs Központ a SZIN Zöld Placcán

Az SZTE Tanulmányi és Információs Központ a SZIN Zöld Placcán

2011. szeptember 01.
2 perc

A Tanulmányi és Információs Központ (TIK) idén először jelent meg SZIN „zöld” szervezeteket felsorakoztató úgynevezett Zöld Placcán.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az egyedi kezdeményezéssel az Intézmény legfőbb célja az volt, hogy tájékoztassa a látogatókat arról, hogyan léphetnek a környezettudatos életmód útjára, továbbá, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy egy állami intézmény üzemeltetésével, tudatformáló rendezvényeivel is nagyon sokat tehet a környezeti terhelés csökkentésének érdekében. Kvíz, ökológiai lábnyom mérés, szelektív hulladékgyűjtési próba, Ígéret fa várta az SZTE TIK sátrához ellátogató mintegy 700 főt.

József Attila Tanulmányi és Információs Központ a SZIN-en
József Attila Tanulmányi és Információs Központ a SZIN-en

A Zöld Placcon a Tisza-part melletti SZTE TIK sátorban négy napon keresztül keresték a „legzöldebb” fesztiválozókat. A „Zöld Fesztiválarc” kitüntetés elnyeréséhez három feladatot kellett a résztvevőknek teljesíteniük. Ökokvíz kitöltésével bizonyíthatták környezetvédelemmel kapcsolatos tudásukat, saját ökológiai lábnyomukat mérhették meg az érdeklődők, továbbá a kihelyezett szelektív kukáknál tesztelhették, hogy mennyire jártasak a szelektív hulladékgyűjtés szabályait illetően. A sátor egyik leglátványosabb eleme az Ígéretfa volt, ahová a fesztiválozók különböző fogadalmakat, ígéreteket írhattak. Néhány ígéret: „Ha összeköltözünk, szelektíven fogjuk gyűjteni a hulladékot.”;„Ígérem, hogy a bevásárlásnál nem kérek műanyag szatyrot, hanem otthonról hozok vászonszatyrot magammal.” A fa népszerűségét mutatja, hogy a Fesztivál végére teljesen levélbe borult.

A négy nap során több mint 400 kvíz került kitöltésre átlagosan 65%-os eredménnyel, s külön öröm volt az a 40 kitöltő, aki több mint 80% felett teljesített. Kiemelendő ezen túlmenően, hogy az ökológiai lábnyomot kitöltők eredményei java részt a magyar (3,6ha/fő) és a világátlag (2,2ha/fő) között helyezkedett el, de több fesztiválozó környezeti terhelése a világátlagnál is alacsonyabb lett.

A Fesztivál záró napján a három legjobb eredményt elért fiatalnak a TIK igazgatója, Erdélyi Evelyn adta át a Legzöldebb Fesztiválarc díjakat.

A Tanulmányi és Információs Központ elkötelezett híve a zöld megoldások alkalmazásának az infrastruktúra fejlesztés és a rendezvényszervezés területén egyaránt. Ezt bizonyítja több rangos díj, valamint az, hogy a TIK-ben végzett nyári munkálatoknál kiemelt szempont volt a környezeti terhelés csökkentése a fejlesztések, felújítások során.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek