Bezár

Hírarchívum

Előadás az iszlám Európájáról

Előadás az iszlám Európájáról

2012. december 01.
2 perc

Az iszlám Európájáról tartottak előadást november 29-én a szegedi Katolikus Házban. A rendezvény célja az volt, hogy megismertessék a jelenlévőket az iszlám azon arcával, amelyet a különböző híradásokból nem ismerhetnek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szegedi Katolikus Ház egyik termében fiatalok és idősek egyaránt összegyűltek, hogy meghallgassák Dobrovits Mihály turkulógus és Tüske László, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Arab tanszéke adjunktusának előadását a modernkori iszlámról. Az esemény moderátora, Máté-Tóth-András, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) BTK Összehasonlító Kultúratudományi Intézet Vallástudományi Tanszékének vezetője az előadóktól először azt kérdezte: mit köszönhet Európa az iszlámnak, és mit jelent az iszlám Európának?

Válaszában Dobrovits Mihály felsorolt néhányat azon találmányok és értékek közül, amelyekkel az iszlám vallású népek gazdagították Európát. Ilyen például a csekk, az arab számok, Arisztotelész tanai, de akár a fürdőkultúra is. Ezek ma részét képezik a civilizáltság fogalmának. Tüske László pedig bemutatta az iszlám vallás sajátosságait. Ennek egyik meghatározó eleme a vallás által diktált helyes cselekedet (ortopraxis). – A hívő ember számára a fő szempont a muzulmán élet megélése. Ott, ahol nem képesek gyakorolni a vallásukat, onnan kötelességük elmenni. Ez pedig az Európai létezést is meghatározza – tette hozzá.

Dobrovits Mihály szerint a modern Európában egyre gyakrabban találkozhatunk olyan árusokkal és boltokkal, amelyek az iszlám élet sajátosságait hivatottak kielégíteni. Ilyenek például a Németországban gombamód szaporodó török hentesüzletek. Ezek lehetővé teszik a közösség számára az állandó diskurzust az európai életről, amely egyaránt vezethet asszimilációhoz és elszigetelődéshez. Tüske László ezt azzal egészítette ki, hogy példát vehetnénk az iszlám közösségek összetartásáról: az Európa egyik országába betelepülő ismerősüket rögtön befogadják, számára munkát és szállást biztosítanak. Mindez az ország munkaerejének zökkenőmentes növekedését biztosítja.

Abban a meghívott szakértők egyetértettek, hogy az iszlám vallás igen egyszerű és könnyű. Szabályai az élet minden szegmensére vonatkoznak, és ezeket követve a hívők mentesülnek az olykor nehéz döntések meghozatala alól. Arról nem is beszélve, hogy az ilyen „gondtalan” élet után a mennybe jutnak. Talán ennek köszönheti az iszlám a népszerűségét is. Ahogy Tüske László fogalmazott: – A mindennapi élet sikeressége a bizonyíték az iszlám működésére.

 

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek