Bezár

Hírarchívum

ELI

Világkonferencia a lézerről

Világkonferencia a lézerről

2011. november 14.
1 perc

Több mint 30 országból 220 résztvevő érkezik a LEI (Light at Extreme Intesities) nemzetközi konferenciára, amelyet 2011. november 14. és 18. között Szegeden rendeznek meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Mivel itt épül majd föl a szuperlézer, vagyis az ELI (Extreme Light Infrastructure), a dél-alföldi város kapta a lehetőséget a kétévente megtartott tudományos világkonferencia megszervezésére. (2009-ben Brassóban találkozott az ELI-hez kötődő közösség.) 6 tudományterület legjelesebb művelői konzultálnak Szegeden: a Novotel szállóban. Az ELI-vel kapcsolatos tudományos és tudománypolitikai előadások hangzanak el, 18 kiállító mutatja be eredményeit –tudtuk meg a konferencia fő szervezőjétől, Osvay Károlytól, az SZTE Fizikus Tanszékcsoport Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék egyetemi docensétől.

A LEI konferencia lehetővé teszi, hogy azon tudományos közösségek értekezzenek egymással, melyek az ELI projekt valamely részterületének kutatásában érintettek. A nemzetközi találkozón megvitathatják a legfontosabb tudományos eredményeket, a szuperlézer működésével kapcsolatos előzetes téziseket, a kutatóközpont kivitelezésekor felmerülő kérdésköröket, így például a komplexum infrastruktúráját és terveit. A program résztvevői – többek között – a plazmafizika, a röntgen sugárzás és részecskegyorsítás témaköréről hozzák nyilvánosságra kutatási eredményeiket.

A LEI konferencia a Szegedi Tudományegyetem tudományos életében is jelentős esemény.

További információk:

http://lei2011.eli-hungary.hu/

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek