Bezár

Hírarchívum

Fókuszban két egyetemi város levegője

Fókuszban két egyetemi város levegője

2012. augusztus 27.
2 perc

A közelmúltban tartották meg a temesvári és szegedi egyetem levegőminőségi szakemberei által folytatott, TRANSAIRCULTUR nevet viselő, az Európai Unió által támogatott projekt nyitórendezvényét. Az első mérési sorozatot a temesvári fél által biztosított laborkocsival végeztek el a Szegeden, a Rerrich Béla téren.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A projekt célja, hogy a kulturális értéket képviselő műemléképületek közelében, illetve a turisták által gyakran látogatott helyek körzetében vizsgálják a levegőszennyezettség mértékét. A történelmi jelentőségű épületek, különösen a turisták által látogatottak jóval veszélyeztetettebbek, mint egyéb objektumok – magyarázta Makra László.

Az SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék docense azt is elmondta, mind Temesvár, mind Szeged város légszennyezettsége elég magas. Szegeden különösen a nitrogén-oxidok és a részecskék okoznak problémát, melyek alapvetően a közlekedésből származnak. Előbbiek értéke körülbelül kétszer-háromszor magasabb az EU-s küszöbértéknél, a részecskék évi koncentrációja pedig az uniós határérték húsz-harmincszorosát is meghaladhatja. E két paraméter alapján Szeged gyenge levegőminőségűnek számít annak ellenére, hogy nem ipari város.

Temesvár ipari központ, Nyugat-Románia legfejlettebb városa, így az ipari eredetű légszennyezők koncentrációja is magas, túl azon, hogy a 600 ezer fős lakosságú város a szegedinél jóval nagyobb forgalommal rendelkezik. Ennek ellenére a problémák hasonlóak a két településen.

A temesvári Műszaki Egyetemmel közösen folytatott, 2013 március végéig tartó projekt azt célozza, hogy meghatározzák a leltárba vett történeti és kulturális objektumok, illetve a turisták által leginkább látogatott helyek környezetének légszennyezettség terhelését. Természetesen mindenütt nem tudnak mérni, de különböző modellek alkalmazásával egy akciótervet tudnak készíteni arra, hogy bizonyos időjárási helyzetek bekövetkeztekor különös figyelemmel legyünk a várható szélsőséges légszennyezettség koncentrációkra – összegzett a szakember.

 

Arany Mihály

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek