SZTE Info

pop_kiemelt

Részletekben is kifizethető az önköltségi díj – 12 ezer pótfelvételizőt fogadhat az SZTE

A Szegedi Tudományegyetem önköltséges képzésein lehetővé vált a részletfizetés. 3 kar saját ösztöndíjjal várja a pótfelvételizőket is. A friss érettségivel, vagy a munkahellyel rendelkezőnek, illetve a pályamódosítást tervezőnek egyaránt érdemes pótfelvételire jelentkezni.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Részletfizetési kedvezménnyel is segíti önköltségi díjas képzésekre járó és pótfelvételiző hallgatóit a Szegedi Tudományegyetem. A Szenátus döntött, és idén – külön kérelem nélkül – a gólya is élhet a részletfizetési kedvezménnyel. Ez azt jelenti, hogy hallgatói jogviszonya megteremtéséhez elegendő, ha – a beiratkozás és egyéb feltételek teljesítése mellett – a féléves önköltségi díj felét befizeti első részletként – legkésőbb szeptember 10-ig. Az önköltségi díj fennmaradó 25-25 százaléka befizetési határideje október 10., illetve november 10. Erről is információt nyújt az SZTE Hallgatói által fizetendő díjakról és térítésekről, valamint a részükre nyújtható egyes támogatásokról című szabályzat: http://www.u-szeged.hu/egyetem/szabalyzatok

– Segíti az önköltségi díjas képzést is vállaló hallgatóit az SZTE – hangsúlyozta a rektor, Szabó Gábor akadémikus korábbi sajtótájékoztatóján. Példaként említette, hogy az önköltségi díj szemeszterenkénti három részletben történő megfizetése mellett több kar belső ösztöndíjat kínál.

A legmagasabb (462-429 közötti) felvételi pontszámot elérő 20 gólyát a szegedi egyetem jogtudományi kara már értesítette arról, hogy az első félévre számukra elengedi az önköltségi díjat – tudtuk meg Márkus Andrásné dr. Tóth Ágnestől. Az SZTE ÁJTK Dékáni Hivatal vezetője elmondta: idén első körben nappali képzésre 193, levelezőre 123 hallgató nyert fölvételt – az átlagpontszám 365. Ugyanakkor a bejutási küszöböt azért húzták meg 240-nél, hogy a pórfelvételizők számára is lehetőséget adjanak a továbbtanulásra. További 20 hallgató részesül még kari ösztöndíjban: erről a gólyák szociális helyzete alapján, a hallgatói önkormányzattal együtt döntenek. Jó befektetés a szegedi jogász diploma, kiváló a képzés minősége. Ezt jelzi, hogy míg tavaly a nappalisok közül 173 gólya vállalta a költségtérítést, addig ennél az idén az első körben is több, összesen 193 diák fizeti a 176 ezer forintos önköltségi díjat. Egyébként a pótfelvételin a jogi képzési terület különböző szakjaira nappalira 640, esti és levelező képzésre 1607 helyet hirdetnek.

– Pályázhatnak a 40 kari ösztöndíjra a pótfelvételis gólyák is: a lehetőségre augusztus 10-ig kell jelentkezni. A feltételeket részletező információ elérhető a www.eco.u-szeged.hu/osztondij címen – magyarázta Szakál Péter. Az SZTE GTK Dékáni Hivatal irodavezetője elmondta: Az eddigi első körös érdeklődés fölülmúlta várakozásaikat, hiszen tavaly alapképzésre, nappali tagozaton 204 állami támogatott mellett 69 elsős fizetett költségtérítést, idén viszont, amikor a szegedi GTK sem kapott állami ösztöndíjas helyeket, 250. Itt az önköltségi díj félévente 180 ezer forint. Külön lehetőség az SZTE Gazdaságtudományi Karán a gazdálkodási és menedzsment alapszakon a távoktatás tagozat: itt elektronikus tananyaggal, tanulási útmutatóval, videó felvételekkel, blokkosított időbeosztással és szombati konzultációs lehetőséggel várják az elfoglalt fiatalokat, például kismamákat, akiknek ráadásul az önköltségi díj 25 százalékát elengedik.

20 kari ösztöndíjat a bölcsészettudományi kar is kínál azokon a szakjain, amelyeken csak önköltséges helyeket hirdethetett meg. Pótfelvételin a legtöbb (nappalin 2208, levelezőn 995) hallgatót a bölcsészettudományi képzési területen fogadhat az SZTE. A BTK 21 szakon kínál szabad helyeket nappali és 9 szakon részidős képzésben.

– Nem veszít időt, aki él a pótfelvételi lehetőségével – érvel Varga Zsuzsanna. Az SZTE oktatási igazgatója szerint a frissen érettségizettek mellett a középkorú vagy idősebb embereknek is érdemes jelentkezni és továbbtanulni – az új munkahely reményében vagy munka mellett esti és levelező tagozaton. Hiszen szemeszterenként havi 25-30 ezer forint befektetéssel a pályamódosításhoz gyűjthető be a szükséges ismeretanyag. Az alap és mesterképzésben átlagos a félévenkénti 129 ezer – 190 ezer forint önköltségi díj, míg ennél nagyobb az általános orvos és a fogorvos szakon fizetendő 950 ezer, vagy a gyógyszerészhallgatóktól kért 750 ezer forint. A finanszírozási lehetőségek között persze a Diákhitel 2 is említhető. Ugyanakkor a felsőfokú szakképzésre is várják a jelentkezőket – például a szegedi egyetem jogtudományi, az egészségtudományi és szociális képzési, gazdaságtudományi, vagy a Juhász Gyula pedagógusképző, és a mezőgazdasági karán. Megtudtuk: a pótfelvételin összesen 12 ezer 27 hallgatót vehet föl az SZTE 11 kara (csak a zeneművészetin nem maradt hely). Az összes képzési forma nappali tagozatára 6 ezer 596, míg a munka mellett is elvégezhető esti és levelező munkarendre 5 ezer 934 tanulni vágyó jelentkezhet még – augusztus 10-ig.

SZTEpress

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. június 15.

Kiemelt_Konyvhet_2019

„Amelyik város nincs megírva, nem létezik” – jelentette ki a József Attila-díjas, egykor a szegedi egyetemen tanuló író, Grecsó Krisztián a 90. Ünnepi Könyvhét nyitányán. A szegedi könyvünnep 2019-ben is korábban kezdődött és tovább tart, mint más városokban. A közel 150 program harmadát az SZTE NKI szervezte, minden második rendezvény főszereplője vagy közreműködője kötődik a szegedi universitashoz.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • június 17.
  14:00 - 15:30
  Jogtudósok titkai. Történetek a titkosszolgálatok és a jogtudományok neves művelőinek XX. századi kapcsolataiból címmel jelent meg a Iurisperitus Kiadó gondozásában dr. Révész Béla (egyetemi docens, SZTE ÁJTK) kötete. A szerzővel Laczkó Sándor (osztályvezető, SZTE Klebelsberg Könyvtár, Különgyűjteményi Osztály) beszélget. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  14:00 - 16:00
  Innovatív, saját fejlesztésű történelmi társasjátékaikat mutatják be az SZTE BTK Történettudományi Doktori Iskola hallgatói, Szegedi Történészhallgatók Egyesületének tagjai: Lengyel Ádám, Mezey Bence, Szabó Levente.
 • június 17.
  16:00 - 17:30
  Legtisztább boldogság – Művelődéstörténeti kalandozás Bolyai Farkas és Bolyai János világában. Vekerdi László Bolyai-színművével és Dávid Lajos két matematikai kéziratával című művét – képekkel illusztrálva – bemutatja a szerző, dr. Szabó Péter Gábor (adjunktus, SZTE TTIK Informatikai Intézet, Számítógépes Optimalizálási Tanszék) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) kérdései nyomán. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  18:00 - 19:00
  Pejin Leával, az SZTE szociológia szakos hallgatójával a Nyugati csiga körfűrésszel álmodik című könyvéről Bene Zoltán író, szerkesztő beszélget. Az SZTE NKI Kulturális Iroda szervezésében Ha most nem ölök meg senkit, akkor soha – mondja tiszta szívvel ez a 21 éves vajdasági lány, aki történetesen a Szegedi Egyetem diákja… Pejin Lea egyik nagy erénye, hogy nem próbál meg koraérett verseket – pardon, leákat – írni. Jól is teszi, mert ilyen mélyen, érzelmesen és színesen csak a húszas éveink elején tudunk alkotni. Nyugati csiga körfűrésszel álmodik – micsoda pompás és hátborzongató cím! Pontosan jellemzi a kényelmetlen dolgokat feszegető, érzelmes, de egyben karcos, gyakran kegyetlen szövegeket, melyek nemcsak a szerelem és a magány regiszterében mozognak, hanem gyakran politikai töltetük is van. Hiába, ha valakinek éppen a mezítlábas Szerbia fekszik az ágyában, az másképpen magyar, és másképpen szerelmes. Pejin Lea a Vajdaságban, Zentán született. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem szociológia szakos hallgatója. A Nyugati csiga körfűrésszel álmodik az első verseskötete. Publikált a Magyar Naplóban, az Irodalmi jelenben, az Előretolt Helyőrség magyarországi és vajdasági mellékletében és a Bárka folyóiratban. Az írás mellett saját dalok szerzésével és versmegzenésítéssel foglalkozik.
 • június 20.
  16:30 - 17:30
  Az előadás címe: Gondolatok a magasvérnyomás-betegségről (DR. ÁBRAHÁM GYÖRGY)