kiallitas_kisstimi_nyito1

A jövőd a tét!

Nem csak középiskolások keresték a szegedi egyetemet a pályaválasztási kiállításon.

Milyen felvételi ponthatárok jellemeztek egy-egy szakot? Mit jelent a bölcsészettudomány? Pontosan mit lehet tanulni az adott képzésben? – a legtöbben ezekkel a kérdésekkel keresték fel az Szegedi Tudományegyetem (SZTE) standját. A kecskeméti pályaválasztási kiállításon a középiskolások érdeklődtek, az öregdiákok nosztalgiáztak, a szülők pedig a képzésekkel ismerkedtek. Az október végi rendezvényen kiderült: az informatika, a marketing és a média szak is igen népszerű. 

kiallitas_kisstimi_nyitoJövőd a tét!- jeligével pályaválasztási kiállítást rendeztek Kecskeméten. A kétnapos, október végi rendezvényen minden korosztály új információkkal gazdagodhatott, hiszen a választás előtt álló diákok és a pályamódosítást tervező álláskeresők számos lehetőséggel ismerkedhettek meg. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) is képviseltette magát a kiállításon, a továbbtanulással kapcsolatban a középiskolásokon kívül számos oktató, szülő, sőt, diplomás is érdeklődött az intézményről.

- Eddigi életem legjobb és legemlékezetesebb évei voltak, melyeket a szegedi egyetemen töltöttem – mesélt az Alma Materről Kocsis András, volt anglisztika szakos hallgató. – Már a diplomázás előtt megvolt a munkahelyem. Immár harmadik éve tanítok angolt Tiszakécskén, a Móricz Zsigmond Oktatási Intézményben. A most keresgélőknek azt javaslom, hogy mindenképp a szívükhöz legközelebb álló helyen tanuljanak tovább, azzal foglalkozzanak, amit az egyetem után is szívesen csinálnának. Én is így tettem és nem bántam meg a választásomat – tanácsolta a fiatalabbaknak a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) standjánál nézelődve.

kiallitas_kisstimi03Az öregdiákok közül régi tanárairól érdeklődött Szalay Gábor, majd elárulta: - Szegeden regionális- és környezettan mesterképzésen tanultam, idén fejeztem be levelezőn. A munkaerő-piaci elhelyezkedésemben, bízom benne, segíteni fog ez a tudás. Teljesen más területen dolgozom jelenleg, ettől függetlenül: sokkal szélesebb ismeretek birtokában vagyok a mesterképzés által. Remélem, hogy ezt a tudást idővel sikeresen fogom alkalmazni.

A kiállítás forgatagában számos középiskolás érdeklődött az SZTE standjánál. A legtöbben az eddigi felvételi ponthatárokra voltak kíváncsiak, ám egy-egy szak is nagyító alá került. Volt, aki arról kérdezősködött, mit jelent a bölcsészettudomány, milyen képzési területeket foglal magába. A legnépszerűbb egység a Természettudományi és Informatikai Kar (TTIK) volt. Bár a közgazdaság is sokakat érdekelt, a marketing szak vitte a prímet. A jogi képzés szintén előkerült, mások a bölcsészettudományi karon oktatott pszichológiáról és a médiáról szerettek volna többet megtudni.

A humán irány mellett tette le voksát például a kecskeméti Katona József Gimnázium végzőse, Mészáros Anna. - Szegedre szeretnék menni mindenképpen. Leginkább azért, mert közel van, de szimpatikus az egyetem és a város is. Az ismerőseimtől szintén pozitív visszajelzéseket kaptam eddig – mondta az SZTE-ről a középiskolás lány.

Oktatók is tájékozódtak a Szegedi Tudományegyetemről, hiszen akadt, akinek több diákja készül ebbe az intézménybe. - Természetesen a diákok ismerik a szegedi egyetemet. A tanulóink nagy része az informatikáról gondolkodik, hiszen szakiskola vagyunk. A média iránt most kezdtek el érdeklődni, ez egy új trend. Jó visszajelzések érkeztek a régiektől is, korszerű és modern eszközökkel tanulhatnak az SZTE-n – mesélt tapasztalatairól Toldi Levente, a kiskunmajsai Dózsa György Gimnázium tanára.

Szabóné Sánta Julianna elárulta: - Jelen pillanatban is készülnek diákjaink Szegedre, a régiek pedig visszajárnak hozzánk. Persze, nagy a különbség az egyetemi és a középiskolás élet között: önállóbbak a felsőoktatásban a diákok, ám ezzel együtt s felelősség- és kötelességtudatuknak is erősnek kell lennie ahhoz, hogy ezt a szabadságot jól tudják használni – figyelmeztette a fiatalokat a kecskeméti Katedra Gimnázium, Informatikai és Művészeti Szakközépiskola és Kollégium igazgatóhelyettese.

Az SZTE-t képviselő hallgatók pedig így foglalták össze tapasztalataikat: - Két dolog miatt volt hasznos ez a kiállítás. Egyrészt, mert több harmadikossal találkoztam, aki még bizonytalan azzal kapcsolatban, mit válasszon. Másrészt, mert sokan megfordultak a standunknál az eggyel idősebb, vagyis a harminc-negyven éves korosztályból, akiknek már van diplomájuk, de szeretnének még valamit tanulni. Támpontokat kerestek ahhoz, hogyan is induljanak el ezen az úton - mondta Bagi Noémi, marketing mesterszakos hallgató.

Évfolyamtársa, Fekete Gábor mást emelt ki. - Nagyon fontosnak tartom, hogy az egyetem minden ilyen rendezvényen megjelenjen és bebizonyítsuk: képesek vagyunk részt venni a fiatalok jövőjének kialakításában.

A Szegedi Tudományegyetem összevont egyetemi nyílt napot is tart november 24-én a Tanulmányi és Információs Központban, amelyről részletes információk a www.u-szeged.hu/nyiltnap internetes oldalon olvashatók.

Kiss Tímea

 

 


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Aryan_MardanpourAryan Mardanpour - ÁOK, orvos

A nevem Aryan Mardanpour és Perzsiából jöttem. Másodéves hallgató vagyok a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán. Már közel három éve Magyarországon élek, 8 hónapot Budapesten töltöttem.

Gyerekként a Nagybátyám karrierje inspirált arra, hogy orvosnak tanuljak, Ő egy nagyon sikeres ortopéd sebész az országomban. Miután felvettek a Szegedi Tudományegyetemre, komolyabban kezdtem venni a tanulást, mert Szegeden kimondottan kemény az orvosi kar. Szeretek segíteni az embereknek. Miután befejeztem a tanulmányaimat Szegeden, terveim szerint egy időre szeretnék önkéntes munkát végezni az „Orvosok határok Nélkül” segélyszervezetnél. Szegedre pedig mindig második otthonomként gondolok.



Tóth EnikőTóth Enikő – ÁOK – orvos

Szeretem Szegedet, nagyon barátságosak az emberek. A TIK-ben jó tanulni, ugyanis a hatalmas babzsákok, a klíma és a jó internet miatt kényelmesen lehet itt eltölteni a hosszú órákat. Szerintem nagyon színvonalas a képzésünk is, és egy versenyképes diplomát fogunk kapni. Élvezzük, hogy gyakorlatias az oktatás.





További hallgatói vélemények >>>