Bezár

Hírarchívum

sofi_kiemelt

A szegedi tehetségekért látogatott egyetemünkre Jókai Anna

A szegedi tehetségekért látogatott egyetemünkre Jókai Anna

2011. július 13.
3 perc

Az SZTE TTIK diplomaosztójával egybekötve került sor az SZTE Tehetségpont részeként működő, tízéves fennállását ünneplő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány díjátadó ünnepségére, melyen a díszvendég, Jókai Anna Kossuth-, Prima Primissima Díjas írónő és Szabó Gábor, az SZTE rektora adta át az ösztöndíjasoknak az elismeréseket.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Nem is tudjátok, milyen fontos, hogy mikor elindul az ember az életbe, vigyen magával olyan szeretetmuníciót is, amire nagy szüksége lesz. A Sófi-alapítvány már tíz éve azon dolgozik, hogy díjazottjai elismerésben és törődő szeretetben részesülhessenek. Azért is jöttem nagy szeretettel és örömmel ide, mert visszagondoltam a saját fiatalságomra, és eszembe jutott, nekem milyen jól esett volna, ha lettek volna emberek, akik arra is gondoltak volna, hogy üres gyomorral nem nagyon lehet emelkedett lelki életet élni” – szólt a díjazottakhoz Jókai Anna.

Sófi ösztöndíjak átadása
A díjátadón készült képek a galériára kattintva tekinthetők meg.
Az idei, fejenként 200 ezer forintot elnyert, összegyetemi „Sófi-ötösben” két ösztöndíjassal a vegyészek dominálnak, de egy énekművésznek, egy orvostanhallgatónak és egy programtervező informatikusnak is gratulálhatunk. Bajnóczi Éva és Endrődi Balázs vegyészhallgatók kutatásaik mellett aktívan részt vesznek a Kémia Nemzetközi Éve kapcsán a kémiát népszerűsítő utcai akciókban is. A gyönyörű hanggal megáldott Bobanj Rebeka személyében a Sófi-ösztöndíj történetében először nyert zeneművészeti karos hallgató. Palatinus Endre programtervező informatikusként olyan programot is fejlesztett, amely kiszámolta, miként lehet Magyarországot rádióadással a legolcsóbban lefedni. Kálmán János pedig sok más mellett az egyre gyakoribbá váló, idős korban jelentkező, szellemi hanyatlással és személyiségváltozással járó Alzheimer-kórt kutatja.

Az eseményen a Sófi-ösztöndíj „biológus szekciójának” idei nyertesei is átvehették a 100 ezer forintos díjról szóló oklevelet, illetve a vándorserleget: Kocsis Kitti másodéves biológus MSc-s hallgató és Nagy László, a Mikrobiológiai Tanszék PhD-hallgatója.

Az alapítvány a támogatóit is jutalmazta: új alapítású elismerésként Magyar Márta, az SZTE TTIK Dékáni Hivatalának vezetője Szegedi Tehetségekért Kitüntetést kapott. Puskás László, az Avidin Kft. és az Avicor Kft. ügyvezető igazgatója, az SZBK kutatója pedig az Év Szponzora 2011. elismerésben részesült.

Magyarországon egyre nehezebb a tehetségek, a jól képzett szakemberek helyzete. Az SZTE Tehetségpont azért jött létre, hogy támogatásai révén itthon tartsa, illetve hazacsábítsa a magyar fiatalokat, hogy hazájukban, honfitársaikért munkálkodhassanak. A Szegedi Tudományegyetem tehetséggondozó programjait, intézményeit, ösztöndíjat – így a Sófi-ösztöndíjat is – egy szervezeti egységbe gyűjtő Tehetségpont ezzel is a tömegképzés negatív hatásait igyekszik csökkenteni, szolgáltatásaival a legjobb hallgatókat arra ösztönzi, hogy képességeiket minél jobban kamatoztassák.

„Az ösztöndíj mint anyagi támogatás mellett a kiváló hallgatók kiemelkedő teljesítményének erkölcsi elismerése is nagyon fontos” – hangsúlyozza Sófi József, a Sófi-alapítvány létrehozója, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács tagja. A Tehetségpont folyamatosan fejlődik. A tagjainak járó eddigi lehetőségek – mint kedvezményes színházjegyek, sportbérletek, ingyenes JATE Klub-bérletek, banki VIP-kedvezmények, jogi tanácsadás, interdiszciplináris együttműködések – mellé 2011. október 1-jétől egy egyedülálló Tehetségpont Könyvtár is társul, melybe a hallgatók igényei alapján kerülnek be nagyértékű könyvek, egyetemi jegyzetek, ezzel is segítve a tagok munkáját. Az SZTE Tehetségpont az idei nyárra táborokat is szervez, amelyek jó alkalmat teremtenek együttműködő és egymást is segítő közösségek kialakítására, ez pedig a tudományterületek közötti együttműködések csírája lehet.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek