Bezár

Hírarchívum

Emléktáblákat avattak a szegedi egyetem gyógyszerésztudományi karán

Emléktáblákat avattak a szegedi egyetem gyógyszerésztudományi karán

2011. december 22.
2 perc

Minker Emilre, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézet professor emeritusára és Bernáth Gáborra, a kémiai tudomány doktorára emlékeztek az SZTE Gyógyszerésztudományi Karának (GYTK) oktatói és hallgatói.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Két márványtáblát helyeztek el a szegedi egyetem gyógyszerésztudományi kari épületének első emeleti lépcsőfordulójában. Így emlékeztek a kar néhai két vezető professzoráról.

Minker Emil gyógyszerészkutatóként számos találmányt jegyeztetett, több mint kétszáz publikációja és könyve jelent meg. A professzor nyugdíjazása után, 1996-ban gyógyszerészettörténészként Egészségtudomány-történeti bizottságot alapított a Magyar Tudományos Akadémián. Érdemei vitathatatlanok a szegedi universitas történetének kutatásában is: nevéhez fűződik a Szegedi Tudományegyetem szellemi elődje, a kolozsvári egyetem alapítási évének visszavezetése 1581-re. Minker Emil az SZTE Klebelsberg Kunó díjának emeritusi fokozata és az Ernyey József-emlékérem mellett számos kitüntetés birtokosa. Emléktábla avató beszédében Zupkó István egyetemi docens, a Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézet vezetője, mint a professzor egykori hallgatója, Minker Emil tanári következetességét és a biofarmácia kutatásában betöltött meghatározó szerepét méltatta.

Bernáth Gábor, a kémia tudomány doktora több mint ötszáz idegen nyelvű és magyar közlemény és kötet szerzője. Nevéhez huszonhárom szabadalom köthető. Fülöp Ferenc, az SZTE GYTK dékánja, a Gyógyszerkémiai Intézet vezetője beszédében iskolateremtőnek nevezte Bernáth professzor munkásságát, amely megalapozta az intézet virágzását. Bernáth Gábort 2003-ban, nyugdíjba vonulásakor emeritálták, ugyanakkor az SZTE Aranyoklevél és a Szent-Györgyi Albert díj mellett számos rangos díj birtokosa.

Az emléktáblák 2011. december 16-i leleplezésén Fülöp Ferenc dékán beszédében hangsúlyozta: nem csupán a megemlékezést és tiszteletadást szolgálják az elhelyezett táblák, egyúttal értékrendet közvetítenek a gyógyszerészek új generációinak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek