Bezár

Hírarchívum

Nagyot szól az idei szabadtéri

Nagyot szól az idei szabadtéri

2012. július 09.
4 perc

Élő koncert akusztikáját idézi a Szegedi Szabadtéri Játékok új hangtechnikája. A legkorszerűbb hangsugárzó rendszernek, digitális keverőpultnak és mikrofonoknak köszönhetően a színházi fesztivál hangzása a koncerttermekével vetekszik.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Klasszikus zene, rock és pop dübörgött a hétvégén a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Kivételesen nem az aktuális előadáshoz, a Jekyll és Hyde című musicalhez kötődött a hangpróba, hiszen megújult a színházi fesztivál felszerelése. A fejlesztéseket délelőttönként workshopokon ismertették a – jórészt külföldi szakemberekből álló – érdeklődőknek, míg délután bemutatót is tartottak.

A csillagtetős teátrum hangtechnikája három jelentős újítást tudhat magáénak, mint azt a szabadtéri munkatársai vázolták. A direkt színházi használatra tervezett rendszerek lehetővé teszik, hogy – a koncerttermek modellezésével – élethű, akusztikus hangzás kísérje az előadásokat. - A 3D technikának köszönhetően kiküszöbölik a Dóm tér falairól érkező visszhangot: az oldalsó hangfalak ugyanis hangosabban szólnak, mint a közönséggel szemben lévők, így elnyomják a visszaverődő zajokat – magyarázta a nézőtéren üldögélve Pánczél Lajos hangmérnök. - A magyar fejlesztésű, Elek Sándorhoz kötődő ESAudio hangrendszer pedig természetes, „zeneibb” hangzást biztosít – folytatta a szakember - kiküszöbölve a középső spektrumok okozta mikrofonhangot.

A legfrissebb digitális mikrofonokhoz és keverőpulthoz egy szoftverfejlesztés is társul: Carsten Kümmel Pandora nevű programjának köszönhetően a nézőtér szélén helyet foglalók is sztereo-hangzásban hallgathatják az adott produkciót. Utóbbi eszközök iránt nagy volt az érdeklődés a bemutatón, hiszen csupán a Jekyll és Hyde előadásain használták őket. A musical-thiller premierjének nézői az új elemek érzékenységével is szembesülhettek, hiszen ezek a felszerelések vonzzák a villámokat, így különösen körültekintően bánnak velük – vihar, villámlás esetén azonnal ki is kapcsolják őket.

A Szegedi Szabadtéri Játékok újításainak egy részével még olyan előadásokon találkozhatnak a nézők, mint a Hegyen-völgyön lakodalom, a Parasztbecsület és a Bajazzók, vagy a Mágnás Miska.

 Kiss Tímea

 

A Jó és a Rossz a Szabadtérin – Dr. Jekyll küzd, Mr. Hyde gyilkol


Musical-thillerrel nyit 2012-ben Szegedi Szabadtéri Játékok. A Jekyll és Hyde a tudomány és az etika határainak, a tudós felelősségének kérdéskörét is érinti, a szerelem teherbíró képessége is utal. Mire jut a két ember, a Rossz és a Jó…?! - hangzik a kérdés, amire 2012. július 6-án, 7-én és 8-án keresik a választ a csillagtetős teátrumban.

jackill_es_hyde_kiemelt


Titkos laboratóriumi kísérlet, bordélyházi éjszaka, londoni park sötétje vagy éppen templomi szertartás elevenedik meg a hétvégén Kentaur monumentális díszletei között a Szegedi Szabadtéri Játékokon. A július 6-án debütáló Jekyll és Hyde-ban megmérettetik a szerelem, a tudósnak választania kell hivatása és magánélete, sikeres pályája s egy vakmerő kísérlet között.

Wildhorn és Bricusse musical-thillerében a jó nevű orvos, Dr. Jekyll merész kísérletbe kezd: az ember két énjét, a Rosszat és a Jót akarja szétválasztani nemes célok érdekében. Ám a képmutató angol főosztály nem nézi jó szemmel munkáját, kénytelen önmagának beadni a szérumot, amely megváltoztatja életét.

E kísérlet esküvője előtt jegyesét, Emmát próbára teszi; barátjától, John Uttersontól, végtelen bizalmat követel; egy utcalány, Lucy pedig szintén szenved az - egyébként makulátlan életű, ám hóbortos – orvos miatt.
Szerettei nemhiába féltik Dr. Jekyllt, hiszen feltűnik a színen a vérszomjas és kegyetlen Mr. Hyde, aki mindenkire fenyegetést jelent.

A Győri Nemzeti Színház koprodukciójában a Jekyll és Hyde hazai ősbemutatójának főszereplői lépnek színpadra. Molnár László különös adottságával kelti életre a hasadt elméjű címszereplőt: két, különböző hangon szólaltatja meg a szelíd Dr. Jekyllt és az őrjöngő Mr. Hyde-ot. A két személyiségéhez kapcsolódó nőalakokat is a 2001-es csapat tagjai játsszák. Az orvos jegyesét, a naiv, ám kitartó Emmát Tunyogi Bernadett kelti életre, míg a szörnyeteg szeretőjét, Lucy-t Janza Kata alakítja. A köztük közvetíteni próbáló jó barát, John Uttersen szerepében pedig a győri teátrum direktora, Forgács Péter lép színpadra.

Tolmácsolásukban hangzanak el Wildhorn világhírű dallamai is, amelyek a modern 3D technikának köszönhetően album-minőségben szólalnak meg élő zenekari kísérettel. Így a visszatérő zenei motívumokkal bíró dalok, mint a „Külváros”, az „Álarc” vagy a „Gyilkos, gyilkos” tömegszámai ugyanolyan kiváló minőségben kelnek életre, mint Lucy szólója, a „Férfi kell!” vagy Dr. Jekyll dala, az „Örök éjjel”.

A címszerepet is alakító rendező, Molnár László a gyors helyszínváltásokat és a különböző hangulatú dalok egymásutánját Kentaur praktikus, ám hatásos díszleteivel segíti. A sebesen mozgó elemek közül hol vörösben ragyogó bordélyház, hol ködös park vagy sötét labor tűnik elő. A látvány így pontosan követi Dr. Jekyll és Mr. Hyde személyiségének változását, jelzi különbségeit, míg a végkifejletre letisztul és sejteti a megoldást. A színpad állandó változása, a zene folyamatos hullámzása és a táncok dinamikája magával ragadja a nézőt.

Kiss Tímea

 

Jackill és hyde.zip
További képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek