Bezár

Hírarchívum

Szegedi joghallgatók a strasbourgi döntőben

Szegedi joghallgatók a strasbourgi döntőben

2012. július 11.
2 perc

Parádésan szerepelt a Szegedi Tudományegyetem joghallgatóiból álló Spektrum nevezetű csapat az Együtt Európában Felsőoktatási Vetélkedőn. A szegedi egyetemisták a július 2-5. között Strasbourgban rendezett vetélkedőn a 2. helyet szerezték meg.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetemről három, egyenként 3 hallgatót számláló csapat is bejutott az Együtt Európában Felsőoktatási Vetélkedő döntőjébe. Az SZTE joghallgatóinak egyik – Gönczi Gergely, Kovács Flóra és Márok Soma alkotta csapata 2. lett a nívós uniós versenyen. A másodéves jogászhallgatók számára a döntő egyben jutalomkirándulás is lett, akárcsak a további 9 döntős csapatnak.

Az évente megrendezett verseny az Európai Unióhoz kapcsolódó ismeretekre épül. Ugyanakkor lehetőség nyílik Magyarország és az EU közötti kapcsolatrendszer áttekintésére, a magyar nemzeti érdekek és azok uniós érvényesítésének végiggondolására, illetve arra is, hogy mely tagállamok és milyen módszerekkel képesek sikeresen a közösségi döntéshozatalban.

A vetélkedő három szakaszból állt. A versenyzőknek először egy online megoldható feladatblokkal kellett szembenézniük, amit a budapesti, szóbeli elődöntő követett május végén. Az itt legjobban szereplő 10 csapat vehetett részt a döntőn. A strasbourgi Európai Parlamentben megrendezett döntőn minden csapat mellé sorsoltak egy országot és ezen ország álláspontját kellett képviselni az EU 2014–2020-as költségvetésének vitájában, majd meg kellett állapodni a költségvetésről és a megállapodást be kellett mutatni országuk választópolgárainak.

Érdekesség, hogy a vetélkedőn kizárólag magyar csapatok indultak, így anyanyelvükön mérhették össze tudásukat. A megmérettetés fővédnöke Tabajdi Csaba, Göncz Kinga, Gurmai Zita, Herczog Edit volt.

Fantasztikus élménnyel gazdagodva óriási lépést tettek előre karrierjük szempontból a résztvevők, mert a vetélkedő eredményeként értékes szakmai gyakorlati helyeket is megpályázhatnak. Kiderült ugyanis, hogy az előző évek versenyeinek résztvevői közül többen gyakornokként, néhányan főállásban már az Európai Parlamentben dolgoznak.

 

Kucsik László

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek