Bezár

Hírarchívum

Országos alkalmazott nyelvészeti konferencia a szegedi egyetemen

Országos alkalmazott nyelvészeti konferencia a szegedi egyetemen

2012. április 12.
2 perc

Tíz év után ismét Szegeden tartja éves kongresszusát a Magyar Alkalmazott Nyelvészek és Nyelvtanárok Egyesülete (MANYE). A nyelvészek 22. alkalommal gyűlnek össze, idén a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE). A program része a „Társadalmi változások – nyelvi változások. Alkalmazott nyelvészeti kutatások a Kárpát-medencében” című konferencia, amelynek házigazdája: az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar (JGYPK).

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A magyar nyelv megóvása a legszélesebb értelemben vett közügy. Örülök, hogy határon túliak is részt vesznek a konferencián, hiszen a nyelv ápolásában nincs értelme a határoknak” – köszöntötte Szabó Gábor, az SZTE rektora a Magyar Alkalmazott Nyelvészek és Nyelvtanárok Egyesülete (MANYE) szegedi konferenciájának résztvevőit április 12-én. A Szegedi Tudományegyetem Dugonics téri központi épülete dísztermében tartott megnyitón Galambos Gábor, a JGYPK dékánja kiemelte: az országban elsőként a szegedi egyetem pedagógusképző kara alapított alkalmazott nyelvészeti tanszéket.

A háromnapos konferencia egyik célkitűzése a PhD hallgatók és pedagógusok bevonása a tudományos diskurzusba, felderítve, hogyan alkalmazhatóak az egyes elméletek a gyakorlatban. A plenáris előadások mellett tizenhat műhely – köztük hallgatói műhelyek – az anyanyelvi nevelés, a változó szókincs, a tolmácsoláskutatás és az idegen nyelvek tanításának témakörében ad alkalmat a kutatók véleménycseréjére, tudományos vitára az alkalmazott nyelvészet időszerű kérdéseiről a nyelvi és társadalmi változások összefüggéseiben.

Az ünnepi megnyitón adták át a Brassai Sámuel-díjat. A nyelvész-polihisztorról elnevezett díjjal 1999 óta az alkalmazott nyelvészet területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó kutatókat ismerik el. A korábbi évek díjazott nyelvészei szavazással ítélik oda az elismerést. Ebben az évben Szőllősy-Sebestyén András vehette át a Brassai-plakettet Klaudy Kingától, a MANYE elnökétől.

SZTEpress

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek