SZTE Info

pop_kiemelt

A Pont Ott Parti a JATE-klubba költözött

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetéséről, a Szegeden idén először megrendezett Pont Ott Partiról folyamatosan tudósít a www.u-szeged.hu. A POP kezdetét elmosta az eső, de a ponthatárok kihirdetését már együtt nézhetik a fiatalok – a JATE Klubban.

 

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

20 óra 30 perc: Egymás kezét szorongatták a barátnők, vállon veregették egymást a srácok – több százan szorongtak a JATE Klub büfés pultjánál a felvételi ponthatárok kihirdetését figyelve. Lipcsei Dalma Tiszaföldvárról érkezett a szegedi POP-ra: megtudta, az SZTE anglisztika szakjára sikerült bejutnia a magával hozott 400 pontjával.

Többen fölkiáltottak az SZTE Mérnöki Kari küszöbszámai láttán. Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar szakjainak eredményhirdetésére is sokan vártak: hangosan olvasta az egyik lány a másiknak, hogy biológiából „államira” 258, „önköltségesre” 270 pont a belépő, míg fizikán 254 és 240 a vonal.

– A műszaki képzés iránt nőtt a fiatalok érdeklődése – állapította meg tévénézőknek a POP örömünnepén nyilatkozó Szabó Gábor. A rektor nyugtázta, hogy a Szegedi Tudományegyetem iránti érdeklődés nem csökkent jelentősen, és három karon is indul olyan képzés, amelyre nem kapott állami ösztöndíjas helyet az SZTE. Változatlanul magas pontszámokkal lehet bejutni például az orvosi szakokra, vagy a pszichológia képzésre. – Nem a legmagasabb és legalacsonyabb, hanem az átlagpontszám „beszédes”: ennek alapján látható, hogy tehetséges diákok érkeztek a Szegedi Tudományegyetemen. A rektor kiemelte: a most sikertelenül felvételizők számára új esélyt jelent a pótfelvételi, mert idén szinte minden szakon hirdet új önköltséges helyeket az SZTE.

A szegedi vonalhúzás utáni új helyzetben a gólyák ünneplésével, koncerttel és hat-hétszáz fiatal számára az első egyetemi buli élményével jutott csúcspontjához az első szegedi Pont Ott Parti.

A felvételi pontszámokról további információ: http://www.felvi.hu/felveteli


20 óra 15 perc: Örömében tapsolt Gyulai Anita, mikor meglátta, hogy az SZTE bölcsész karán szlavisztika szakon 394-nél húzták meg a határt. – Budapesten jártam középiskolába, 398 pontot gyűjtöttem, örülök, hogy bejutottam a szegedi egyetemre! – próbálta túlharsogni a JATE Klubban összegyűlt sokaság zsongását a tolmácsnak készülő lány. Elmondta: nem csupán a családi hagyományok és kötődések miatt választotta a szegedi egyetemet. Úgy véli: Szeged szép, nyugodt, élhető város, az itteni universitas pedig szerinte a legjobb a hazai egyetemek között.

– A tanárképzést nem segíti az új felvételi rendszer, mert nem jelentkezik kellő felkészültségű és számú diák pedagógusnak. De ez nemcsak az SZTE fájdalma, az egész hazai felsőoktatás problémája, ami a közoktatás jövőbeni minőségét is befolyásolja – jelentette ki a vonalhúzásos POP-on Pál József. Az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese az úgynevezett kis nyelvek háttérbe szorulására is fölhívta a figyelmet, mert szerinte a kultúra egésze sérül azzal, hogy az idegennyelv oktatásban az angol „mindent visz” a dominanciájával.


20 óra 05 perc: Taps, ováció kísérte a szegedi POP-on sorjázó ponthatárokat. A Szegedi Tudományegyetem szakjaival indult a vonalhúzás utáni pontok ismertetése. A csak önköltséges képzési formában induló jogász szakon most 240 pont jelenti a belépőt – mondta meglepetten az egyik diák a másiknak. Az általános orvosi szak állami finanszírozású helyére minimum 421, míg az önköltségi díjas képzésére 403 pont szükséges. A magyar szakon az állami ösztöndíjas helyre pályázónak 390, míg az önköltségesnek 240 a ponthatár. A fogorvosnak készülőknek minkét finanszírozási formában legalább 425 pontot kellett elérnie. – A magas pontszám is jelzi a szegedi fogorvosképzés magas minőségét, rangját! – jelentette ki Nagy Katalin. Az SZTE Fogorvostudományi Kar dékánja a diákokkal együtt tapsolt a képernyőt nézve.


19 óra 57 perc: A felvételi ponthatár kihirdetésére várakozó fiatalokat Szabó Gábor, az SZTE rektora köszöntötte. Elárulta: szeptembertől mintegy 6500 gólya kezdi meg tanulmányait a szegedi egyetemen – ez az egy évvel ezelőtti számnál kicsit kevesebb. Gratulált a sikeresen felvételizőknek. A most sikertelenül próbálkozók figyelmét pedig fölhívta: az SZTE szinte minden szakon hirdet pótfelvételi helyeket. – A szegedi universitasra jelentkezők olyan egyetemet választottak, ahol érdemes tanulni, mert értékes diplomát lehet szerezni, miközben hallgatói éveik időszakában felejthetetlen élményeket gyűjthetnek – kívánt jó szórakozást a rektor az SZTE Pont Ott partijára összegyűlt mintegy 550 fiatalnak.


19 óra 55 perc: Gazdára talált ötszáz POP-karszalag. A JATE Klub büféjének nagy képernyője előtt összegyűlt sokaságban izgult például Andódi Tamás is, aki a szegedi Kőrösy szakközépiskolában szerzett érettségi után 404 pontot gyűjtve várta a vonalhúzást – a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán a gazdálkodás és menedzsment szakon szeretne továbbtanulni. Azt mondta: az önköltségi díj első részletét összegyűjtött pénzéből ő fizeti, de reméli, a későbbiekben ösztöndíjat kap segítségével szerez majd diplomát. - Mindenképpen Szegeden szerettem volna maradni: a fővárosban drágább az élet, magasabb a ponthatár – érvelt –,ráadásul úgy hallottam: a szegedi közgazdász képzés magas szintű.


19 óra 25 perc: Már kétszáz fölött osztottak ki POP-karszalagot a szervezők. A felvételi ponthatár húzás közös ünneplésére készülőket az SZTE ÁJTK előtt felállított led-faltól a JATE Klubba (az SZTE Dugonics tér 13. szám alatti épületébe) irányítják. Tandi Flóra koncertje elmaradt. A szegedi Pont Ott Parti ugyanis a délután óta változatos hevességű zivatar miatt zárt térbe költözött. A fiatalokat a JATE Klubba várják a POP további programjaira. A POP-sereget 19 óra 50 perckor Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora köszönti. Majd 20 órától a nyilvánosságra hozott felvételi ponthatárok közlése a Szegedi Tudományegyetem szakjaival indul – a szegedi POP résztvevőinek kiváltságaként. A hatalmas képernyőkön kísérhető figyelemmel a vonalhúzás. 20 óra 30 perctől a Carbonfools zenekar koncertezik, majd hajnalig tart az ingyenes POP-buli – a JATE Klubban.


18 óra: Sajnos nem javul az időjárás Szegeden, így az a döntés született, hogy a Szegedi Tudományegyetem PONT Ott Partija átköltözik a JATE Klubba. A szervezők ott várnak mindenkit, hogy együtt tekintsék meg a 2012-es felvételi ponthatárokat 20 órától. Azt követően a Carbonfools zenekar koncertezik, s hajnalig tart majd a buli.


16 óra: A szegedi PONT Ott Parti (POP) kezdésekor hatalmas eső zúdult Szegedre, így sajnos egyelőre nem kezdődhettek meg a programok, hiába készült el a színpad, s állt fel azon az óriási led-fal is. Elmaradt a Szegedi Egyetemi Színház produkciója. A szervezők a további döntéssel kivárnak, hiszen a meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint a felhők elvonulnak, hamarosan előbújhat a Nap. Ha így történik, akkor a „Lófaránál” 18 órától előbb a tervezett pódiumbeszélgetéseket tartják meg, majd – még a ponthatárok kihirdetése előtt – Tandi Flóra koncertje szórakoztatja a közönséget. Ha mégsem áll el (időben) az eső, akkor a rendezvény más helyszínre költözik, mégpedig a JATE Klubba. Ott 19 óra körül kezdődhet Tandi Flóra fellépése, majd 20 órától jelennek meg a ponthatárok, aztán az eredeti programterv alapján folytatódik az este.

A programról további információ: http://www.u-szeged.hu/hirek/2012-julius/julius-24-felveteli?folderID=18009&objectParentFolderId=18009

 

A programról további információ: http://www.u-szeged.hu/hirek/2012-julius/julius-24-felveteli?folderID=18009&objectParentFolderId=18009

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. június 15.

Kiemelt_Konyvhet_2019

„Amelyik város nincs megírva, nem létezik” – jelentette ki a József Attila-díjas, egykor a szegedi egyetemen tanuló író, Grecsó Krisztián a 90. Ünnepi Könyvhét nyitányán. A szegedi könyvünnep 2019-ben is korábban kezdődött és tovább tart, mint más városokban. A közel 150 program harmadát az SZTE NKI szervezte, minden második rendezvény főszereplője vagy közreműködője kötődik a szegedi universitashoz.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • június 17.
  14:00 - 15:30
  Jogtudósok titkai. Történetek a titkosszolgálatok és a jogtudományok neves művelőinek XX. századi kapcsolataiból címmel jelent meg a Iurisperitus Kiadó gondozásában dr. Révész Béla (egyetemi docens, SZTE ÁJTK) kötete. A szerzővel Laczkó Sándor (osztályvezető, SZTE Klebelsberg Könyvtár, Különgyűjteményi Osztály) beszélget. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  14:00 - 16:00
  Innovatív, saját fejlesztésű történelmi társasjátékaikat mutatják be az SZTE BTK Történettudományi Doktori Iskola hallgatói, Szegedi Történészhallgatók Egyesületének tagjai: Lengyel Ádám, Mezey Bence, Szabó Levente.
 • június 17.
  16:00 - 17:30
  Legtisztább boldogság – Művelődéstörténeti kalandozás Bolyai Farkas és Bolyai János világában. Vekerdi László Bolyai-színművével és Dávid Lajos két matematikai kéziratával című művét – képekkel illusztrálva – bemutatja a szerző, dr. Szabó Péter Gábor (adjunktus, SZTE TTIK Informatikai Intézet, Számítógépes Optimalizálási Tanszék) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) kérdései nyomán. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  18:00 - 19:00
  Pejin Leával, az SZTE szociológia szakos hallgatójával a Nyugati csiga körfűrésszel álmodik című könyvéről Bene Zoltán író, szerkesztő beszélget. Az SZTE NKI Kulturális Iroda szervezésében Ha most nem ölök meg senkit, akkor soha – mondja tiszta szívvel ez a 21 éves vajdasági lány, aki történetesen a Szegedi Egyetem diákja… Pejin Lea egyik nagy erénye, hogy nem próbál meg koraérett verseket – pardon, leákat – írni. Jól is teszi, mert ilyen mélyen, érzelmesen és színesen csak a húszas éveink elején tudunk alkotni. Nyugati csiga körfűrésszel álmodik – micsoda pompás és hátborzongató cím! Pontosan jellemzi a kényelmetlen dolgokat feszegető, érzelmes, de egyben karcos, gyakran kegyetlen szövegeket, melyek nemcsak a szerelem és a magány regiszterében mozognak, hanem gyakran politikai töltetük is van. Hiába, ha valakinek éppen a mezítlábas Szerbia fekszik az ágyában, az másképpen magyar, és másképpen szerelmes. Pejin Lea a Vajdaságban, Zentán született. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem szociológia szakos hallgatója. A Nyugati csiga körfűrésszel álmodik az első verseskötete. Publikált a Magyar Naplóban, az Irodalmi jelenben, az Előretolt Helyőrség magyarországi és vajdasági mellékletében és a Bárka folyóiratban. Az írás mellett saját dalok szerzésével és versmegzenésítéssel foglalkozik.
 • június 20.
  16:30 - 17:30
  Az előadás címe: Gondolatok a magasvérnyomás-betegségről (DR. ÁBRAHÁM GYÖRGY)