Bezár

Hírarchívum

Hagyományteremtő könyvbemutatót tartottak a SZAB-székházban

Hagyományteremtő könyvbemutatót tartottak a SZAB-székházban

2012. április 24.
2 perc

A Magyar Tudományos Akadémia SZAB Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottság azzal a céllal indította útra új kezdeményezését, hogy a hozzá tartozó egyetemi tanszékeken dolgozó kollégák megismerjék egymást, illetve tájékozódjanak egymás kutatásairól, munkájáról.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Egész napos könyvbemutatót tartott április 24-én az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság (SZAB) székházában a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) nyelvi, nyelvészeti, irodalmi és néprajzi tanszékeit, illetve más kutatóhelyeket átfogó SZAB Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottság. A rendezvényen a 2009 és 2012 között megjelent szakmai könyvekből, tanulmány- és fordításkötetekből szemezgettek a magyar- és világirodalomtól kezdve az irodalom-, nyelv- és fordításelméleten át, a nyelvészet, a művelődéstörténet és a néprajz tárgyköréig.

Csúri Károly, a szakbizottság elnöke elárulta: két fontos programmal készültek az idei esztendőre. A Magyar Tudomány Ünnepén, novemberben majd a legújabb eredményekről számolnak be a közönségnek, tavasszal, a Magyar Könyv Ünnepének előhangjaként pedig az önálló és szerkesztett köteteikből szerveztek bemutatót. Ez utóbbi eseményre első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal került sor – ismertette az SZTE BTK Osztrák Irodalom és Kultúra Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára.

– Mivel most debütált ezt a rendezvény, úgy döntöttünk, nemcsak az utóbbi egy esztendő termését ajánljuk az érdeklődők figyelmébe, hanem egészen 2009-ig visszamegyünk. Akadt azonban a kínálatban olyan munka is, melyet éppen most hoztak el a nyomdából. Összességében közel három tucat könyv került terítékre – tájékoztatott a professzor, aki hozzátette: nagy örömükre sokan és szívesen jelentkeztek, ám ebből fakadóan ezúttal csupán tíz-tíz perc jutott arra, hogy ki-ki bemutassa munkásságát, művét. A fő célt így is sikerült elérni, jelesül azt, hogy összehozzák a szakbizottsághoz tartozó egységekben dolgozó kollégákat, s megismerjék egymás kutatásait, tevékenységét. A tervek szerint jövőre részletesebb prezentációkra lesz lehetőség, hiszen akkor csak az utolsó egy évben megjelent könyveket mutatják majd be.

– A program szervezése egészen érdekes és tanulságos dolgokat is felszínre hozott – mondta Csúri Károly. – Kiderült, hogy nem tökéletes a szakbizottság beosztása, hiszen akadnak olyan egyetemi tanszékek (például az összehasonlító irodalomtudományi), melyek sem ide nem tartoznak, sem máshová. A közeljövőben esedékes újrahangolásnál be szeretnénk majd integrálni a profilunkhoz tartozókat.

 

SZTEPress

 

Könyvbemutató.zip
A könyvbemutatón készült képgaléria itt megtekinthető
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek