SZTE Info

GTK_osztondij_kiemelt

Közgazdászhallgatókat támogat a Scriptum és a Tisza Volán Zrt. is

Ösztöndíjat alapított a Scriptum Informatika Zrt. két gazdaságtudományi karos hallgató támogatására. A Tisza Volán Zrt. is ösztöndíjat alapított a GTK-n: egy tehetséges, nehéz anyagi körülmények között élő közgazdászhallgatónak ad ösztöndíjat hét féléven keresztül. A szerződéseket július 17-én írták alá az SZTE GTK dísztermében.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az állami finanszírozású helyek nagyfokú csökkenése miatt az intézmény több partnerét kereste fel a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara, hogy segítse az önköltséges képzésen tanuló GTK-s hallgatókat, akik készségesnek is mutatkoztak erre – mondta Vilmányi Márton, a kar dékánja a www.u-szeged.hu portálnak. Megkezdődött a szerződések aláírása, július 11-én a PROVICE Üzleti és Informatikai Szolgáltató és Tanácsadó Kft., július 17-én a Scriptum Informatika Zrt. is ösztöndíjat alapított.

Összesen negyven ösztöndíjjal várja majd szeptembertől az új, nappali alapképzéses hallgatókat a GTK. A dékán azt is közölte, szeretnék az ösztöndíjakat a leggyorsabban, de az eredeti céloknak megfelelve elbírálni. A hallgatók a felvételi értesítővel együtt tájékoztatást kapnak a pályázható támogatási lehetőségekről. Mivel az egyetem szociális támogatásokkal is segíti a diákokat, a kar saját alapítású ösztöndíjait a felvételi pontszám, a tanulmányi eredmények alapján osztja majd. A vállalatok által alapított ösztöndíjaknál a cégek által megalkotott feltételrendszernek kell a hallgatónak megfelelnie, és egy személyes elbeszélgetésre is sor kerül. Vilmányi Mártontól megtudtuk, a költségtérítés összegével megegyező ösztöndíjakat kértek a partnerektől. A dékán reméli, már a következő tavaszi szemesztertől a jelenlegi negyven ösztöndíj tovább emelkedhet.

Vas Zoltán, a Scriptum Zrt. elnöke elárulta: hármas indíttatásból döntöttek az ösztöndíjak alapítása mellett. Egyrészt az állami helyek csökkenése, másrészt szegedi származása is erre indította. – A harmadik ok pedig az volt, hogy van két közgazdász lányom, akik annak idején még állami támogatással végeztek – fogalmazott a cég elnöke. A Scriptum Zrt. két hallgatót támogat, fejenként és szemeszterenként 180 ezer forinttal, hét szemeszteren át, de ha az infláció változást hoz, annak megfelelően módosítják az összeget. Az 1990-ben alakult informatikai cég leginkább GIB-szótárprogramjai révén vált ismertté, ma már nagy informatikai projektekkel banki, telekommunikációs környezetben dolgoznak.

*

A Tisza Volán Zrt. egy ösztöndíjat alapított, az erről szóló szerződést ünnepélyes keretek között írták alá július 17-én a GTK dísztermében.

Vilmányi Márton dékán felidézte: kar és a Tisza Volán Zrt. együttműködése hosszú múltra tekint vissza. Szeri István, a társaság elnök-vezérigazgatója már a szegedi közgazdászképzés, majd az önálló fakultás megszületésénél is bábáskodott, azóta pedig folyamatosan segíti a GTK munkáját szakmai tanácsokkal, és gyakorlati helyekkel. Az itt végzettek közül évről évre sokan kerülnek a Volánhoz. – Ki kell emelnem, hogy a Tisza Volán Zrt., illetve Szeri István maguknak a vállalati ösztöndíjaknak a létrejöttében is rengeteget segített, egyrészt értékes észrevételeivel, másrészt azzal, hogy sok cég figyelmét felhívta erre a lehetőségre. Ez az ösztöndíj új fejezetet nyit az SZTE, a GTK és a Tisza Volán Zrt. együttműködésében, amiért nagyon hálásak vagyunk. Példamutatónak tartom azt az elkötelezettséget, hogy a közlekedési társaság igen tudatosan építi saját környezetét: az egyetemet és a várost a művészet, a kultúra, a sport és a felsőoktatás támogatásán keresztül – mondta a kar vezetője.

Szeri István hozzátette: méltánytalannak tartja, hogy az SZTE GTK nem kapott államilag támogatott alapképzési helyet, ezért is határozták el, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel a kar mellé állnak. – A támogatáson túl számukra az is fontos, hogy a fiatal diplomások egy részét vállalatunkhoz csábítsuk, hiszen nekünk a közlekedésmérnökök mellett elsősorban közgazdászokra van szükségünk. Jelenleg 17 olyan munkatársat foglalkoztatunk, aki az SZTE GTK-n szerezte oklevelét, s többen levelezőn is tanulnak. Nagyon elégedettek vagyunk az alma materrel, az itteni képzés színvonalával, illetve azzal, ahogy ezen a karon a fiatalok szocializálódnak. Ezért is biztosítunk minél több gyakorlati helyet a szegedi közgazdászhallgatóknak, illetve alapítottunk most ösztöndíjat – fogalmazott a Tisza Volán Zrt. elnök-vezérigazgatója.

SZTEpress

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 07.

Kiemelt_Bojte_Cs_JGYPK

25 éves létezése óta több mint 6 ezer nehéz sorsú magyar származású gyereknek nyújtott menedéket a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. Az erdélyi szervezet alapítójával, Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel a Hátrányos helyzetű társadalmi és csoportok és gyermekek címmel az SZTE JGYPK-n tartott szemeszternyitó előadása előtt, illetve az alapítvány és az SZTE JGYPK közötti együttműködéséről szóló megállapodás aláírását követően beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 24.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss
 • szeptember 24.
  18:00 - 19:30
  Tari Annamária az X, Y és Z generációk legnagyobb hazai szakértői közé tartozik. Gyakran ír és ad elő az információs kor ránk gyakorolt hatásairól, és arról, hogy miként változtatja meg a technikai fejlődés a külső világunk után a belső világunkat is.
  „A szorongás korunk legjellemzőbb érzelme" - írja Tari Annamária.
  Tari Annamária nagyszerű, "fejbevágó" előadása szorongásról, online térről - szerintünk nagy kár lenne lemaradni róla...
 • szeptember 25.
  09:00 - 20:00
  Az online jogi szaklap, az Arsboni csapata meglátogatja Szeged jogász közösségét is, hogy választ keressenek olyan kérdésekre, mint például: Milyenek lesznek a “jövő jogászai”? Milyen jövő vár a jogászokra? A robot ügyvédeké, vagy a robotoló ügyvédeké a jövő? Érdemes szoftvert fejleszteni a jogászoknak? Milyen innovatív megoldások alakítják a jogászok munkáját? Milyen lesz a 21. század a munkajoga? Hogyan tudod megtalálni álmaid munkáját? Mit várnak el a jelen munkáltatói egy kezdő jogásztól? Milyen trendek vannak jelenleg a magyar jogi piacon? Regisztráció: https://karrier.arsboni.hu/szegeden-az-arsboni/#kavezz
 • szeptember 25.
  18:00 - 19:00
  Napóleontól a szabadságharcig
  Előadó: Prof. Dr. Csikány Tamás ezredes, egyetemi tanár, a Hadtudományi Doktori Iskola vezetője (Nemzeti Közszolgálati Egyetem)
 • szeptember 26.
  17:00 - 18:00
  Tájékoztató előadás a FLEX Hungary programról, mely az USA Kormánya által biztosított teljeskörű ösztöndíj középiskolások számára. A program keretében a diákok egy évet tölthetnek az USA-ban egy középiskola tanulójaként, miközben önkéntes vendéglátó családoknál élnek.
  Pályázati feltételek:
  • Magyar állampolgárság
  • 2002. július 15. és 2005. július 15. között született
  • A pályázat beadásakor középfokú oktatásban vesz részt a 9. vagy 10. évfolyamon
  • Iskolai eredménye legalább jó (4)
  Jelentkezési határidő a FLEX-ösztöndíjra: 2019. október 17. Jelentkezni 2019. szeptember 1-től lehetséges az alábbi linken: https://ais.americancouncils.org/flex