Bezár

Hírarchívum

Euroregionális szűrőközpont az SZTE gyermekklinikáján

Euroregionális szűrőközpont az SZTE gyermekklinikáján

2011. november 21.
1 perc

Közel 2 millió eurós fejlesztés a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) gyermekklinikája mellett épülő Euroregionális Anyagcsere Szűrőközpont. A magyar-román pályázati siker eredményeként készülő laboratórium alapkövét november 18-án helyezte el Rácz Béla, az SZTE általános rektor-helyettese. A munka két hónapja kezdődött, az épületet várhatóan jövő tavaszra hozzák tető alá.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem a temesvári Luis Turcanu Sürgősségi Kórház és az aradi Vasile Goldis Nyugati Egyetem gyermekgyógyászati klinikája nyújtott be közös pályázatot. A közös projekt célja a ritka, súlyos örökletes betegségek – például anyagcserezavarok (fenilketonuria, hipoterozis, galaktozémia), vérzékenység (hemofilia), izombetegség (Duchenne kór), és cisztás fibrózis – újszülöttkori szűrése. Az Euroregionális szűrőközpont a dél-alföldi régió, valamint a romániai Temes és Arad megyében élőket szolgálja.

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központhoz tartozó Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központban eddig is magas színvonalú ellátás folyt: a 3 éve vásárolt tömegspektrométernek köszönhetően Szegeden 26 féle betegséget tudnak kiszűrni az újszülötteknél. Túri Sándor, a gyermekklinika igazgatója szerint most határokon átívelő együttműködés jött létre. A közös projekt eredményeként a jelenleginél kényelmesebb körülmények közé kerülnek, mert 350 négyzetméteres laboratóriumot építenek és szerelnek föl Szegeden, Aradon új anyagcsere-szűrőközpontot építenek, Temesváron pedig a már meglévő központot fejlesztik tovább a magyarországi modell alapján.

 

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek