Új ösztöndíjakról, kollégiumi helyekről is információt ad a február 4-i nyílt nap

A felvételi jelentkezések finisében, 2012. február 4-én (szombaton) 9-15 óra között tart nyílt napot a Szegedi Tudományegyetem. Az universitas rektori hivatalának felújított épületében (Szeged, Dugonics tér 13.) – többek között – az SZTE szakjairól, új ösztöndíjakról, kollégiumi helyekről, az állami támogatottságú helyekről és az önköltséges képzésekhez kapcsolódó helyi kedvezményekről kapnak információt a diákok, a még tanácstalan fiatalok. A rendkívüli szülői értekezleten Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes ad iránytűt az egyetemi felvételi szabályainak értelmezéséhez, a jelentkezési és továbbtanulási stratégia kialakításához.

 

szte_nyilt_nap_plakat_a3Miért érdemes a Szegedi Tudományegyetemre jelentkezni? Az államilag támogatott helyek részbeni csökkenését vagy hiányát milyen módon kompenzálja az SZTE? Miért értékes az itteni diploma a munkaerőpiacon? – többek között ezekre a kérdésekre is választ kapnak azok, akik részt vesznek a Szegedi Tudományegyetemnek a felvételi jelentkezések finisére hirdetett nyílt napján. A 2012. február 4-i, 9-15 óra közötti szegedi egyetemi továbbtanulási börze célja, hogy pontosan és hitelesen tájékoztasson a felvételi új szabályairól, segítsen eligazodni az esetenként egymásnak ellentmondó hírek özönében, informáljon a fiatalok továbbtanulását támogató helyi lehetőségekről. A Szegeden most először megrendezendő második összegyetemi nyílt napnak az SZTE központi épülete ad otthon a Dugonics tér 13. alatt, ahova a végzős és az alsóbb éves középiskolásokat, illetve a szülőket, valamint a pedagógusokat várják pontos, friss és a helyi sajátosságokat bemutató információkkal.

– Hogyan állapítják meg, hogy a jelentkezők közül ki kerül az államilag támogatott, a részben támogatott és az önköltséges kategóriába? Mekkora a részben támogatott szemeszterek szülőt terhelő térítési díja? Az ösztöndíjakhoz milyen szerződési kötelezettség társul? – sorjáznak az előzetes kérdések a nyílt napon szülői értekezletet és információs fórumot tartó Homoki-Nagy Máriához. Az SZTE oktatási rektorhelyettese előzetesen elmondta: alapképzésben tavaly 2978, idén 2495 államilag finanszírozott helyet kapott, és újdonságként részösztöndíjas képzésre összesen 1235 hallgatót vehet fel a Szegedi Tudományegyetem. Fájdalmas ugyan, hogy állami támogatást Szeged nem kapott a gazdaságtudományi és az osztatlan jogászképzés területén, valamint a bölcsészet- és a társadalomtudományi területen is drasztikusan csökkent az ilyen keretszám, ám az érintett karokon új ösztöndíjakkal, a tanulmányi kiadások mérséklésével, kollégiumi lehetőségekkel várják az önköltséges helyekre jelentkezőket. Az itteni diploma megszerzése jó befektetés – igazolja a munkaerőpiac, ahol a szegedi egyetemen végezett közgazdászok, jogászok döntő többsége 6 hónapon belül a végzettségének megfelelően helyezkedik el. Mesterszakokon a tavalyi 1246-hoz képest 1728 állami ösztöndíjassal számolhat az SZTE.

– A szegedi egyetemi szakok, az itteni 12 kar nyújtotta minőségi képzés megismertetése mellett lehetőséget kívántunk nyújtani az új felsőoktatási törvény megjelenésével járó változások ismertetésére is – indokolta Gusztosné Thékes Andrea, az SZTE Marketing és Kommunikációs Igazgatósága PR-referense, hogy miért látták szükségesnek a második nyílt nap megrendezését. – Sok a változás, ezért segítünk a felvételi jelentkezési lap kitöltésében is. A hétvégi időpont miatt az SZTE nyílt napján a szülők is részt tudnak venni. Az általános tájékozódás, az SZTE-vel valló ismerkedés az alsóbb évfolyamra járó diákoknak sem árt. Nyílt napunkat most a szegedi egyetem rektori hivatalának épületében tartjuk, így az ide látogatók bejárhatják a pompásan felújított Dugonics téri épületet is. Ugyanakkor a programból most sem marad ki a játék: meglepetéssel, ajándékokkal várjuk a diákokat, szülőket, pedagógusokat.

Az SZTE 2012. február 4-i (szombati) nyílt napjának a programja:

9-15 óra: Tájékozódás az SZTE 12 kari standjánál az átriumban;

11 órától: Szülői értekezlet keretében az új Felsőoktatási törvény kapcsán tájékoztatót tart az SZTE oktatási rektorhelyettese Prof. Dr. Homoki-Nagy Mária a díszteremben;

9-15 óra: A jelentkezési lap kitöltése a rendelkezésre álló számítógépeknél (segítséget ad az SZTE) a földszinti 5. teremben.

Egész nap: UNIFACE regisztrációs lehetőség az átriumban.

A programra várják a jelentkezési lapjukat most beadó 12-13. osztályosokat és a felsőoktatásba való jelentkezést fontolgató 9-10-11. osztályosokat, továbbá a szülőket, pedagógusokat.

felveteli_qr_codeHelyszín: a Szegedi Tudományegyetem főépülete (Szeged, Dugonics tér 13.)

 

Regisztráció a nyílt napra, előzetes kérdések a szülői értekezletre.

További információ:

http://www.u-szeged.hu/nyiltnap



esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Erdész ÁdámErdész Ádám – ÁOK – orvos

Szeged egy igazán kellemes és szép város, nagyon jó a társaság. A belvárosban szinte mindenhol ismerősbe botlok. A képzés is nagyon jó, magas színvonalú, szerintem a tanárok is nagyon korrektek. Nagyon sok kulturális lehetőség van a városban és az egyetemen is. Szerintem nem elhanyagolható megemlíteni azt sem, hogy nagyon szépek a lányok is.





Kovacs_Tamas_felveteliKovács Tamás - GTK, gazdálkodási és menedzsment

Azért szeretek a Szegedi Tudományegyetemre járni, mert nagyon sok jó program van az egyetemisták számára, sok lehetőség adódik a kikapcsolódásra a kari épületek környékén is. Emellett nagyon jó a közösség is, mindenki segítőkész, barátságos. Igaz ez az oktatókra is, akik nagyon érdekes és színvonalas órákat tartanak.




További hallgatói vélemények >>>