Bezár

Hírarchívum

kiemelt

Idegen nyelvű képzéseivel nyit kaput a világra az SZTE

Idegen nyelvű képzéseivel nyit kaput a világra az SZTE

2012. április 05.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem szisztematikusan bővíti idegen nyelvű teljes képzéseinek repertoárját, hiszen – miként Pál József rektorhelyettes fogalmazott – az intézmény számára létkérdés, hogy a világ minden tájáról vonzzon diákokat.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE honlapjára először került föl olyan (mintegy 70 oldalas) összefoglaló anyag, mely az egyetem által kínált idegen nyelvű képzések kínálatát és az azokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat tartalmazza – jelentette be sajtótájékoztatóján Pál József. A nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes elmondta: Magyarország egyik kutatóegyetemeként olyan tevékenységet kell folytatnia az intézménynek, mely az egész világra hat. Korábbi és jelenlegi teljesítménye, kutatási és oktatási potenciálja alapján az SZTE méltán foglal el előkelő helyet a legkülönbözőbb nemzetközi rangsorokban, ugyanakkor – szögezte le – a továbbiakban „már az is hanyatlásnak számít, ha nincs előrelépés”. A fejlődést pedig – egyebek mellett – az új képzési formák és tartalmak bevezetése garantálja.

 

Komoly hagyományuk van az idegen nyelvű képzéseknek a szegedi egyetemen – emlékeztetett a rektorhelyettes. Elsősorban az egészségtudományi fakultások (az SZTE Általános Orvostudományi, Fogorvostudományi, Gyógyszerésztudományi Kara) jártak élen e tekintetben. Az SZTE vezetése az utóbbi években határozott lépéseket tett a bővítés felé, mely magától értetődően az oktatók nyelvi kompetenciájának erősítését feltételezi. Kiemelt figyelmet fordítanak a PhD-képzésekre: mind a 19 doktori iskola várja idegen nyelvű képzéseivel a külföldi hallgatókat. Egyes esetekben a szegedi egyetem más külföldi felsőoktatási intézménnyel közösen bocsát ki PhD-diplomát. Emellett egyre több kar kínál alap- és mesterszinten is teljes idegen nyelvű képzéseket – e körbe tartozik immár az SZTE Állam- és Jogtudományi, Bölcsészettudományi, Természettudományi és Informatikai, valamint a Zeneművészeti Kara. A ZMK az angol mellett német, francia és olasz nyelven is képez, a BTK pedig a különböző nyelv szakok mellett a neveléstudomány és a pszichológia területén fogad külföldi diákokat.

pal_jozsef02– A Szegedi Tudományegyetem számára létkérdés, hogy minél több külföldi hallgatója legyen – szögezte le Pál József. Ezt azzal magyarázta, hogy a demográfiai tendenciákat ismerve egyre szűkül a hazai merítés, másrészt az állami finanszírozás visszavágása is egyfajta gátat képez. A hiányt pedig csak más országokból lehet pótolni – ismerte el, hozzáfűzve: további előny, hogy a külföldről érkező diákok tandíjat fizetnek, ez pedig jelentősen segíti az egyetem büdzséjének konszolidációját. Mindennapi létfenntartásuk, fogyasztásuk pedig Szeged városát gyarapítja. Jelenleg mintegy 1200–1300 külföldi folytatja tanulmányait idegen nyelvű teljes képzésen az SZTE-n, ezt a számot a következő években jelentősen szeretnék emelni, mindamellett, hogy tisztában vannak vele: hosszú távú befektetésről van szó.

A szegedi idegen nyelvű képzéseket bemutató tájékoztatót természetesen nemcsak honlapján teszi közzé az egyetem, hanem hazai és nemzetközi szakkiállításokon is megjeleníti. A professzor elárulta: az SZTE számára továbbra is fontos célterületet jelent Európa, ugyanakkor más kontinensek felé is igyekeznek nyitni. Ennek jegyében szisztematikusan erősítik kapcsolataikat például Brazíliával, Kínával és Indiával. Aláhúzta azonban: gondosan ügyelnek majd a kiválasztásra, hiszen olyan fiatalokat akarnak oktatni, akiknek szakmai tudása legalább a magyar érettségi szintjének felel meg.

SZTEPress



A dokumentum a www.u-szeged.hu honlap angol változatán az Education menüpont alatt Brochure - Download néven elérhető. Azaz: http://www.u-szeged.hu/eduprogrammes/education-at-university?folderID=4739&objectParentFolderId=4739

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek