Bezár

Hírarchívum

Határontúli lelkesedés Szegeden – avagy hova tovább vajdaságiak?

Határontúli lelkesedés Szegeden – avagy hova tovább vajdaságiak?

2011. december 07.
7 perc

December 8-án a Vajdaságba látogat a Szegedi Tudományegyetem. A magyarországi továbbtanulási lehetőségek mellett az SZTE 12 kara által kínált képzésekről, szakokról, az innen elérhető külföldi ösztöndíjakról, a hallgatói élet mindennapjairól tájékozódhatnak a szabadkai Kosztolányi Tehetséggondozó Gimnázium, illetve a Zentai Gimnázium diákjai.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Nagy népszerűségnek örvend a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) az országhatáron túlról érkező diákok körében. Több mint 2500 külföldi hallgató tanul a SZTE-n – közülük sokan határon túli magyarok. Már most is sokan latolgatják, hogy jövő tanévtől a Tisza-parti városba jönnének egyetemre. Azonban szembekerülnek olyan problémákkal, amelyekkel egyedül nem tudnak megbirkózni. A felmerülő kérdésekről már itt tanuló hallgatókkal és Kothencz Mihállyal, az SZTE Bölcsészettudományi Kar Tanulmányi Osztályának vezetőjével beszélgettünk.

- Azért választom Szegedet, mert ez a legközelebbi olyan egyetem, ahol az anyanyelvemen tudom azt tanulni, amiért rajongok. És azt hallottam, hogy kiváló nívójú a Szegedi Tudomnyegyetem – fogalmaz a délvidéki, negyedik osztályos diákok egyike, Szőke Karolina. – Szerbiában nincs lehetőségem magyar nyelven tanulni pszichológiát. Ám a szerbiai érettségim elfogadásáról kételyeim vannak. Én pszichológiából szeretnék érettségizni. Viszont az egyetem honlapján azt írja, hogy erre a szakra biológia, történelem érettségit várnak. Amit még jó lenne megtudnom, hogy milyen ösztöndíjakat lehet elnyerni? Egyáltalán külföldi diák kaphat-e? Erről is még csak szóbeszéden keresztül értesültem. Azoktól, akik elmennek Szegedre tanulni, mindig megkérdezik, hogy: „...ezek szerint kinn fogsz maradni?!” Erre én soha nem tudok válaszolni. Ezért tenne szerintem legtöbbünket boldoggá, ha a diplománkat angol nyelven is kiadnák. Megkönnyítenék a honosítást, ha mégis úgy gondolnánk, hogy hazajövünk - hangsúlyozta Karolina.

- A pszichológia alapszakon országosan egységes a felvételin beszámítható érettségi tárgyak köre: magyar vagy történelem vagy biológia vagy matematika vagy egy idegen nyelv (angol vagy német vagy francia vagy orosz). Tehát csak a felsorolt érettségi eredményekből számíthatók felvételi pontok – válaszol Kothencz Mihály. – A magyar állampolgárok mellett az EU-tagállamok állampolgárai és a határon túli magyar nemzetiségű felvételizők vehetők fel államilag támogatott képzésre. Aki a támogatott képzésben eléri a kar által megállapított tanulmányi eredményt, tanulmányi ösztöndíjat kaphat. Annak mértéke függ az elért féléves tanulmányi eredménytől. A határon túli hallgatók miniszteri ösztöndíjra is pályázhatnak, amelynek elnyerése teljeskörűvé teszi az államilag támogatott képzést. Így kaphatnának kollégiumi férőhelyet is, lesz betegbiztosításuk, és külön ösztöndíjat is kaphatnak még, havi 17 ezer 850 forintot. A végzősök magyar es angol nyelven kapják meg diplomájukat.

- Elsősorban azért is választottam Szegedet, mert a szerb nyelvet nem beszélem elég jól – rögzíti kiindulópontját Bognár Bence, aki az SZTE kommunikáció-és médiatudomány szakjára szeretne jelentkezni. – Döntésemben elég nagy szerepet játszik az uniós diploma is, ezzel talán több országban, több helyen tudok majd munkába állni. Lehetőségem lenne itthon is továbbtanulni, de nem a kívánt szakon, és nem vagyok megelégedve az itthoni oktatási rendszerrel sem. A Szegedi Tudományegyetemről csak szépet és jót hallottam. Úgy tűnik, hogy barátságos emberek járnak oda. Ami az érettségit illeti, a tanáraimtól tudomást szereztem arról hogy az itthoni német és magyar érettségim elismerik Szegeden mint középszintűt.

- Sokat segítene döntésemben, ha a szakokról többet lehetne megtudni, illetve az is, ha az egyetem elvégzése utáni lehetőségekről is szó esne – fogalmaz Povázsánszki Csilla, aki még gondolkodik azon, hogy a Szegedi Tudományegyetemre menjen-e tovább, és legszívesebben valamelyik nyelvi szakot választaná. – Nem szeretnék külföldön tanulni, de Szerbiában nagyon kevés felsőoktatási intézményben hallgathatjuk az óráinkat anyanyelvünkön. Ez egy bizonyos szempontból jó, hiszen garantált a szerb nyelv elsajátítása, azonban lényegesen megnehezíti az itthon továbbtanulni vágyók dolgát. Pontosan emiatt gondolkodom azon, hogy Szegeden folytassam a tanulmányaimat. Emellett az uniós diploma nagy előnyöket biztosíthat munkakeresés szempontjából. Csakhogy felröppent egy hír, miszerint az egyetem elvégzése után tíz évig Magyarországon kell dolgozni. Igaz az információ? Mert ha tényleg ilyen megszorítások követik a diploma megszerzését, akkor az némileg befolyásolja a döntésemet. Az érettséginket tudtommal elismerik, de nem az összeset. Bár ez az egész rendszer még nem egészen világos számomra.

- A szegedi egyetem bölcsész karán oktatott szakokról megtalálható a kari honlapon (a tanulmányi osztály oldalán: www.arts.u-szeged.hu) a szakleírások menüben valamennyi szakunk részletes leírása, egyéb információkkal együtt. A felvételi jelentkezés beadható nyomtatványon és elektronikusan is, erről a tudnivalókat a www.felvi.hu honlapon lehet elolvasni – emlékeztet Kothencz Mihály. – A jelentkezéssel kapcsolatos tudnivalókat a december 15-én megjelenő Felvételi tájékoztató kiadvány bevezető részében is megtekinthetik az érdeklődők. A továbbtanulás szempontjából valamennyi külföldi érettségit elismer az Oktatási Hivatal, de az érettségi tantárgyak esetében csak a Magyarországi tárgyaknak megfelelőeket. Ha a külföldi érettségi bizonyítványban szerepelnek olyan tárgyak, amelyekből a választott szaknál lehet felvételi pontokat számolni, akkor azzal nincs gond. Ha nincs olyan tárgyból a külföldi felvételizőnek érettségije, amelyik szükséges a választott szaknál, akkor abból a tárgyból Magyarországon kell érettségi vizsgát tenni. Emelt szintű érettségit minden esetben, minden tárgy esetén Magyarországon kell tenni. Az itteni érettségi vizsgákra szintén február 15-ig kell jelentkezni. A külföldi érettségi eredményeket középszintű érettséginek lehet elismerni. Az eredmények átszámítását is az Oktatási Hivatal végzi. A jelenleg hatályos felsőoktatási törvény szerint nincs olyan szabály, miszerint az egyetem elvégzése után tíz évig Magyarországon kellene dolgozni A most folyamatban lévő új felsőoktatási törvény tervezetében sok új módosítás szerepel, de ezek végleges változata még nem ismert, mivel jelenleg újabb egyeztetések folynak az említett kérdésről, amely nyilván magyar állampolgárokra vonatkozna csak. A végleges törvényszövegről a parlamenti szavazás után értesülhetünk.

- Mindenképp Magyarországról gondolkodom, hiszen a szerb nyelvvel igen rosszul állok, valamint anyanyelvemen szeretnék továbbtanulni – mondja Árpás Mónika, aki angol szakra jelentkezik Szegedre. – Úgy gondolom, ha esetleg jobban beszélném a szerb nyelvet, akkor sem maradnék itt, hiszen valószínűleg nagyobbak a lehetőségeim egy uniós diplomával a kezemben. Bár a fő ok, amiért Szegedet választottam, az, hogy közel van. Így minden hétvégén gond nélkül haza tudok majd jönni. Valamint sok ismerősöm és barátom tanul Szegeden, testvérem is. Ez nekem nagy segítség, mert megválaszolja minden kérdésemet. Mivel ő már keresztülment egyszer mindazon, ami rám vár, így nekem már sokkal könnyebb lesz. Én Magyarországon fogok emeltszintű érettségit tenni angolból, valamint az itteni magyar érettségimet fogom átvinni. Reménykedem, hogy így meglesz az elegendő pontszámom ahhoz, hogy felvegyenek!

- Bátyám is a SZTE-re jár, és sok jót hallottam tőle. Rokonaim is laknak Szegeden, akikkel szívesebben töltenék több időt – fogalmazza meg szempontjait Tóth Anita, aki ugyancsak angol szakra menne tovább. – Igazából azért választottam Szegedet, mert nálunk csak szerb nyelven tudnék tanulni. Ezen felül Szeged sokkal vonzóbb város, mint Újvidék, már csak kinézetre, szépségre is. Ám, van valami, amivel nem vagyok teljesen tisztában. Ha angolra alapból plusz 40 ponttal indulok (mert emelt szintű érettségit kell tennem), és ha van még egy nyelvvizsgám valamiből, kapok-e még plusz pontokat arra is? Tehát a negyven ponton kívül. Én amúgy történelemből érettségizem itt Szerbiában, és azt szeretném átvinni. Szerintem ezzel nem lesz gondom.

- Anglisztika szakon kötelező az emelt szintű érettségi magyarországi letétele, amely 30 százalék feletti eredmény esetén 50 többletpontot is jelent pluszban – pontosít Kothencz Mihály, a BTK osztályvezetője. – Ezenfelül, ha van, vagy lesz másik nyelvből nyelvvizsgája, akkor azért középfokú esetén 28, felsőfokú esetén 40 többletpontot lehet szerezni.

 

Ha a további kérdése merül fel a Szegeden továbbtanulni vágyó, határon túli diákoknak, bátran fordulhatnak Kothencz Mihályhoz, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Tanulmányi Osztályának vezetőjéhez: e-mail címe: kothencz@arts.u-szeged.hu

 

 

Gazsó Orsolya

 

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek