Bezár

Hírarchívum

Így készül az SZTE a jövő évi OTDK-ra

Így készül az SZTE a jövő évi OTDK-ra

2012. december 01.
3 perc

2013 márciusának utolsó hetében és április első hetében a Szegedi Tudományegyetem ad otthont az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) jogász, biológus, orvos- és egészségtudományi, valamint a sporttudományi szekcióinak.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Mintegy hatvanéves múltra tekint vissza a tudományos diákköri mozgalom, kétévente a hallgatók országos konferencián mérettetik meg magukat, így adnak számot diáktársaik és az oktatók előtt az elvégzett tudományos-kutatói munkájukról.

 

Készülnek a kollégiumok is

Az OTDK-mozgalom történetében bevett gyakorlat szerint a rendezvényre érkező hallgatókat a vendéglátók kollégiumokban szállásolják el. Az SZTE is ezt a modellt követi majd jövő év tavaszán. Erről az OTDK szegedi szervezői kellő időben, már e tanév elején tájékoztatták a kollégistákat. Szeptemberben a kollégiumi szerződésbe foglalták, hogy az érintett diákszállások lakói tudomásul veszik: az OTDK időtartamára a kollégiumi férőhelyeket átadják a vendég diákoknak. Arról is információt kaptak az érintettek, hogy ha az OTDK idején haza kell menniük, arra a hónapra csökkentett összegű kollégiumi díjat kell fizetniük. (Így történt ez a 2011. év végi szénszünet idején is.) A korai tájékoztatás célja volt, hogy a kollégiumok fölkészülhessenek, vagyis mindent megtehessenek annak érdekében, hogy az SZTE-hallgatókat minél kisebb hátrány érje a 2013. tavaszi rendezvénnyel összefüggésben.

 

Az SZTE minden hallgatóját érinti, hogy e tanévben a tavaszi szünet időszaka 2013. március 25-től április 6-ig tart, ám e két héten belül a karok jelölik ki saját tavaszi szünetük időtartamát, egyeztetve az OTDK programjával.

 

Szekciónként mintegy 400 vendéghallgató

Az Országos Tudományos Diákköri Tanács meghatározta a hallgatók jelentkezésének határidejét, ez december első fele. Ekkor tudja meg a szervező intézmény, hogy körülbelül hány résztvevőt, hallgatót – dolgozatkészítőt, illetve opponenst – kell vendégül látni, részükre szállást biztosítani. Az SZTE szervezői most úgy számolnak, hogy ez szekciónként mintegy 400-400 vendéghallgató fogadását jelenti – nyilatkozta az u-szeged.hu-nak Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes. Az OTDK-dolgozatokat oktatók bírálják, illetve az egyes zsűribe is vendégoktatókat kérnek fel, így az ő elszállásolásuk megszervezése is elkezdődött. Folyik az egyes szekciókban a pontos program megtervezése, így a nyitó- és záróünnepség koreográfiájának elkészítése is. Mindez érinti a TIK épületét, hiszen a nagy ünnepségek megszervezése ott fog történni – sorolta a rektorhelyettes.

 

Nem érheti hátrány a kollégistákat

A jogász szekció vendégeit a Károlyi-, a sporttudományiét a Teleki-, az orvos- egészségügyiét az Apáthy-, Jancsó- és Semmelweis-kollégiumok fogadják. A rektorhelyettes asszony elmondta, az intézményekben lakó hallgatókat csak meghatározott napokon érinti az OTDK. Konkrétan a jogász szekció március 25-27., a biológus és az orvos-egészségtudományi szekció április 2-4., a sporttudományi április 4–6. között tartja rendezvényeit.

Igyekszünk a tavaszi szünetet úgy szervezni, hogy ezeket az időpontokat érintse. A kollégisták a kollégiumokban hagyhatják dolgaikat, az intézmények vezetőivel azon fáradozunk, hogy mindenki holmija biztonságban legyen – tájékoztatott Homoki-Nagy Mária. Hozzátette: szeretnének a vendéghallgatóknak szállást biztosítani úgy, ahogyan az SZTE hallgatóinak is más felsőoktatási intézmények kollégiumaiban megteszik ezt az OTDK más szekcióinak rendezői.

 

Arra a kérdésre, hogy mi a helyzet azokkal a kollégistákkal, akiknek mégis órára kellene járniuk az érintett időszakban, a rektorhelyettes elmondta, egyrészt a tavaszi szünetet úgy tervezik, hogy OTDK-ban nem érintett hallgatóknak ez ne okozzon nehézséget. Ha mégis előfordul a március végi szekció esetén, akkor a karokkal történő egyeztetés alapján a hallgatókat semmilyen hátrány nem fogja érni. Ennek a helyzetnek a kezelése folyamatban van.

 

SZTEinfo

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek